fbpx
11.5 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Állandó Robert Capa életmű-kiállítás nyílt Budapesten, a világon elsőként

- Advertisement -

Robert Capa, a tudósító címmel június 13-án megnyílt a világ első, állandó Robert Capa életmű-kiállítása az idén 10 éves Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ új, 500 négyzetméteres kiállítóterében.

2008-ban vásárolta meg a Magyar Állam a 937 darabból álló, a kilencvenes években készült nagyításokat tartalmazó Master’s Set III (Mestergyűjtemény) sorozatot. Budapest is beállt ezzel a Capa-hagyaték legfontosabb őrzőinek sorába, New York és Tokió mellett. A fotográfus életének fontosabb állomásait mutatja be az egyedülálló tárlat. A sorozatból mintegy 140 – köztük számos ikonikussá vált – fényképet láthat a közönség az életmű által meghatározott témák szerinti feldolgozásban.

1913. október 22-én született Robert Capa Friedmann Endre néven. A 41 évesen meghalt fotográfus munkássága azért fontos, mert képeivel és hozzáállásával mély hatást gyakorolt a közönségre, örökre megváltoztatta a fotóriporteri szakma normáit és hozzájárult a történelem megértéséhez és az emlékezéshez. A XX. század több nagy háborújának – spanyol polgárháború, a második kínai-japán háború, a II. világháború, az első arab-izraeli háború és az első indokínai háború – volt képi krónikása. A nevét a legelsők, a legjobbak között jegyzi az egyetemes fotótörténet.

Hasonló cikkünk:  Az EP megszavazta a javaslatot, hogy a Magyarországnak járó pénzeket ismét blokkolják

„Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel” – szól a sokat idézett híres mondása. Iskolát teremtett a frontokon készült fotóival, ezzel megújítva a fotóriporteri munkát. A résztvevő megfigyelő pozíciójából fényképezte a háborút, a harcokat, a katonákat a lövészárokban vagy éppen a hátország mindennapjait. Ezzel a közelséggel, ezzel a részvétellel alkotta újra a háborús fotográfia műfaját.

Csizek Gabriella, a kiállítás kurátora elmondta: „Sosem csak az esemény önmagában való megörökítését tartotta fontosnak, hanem az előzményeket és a következményeket is. Tudta, egy háború sosem az első lövéssel kezdődik és nem is az utolsóval ér véget.”

A kiállítás alapjául szolgáló képeket Cornell Capa (Robert Capa öccse), illetve Richard Whelan fotótörténész (Robert Capa monográfusa) válogatták ki a Capa által hátrahagyott közel 70 ezer negatív közül. Ezekről a negatívokról ebben a méretben kizárólag ez a három szérianagyítás volt elkészíthető.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...