fbpx
14.4 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

73 kilométer 2 óra – uniós pénz nélkül nem lesz jobb

- Advertisement -

Mikor várható változás a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét vasútvonalon, amely áthalad több olyan településen (Gyál, Ócsa, Dabas), ahonnan sokan járnak dolgozni Budapestre, ám az elővárosi szakaszok felújításából kimaradt – kérdezte Kanász-Nagy Máté (LMP) Lázár Jánostól.

Kanász-Nagy szerint az utasok katasztrofálisnak tartják a helyzetet (késés, túlzsúfolt vonat, incidensek), a Nyugatitól Lajosmizséig tartó 73 kilométeres út két órába telik az orosz dízelvonatokkal. A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnökét is idézte, miszerint ez a MÁV „mostohavonala”, noha óriási benne a potenciál, mert a főváros közelébe rengetegen költöztek az elmúlt években.

A közlekedési minisztertől ezekre volt kíváncsi az ellenzéki politikus:

  • hogyan értékeli a 142-es vasútvonal állapotát, annak fontosságára tekintettel,
  • milyen konkrét intézkedéseket akar tenni a helyzet rövid távú javítása érdekében,
  • dolgoznak-e a rekonstrukción, kapacitásbővítésen, a pályasebesség növelésén, a villamosítás fejlesztésén?
Hasonló cikkünk:  Nyilvánosságra került Magyar Péter beígért hangfelvétele, kiderül majd mire lesz elég

„Az elővárosi közlekedés színvonala az ország többi vonalán tapasztaltakhoz képest jobb minőségű, köszönhetően az elmúlt évek fejlesztéseinek. A Kecskemét-Lajosmizse- Kőbánya-Kispest vasútvonal fejlesztésének előkészítését elkezdték, az ügyet némileg hátráltatta, hogy a gyáli önkormányzat pert indított a kiadott környezetvédelmi engedély ellen, ám a bíróság a keresetet elutasította. Pénz csak az előkészítésre van, hiányzik a megvalósításhoz szükséges uniós forrás. Az ellenzék is hozzájárulhat a helyzet megoldásához, ha az uniós pénzek azonnali, teljes összegű kifizéséért lobbizik Brüsszelben” – mondta el válaszában Csepreghy Nándor, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára.

Szerdán például azért késtek a vonatok a Budapest-Cegléd-Szolnok és a Budapest-Lajosmizse vonalon, mert meghibásodott egy Lajosmizséről a Nyugati pályaudvarra tartó vonat – erről a KecsUP is beszámolt.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...