fbpx
10.3 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Idén a védelmi költségek csaknem fele fegyvervásárlásra megy el

- Advertisement -

Hero típusú öngyilkos német-izraeli drónokat szerez be Magyarország a düsseldorfi Rheinmetall AG-tól több száz millió euró értékben. Arról nem szól a cég közleménye, hogy pontosan mekkora összeget költ el Magyarország, annyit lehet tudni, hogy nagyságrendileg mekkora üzletről van szó.

A magyar honvédség már idén megkapja a fegyverek egy részét, a szállítás folyamata átnyúlik a jövő évre is. Valójában egy repülő, többségében egyszer használatos, cirkáló, intelligens bombákról van szó – mondták el katonai források -, amik védekező és támadó harcban is használhatók.

Az angol szakirodalomban loitering munitionnek nevezett fegyver lassabban közlekedik, mint a cirkálórakéta és kisebb robbanótöltetet is hordoz, ám nem egy konkrét cél, hanem egy célterület ellen indítják. 30 perctől 6 óráig tartó időn keresztül repül a drón, miközben elemez, majd kiválaszt egy optimális célpontot, amit nagy pontossággal lő ki.

Hasonló cikkünk:  Az utóbbi években jelentősen visszaesett az új befektetők száma Magyarországon

Még nincs arról információ, hogy milyen típusú Hero-t vásárol a magyar hadsereg, és mennyit, ugyanis a Honvédelmi Minisztérium (HM) nem adott ki közleményt a nagy értékű beszerzésről. Ebbe a fegyvercsaládba öt, növekvő méretű, hatótávolságú és robbanóerejű fegyver tartozik.

A magyar hadvezetés titkolja a fegyvervásárlásokat, a kormány a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságában sem számol be arról, mennyit költöttek erre, és leggyakrabban csak a gyártó cégek közleményeiből derülnek ki beszerzések, ahogy ezúttal is történt.

A NATO statisztika alapján kiszámítható, hogy 2016 és 2023 óta az ország valamivel több mint 2600 milliárdot költött eszközvásárlásra. Hét éve még a védelmi költségvetés 13 százaléka ment erre a célra, 2020-ban már 45, idén pedig várhatóan 48 százalék lesz az arány. Utóbbi azt jelenti, hogy 876 milliárdot költhetnek különféle fegyverek, eszközök vásárlására.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...