fbpx
17.1 C
Kecskemét
2023. szeptember 22., péntek

FRISS HÍREK

Magyarázat nélkül eltűntek a magántőkealapok tulajdonosainak nevei a NAV adatbázisából

Januárban a Direkt36 a magántőkealapok NAV által működtetett tényleges tulajdonosi adatbázisból tudta beazonosítani, hogy kik állnak a hatalmas vagyonokat rejtő alapok mögött. Mára azonban az adatok teljesen eltűntek.

Az offshore cégekhez hasonlóan alacsony adókat és anonimitást biztosít ez a befektetési forma, így a gazdagok körében az utóbbi években egyre népszerűbbé vált. A NAV 2021 óta működő, úgynevezett tényleges tulajdonosi adatbázisa azonban bepillantást engedett ebbe a rejtőzködő világba. A legnagyobb kormányközeli befektetők nevei is felbukkantak a magántőkealapok mögött, például Száraz István, Szíjj László, Mészáros Lőrinc, Hernádi Zsolt vagy Jászai Gellért. Ez azért fordulhatott elő, mert az adatbázis friss, a rá vonatkozó szabályozás pedig bonyolult, így nem mindig egyértelmű, hogy milyen adatoknak kell ott szerepelniük – írta a Direkt36.

37 találatot adott a NAV adatbázisa még az év elején a „magántőkealap” keresőszóra, ami júliusra lenullázódott. Az eltelt időben a vonatkozó jogszabályok nem változtak, új iránymutatások nem jelentek meg. A magántőkealapok adatait egyszerűen törölték. Ezért azonban senki nem vállal felelősséget.

A Direkt36 által megkeresett magántőkealap-kezelő cégek szerint:

  • a Mészáros Lőrinc-féle Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. azt közölte, hogy sem az adatok törlését, sem módosítását nem kezdeményezték,
  • a Jászai Gellérthez köthető IKON Alapkezelő is azt írta, hogy bár korábban kezdeményezték a magántőkealapjaikra vonatkozó adatok pontosítását a NAV rendszerében, de nem tettek lépéseket a törlésükre,
  • a Tiborcz István üzlettársa és barátja, Szécsényi Bálint által vezetett Közép-Európai Kockázati és Magán-tőkealap Kezelő Zrt. szerint az ügyben csak a NAV illetékes.
Hasonló cikkünk:  Újabb külföldi cégeket szorítana ki a hazai piacról a magyar kormány

Kertész József Tamás, a Mészáros Lőrinc céges ügyeit intéző ügyvéd szerint a tényleges tulajdonosi adatbázist létrehozó törvény egyébként sem nevesíti a magántőkealapokat – ez valóban így van, kifejezetten a magántőkealapokat tényleg nem nevezi meg a vonatkozó törvény és a pénzmosás elleni küzdelmet célzó többi jogszabály, valamint az MNB korábbi iránymutatása sem tér ki rájuk.

Hasonló cikkünk:  Orbán Viktor "hét törvénye" díszíti egy csepeli iskola falát

Szabó Gábor, egy luxemburgi és angliai alapkezelők compliance managereként dolgozó szakértő szerint más uniós államok jóval komolyabban veszik a pénzmosás elleni küzdelmet, mint Magyarország.

„Az, hogy van olyan magántőkealap, amely nem, vagy pontatlanul szerepel a végső tulajdonosi adatbázisban, vagy csak a vezetői vannak megnevezve, már önmagában szankcionálandó lenne. Ráadásul erre egy sor résztvevőnek kellene figyelnie a bankól az alapkezelőig” – mondta.

Hozzátette, hogy a szabály egyértelmű, a minimum 25 százalékban érdekelt személyek, valamint a döntéshozók mind tényleges tulajdonosnak minősülnek. „Ennek kikényszerítése a hatóság feladata.”

via Telex

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...