fbpx
20 C
Kecskemét
2023. szeptember 22., péntek

FRISS HÍREK

A magántőkealapok adatai azért tűntek el, mert ott sem kellett volna lenniük

Direkt36 megírta, és a KecsUP is szemlézte a Telex nyomán, hogy a NAV adatbázisából eltűntek a magántőkealapok gazdái.

Ungár Péter LMP-s képviselő az adattörlés nyilvánosságra kerülése után nyújtott be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez kérdést ezzel kapcsolatban. Fónagy János államtitkár írásban reagált, aki szerint eleve ott sem kellett volna lenniük ezeknek az adatoknak, mivel nem tartoznak a vonatkozó törvény hatálya alá.

A NAV 2021 óta működő, úgynevezett tényleges tulajdonosi adatbázisának működését a 2021. évi XLIII. törvény biztosítja – írta Fónagy válaszában. Az ennek hatálya alá tartozó szervezetek adatai az illetékes hatóságok, és a közvélemény által is megismerhetőek, azonban a magántőkealapok jelenleg nem tartoznak a törvény hatálya alá.

Vagyis Fónagy szerint a nyilvántartás jelenleg is elérhető, és a jogszabályi előírásoknak megfelelően működik.

A Direkt36 cikke szerint azért fordulhatott elő, hogy nagyobb magántőkealapok befektetőinek neve is felbukkant az adatbázisban, mert az még friss, a rá vonatkozó szabályozás bonyolult, nem mindig egyértelmű, hogy milyen adatoknak kell ott szerepelniük.

Hasonló cikkünk:  A távozó pedagógusokat azzal is fenyegetik, hogy soha többé nem taníthatnak

Úgy tűnik a Gazdaságfejlesztési Minisztérium is úgy látja, ahogy Kertész József Tamás, a Mészáros Lőrinc céges ügyeit intéző ügyvéd, aki utalt arra, hogy miután a magántőkealapokat nem nevesíti a törvény, nem is kellene szerepelniük a rendszerben.

Hasonló cikkünk:  Szabad Európa: Brüsszel kérdésekkel teli levelet küld a magyar kormánynak a bírói reformokkal kapcsolatban

Szabó Gábor, egy luxemburgi és angliai alapkezelők compliance managereként dolgozó szakértő szerint a magyar jogalkotó mulasztása lehet, hogy nem tette egyértelművé, mi a teendő a magántőkealapokkal. Hozzátette, hogy az EU pénzmosás elleni irányelvei alapján rájuk is egyértelműen vonatkozniuk kellene a szabályoknak.

Az még továbbra sem egyértelmű, hogy ki távolította el az adatbázisból az ott korábban szereplő adatokat.

via Telex

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...