fbpx
11.5 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

A magántőkealapok adatai azért tűntek el, mert ott sem kellett volna lenniük

- Advertisement -

Direkt36 megírta, és a KecsUP is szemlézte a Telex nyomán, hogy a NAV adatbázisából eltűntek a magántőkealapok gazdái.

Ungár Péter LMP-s képviselő az adattörlés nyilvánosságra kerülése után nyújtott be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez kérdést ezzel kapcsolatban. Fónagy János államtitkár írásban reagált, aki szerint eleve ott sem kellett volna lenniük ezeknek az adatoknak, mivel nem tartoznak a vonatkozó törvény hatálya alá.

A NAV 2021 óta működő, úgynevezett tényleges tulajdonosi adatbázisának működését a 2021. évi XLIII. törvény biztosítja – írta Fónagy válaszában. Az ennek hatálya alá tartozó szervezetek adatai az illetékes hatóságok, és a közvélemény által is megismerhetőek, azonban a magántőkealapok jelenleg nem tartoznak a törvény hatálya alá.

Vagyis Fónagy szerint a nyilvántartás jelenleg is elérhető, és a jogszabályi előírásoknak megfelelően működik.

A Direkt36 cikke szerint azért fordulhatott elő, hogy nagyobb magántőkealapok befektetőinek neve is felbukkant az adatbázisban, mert az még friss, a rá vonatkozó szabályozás bonyolult, nem mindig egyértelmű, hogy milyen adatoknak kell ott szerepelniük.

Hasonló cikkünk:  A kormánypárti média tavaly is sorra bukta a sajtópereket

Úgy tűnik a Gazdaságfejlesztési Minisztérium is úgy látja, ahogy Kertész József Tamás, a Mészáros Lőrinc céges ügyeit intéző ügyvéd, aki utalt arra, hogy miután a magántőkealapokat nem nevesíti a törvény, nem is kellene szerepelniük a rendszerben.

Szabó Gábor, egy luxemburgi és angliai alapkezelők compliance managereként dolgozó szakértő szerint a magyar jogalkotó mulasztása lehet, hogy nem tette egyértelművé, mi a teendő a magántőkealapokkal. Hozzátette, hogy az EU pénzmosás elleni irányelvei alapján rájuk is egyértelműen vonatkozniuk kellene a szabályoknak.

Az még továbbra sem egyértelmű, hogy ki távolította el az adatbázisból az ott korábban szereplő adatokat.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...