fbpx

FRISS HÍREK

Az EU-n kívülre fog fókuszálni a Soros-alapítvány

- Advertisement -

Többtucatnyi magyarországi civil szervezetet érint a Soros György által alapított Open Society Foundations (Nyílt Társadalom Alapítványok) döntése, miszerint átszervezi működését és az Európai Unión kívülre fog koncentrálni a jövőben – derül ki a Szabad Európa és a 444 cikkéből.

Múlt hét pénteken levélben tájékoztatták az érintett magyarországi szervezeteket a döntésről, amelyek részesülnek az alapítvány támogatásából. Többségüket azonban nem érte váratlanul a hír, más bevételekre is tudnak támaszkodni.

„Továbbra is támogatunk civil szervezeteket Európa-szerte, beleértve az unió külpolitikájával foglalkozó csoportokat, és az európai roma közösséget; támogatni fogjuk az emberi jogokat, a demokráciát és az elszámoltatható kormányzást a régióban, különösen Ukrajnában, Moldovában, Kirgizisztánban és a Nyugat-Balkánon, nemzeti alapítványaink munkáján keresztül” – mondta Alissa Sadler, az OSF szóvivője.

Kilencven magyarországi civil szervezet részesült különböző összegű támogatásban 2016 és 2021 között. Évente átlagosan kb. 1 millió dollár jut Magyarországra, de voltak évek, amikor ennél több, máskor pedig kevesebb támogatást osztottak ki. Ilyen társaság többek között például a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Magyar Helsinki Bizottság, az LMBTQ-ügyeket képviselő Háttér Társaság, a korrupcióellenes Transparency International Magyarország és K-Monitor, de az Átlátszó.hu oknyomozó portál is kapott támogatást.

Hasonló cikkünk:  Menczer szerint nincs szükség olyanra, aki meg akarja buktatni a kormányt

Többen is úgy nyilatkoztak, hogy nem érte váratlanul őket a hír, lehetett számítani erre a lépésre. A legtöbben igyekeztek „diverzifikálni a donorportfóliókat”, ahogy Bodoky Tamás, az Átlátszó oknyomozó lap főszerkesztője fogalmazott. Martin József Péter, a Transparency International Magyarország (TI) ügyvezető igazgatója így reagált: „Nem érint jól minket, de nem is drámai a helyzet.”

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója bár örül a hírnek, de még nem elégedett:

„Az ilyen kérdésekről nekünk, magyaroknak vannak történelmi tapasztalataink: csak akkor hisszük el, hogy a megszálló csapatok valóban távoznak a kontinensről, ha az utolsó Soros-katona is elhagyja Európát és Magyarországot… a teljes kivonulástól még messze vagyunk.”  

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Két új kecskeméti polgármesterjelölt – bővülhet még a számuk

Hódi Zsuzsanna, a Mi Hazánk és Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltje is leadta - Szemereyné...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...