fbpx

FRISS HÍREK

Az utóbbi években újra erősödött a kivándorlási kedv

- Advertisement -

Az Átlátszó tett közzé egy részletes és átfogó elemzést a külföldön élő magyarok számáról. Ebből kiderül, hogy évek óta fokozatosan nő a külföldön élő magyarok száma, és nem valószínű, hogy ez csökkenni fog.

Az ENSZ Gazdasági és Szociális Ügyek Főosztályának adatai alapján 2020-ban 700 ezernél is több magyar élt Magyarországon kívül. A legtöbben, 220 ezren Németországban laknak. Az utóbbi években újra nőtt a kivándorlási kedv, ezt némileg ellensúlyozza a határon túlon született magyarok hazánkba költözése. A közel 600 ezer Magyarországon élő külföldi jelentős többsége valójában külföldön született magyar, a legtöbben Romániából érkeztek hazánkba.

1990-ben már közel 400 ezer magyar élt életvitelszerűen külföldön, és 336 ezer külföldi élt Magyarországon. Mindkét szám fokozatosan felduzzadt 2020-ra, amikor már 714 ezer volt a külföldön élő magyarok száma, akik a világ 64 országában éltek, és 584 ezer a Magyarországon élő külföldiek száma, akik a világ 186 országából érkeztek.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2020-ban 19 322-en költöztek el az országból, 2021-ben 21 730-an, 2022-ben pedig már 28 825-en, ami nagyjából a 2016-os évi számot közelíti meg. A hazavándorló magyarok száma tudja ezt a tendenciát valamennyire enyhíteni: a hazaköltözők száma évek óta stabilan 23 ezer között mozog. Ami miatt viszont abszolút pozitívba billen a népvándorlási trend, az a külföldön született bevándorló magyarok száma.

Hasonló cikkünk:  A Szuverenitásvédelmi Hivatal célkeresztjében: Magyar Péter és állítólagos kapcsolatai

Németország az elsődleges célország, utána az Egyesült Királyság, Ausztria pedig nemcsak a letelepedés, hanem közelsége miatt a munkavállalás szempontjából is vonzó a magyarok számára. 2023-as adat szerint közel 100 ezer magyar él Ausztriában (azon belül is Bécsben). Ennél is többen, 126 ezren vannak azok a határmentén élő magyarok, akik munkavállalás miatt ingáznak a két ország között – derül ki a Szabad Európa összeállításából.

A Magyarországon tapasztalt 7,3 százalékos kivándorlási arány uniós összehasonlításban átlag alatti aránynak számít, de ez nem változtat azon, hogy a kivándorlás csak tovább csökkenti az amúgy is fogyó tendenciájú magyar lakosságot.

Bevándorlás szempontjából 2020-ban 584 ezer olyan lakosa volt Magyarországnak, akik nem itt születtek. Amíg az elvándorlás inkább nyugati irányú volt, addig a bevándorlók főleg kelet felől érkeztek hazánkba, legtöbben Romániából.  Kincses Áron 2019-es tanulmányából kiderül, hogy 2017-ben a Romániából érkezők 88 százaléka (182 ezer fő) valójában Romániában született magyar volt. Hasonló arány igaz a bevándorló külföldiek egészére is: 2017-ben az 521 ezer hazánkban élő külföldi születésű 71 százaléka, tehát 370 ezer fő valójában külföldi születésű magyar volt.

A KSH adatai alapján évente közel 10 ezer külföldi születésű magyar érkezik Magyarországra, és az ő érkezésük miatt billen pozitív irányba a vándorlási mérleg 2016 óta.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...