fbpx

FRISS HÍREK

Rendőrség: gyakran figyelmetlenek a gyerekek, fontos a szülői példamutatás

- Advertisement -

Szeptemberben rendőrök szokták segíteni a gyalogosok közlekedését a frekventált iskolák környékén, Kecskeméten ezúttal három zebránál figyelnek az egyenruhások – bár kedden az egyik átkelőnél nem találkoztunk velük.

Évek óta megszokott, hogy a rendőrök az iskolakezdéskor és egész szeptemberben megjelennek a frekventáltabb, forgalmasabb helyszínen lévő iskolák környékén. Idén sincs ez másként. A cél – mint azt szerkesztőségünkkel a megyei rendőr-főkapitányság sajtóosztálya közölte -, hogy felhívják a közlekedők, köztük főként nyilván a járművezetők figyelmét az iskolakezdés miatt a közúton megjelenő nagyobb létszámú gyermekre. Hiszen nyáron azért ki szoktak ürülni a nagyvárosok, lényegesen kevesebb a gyalogos, enyhébb a forgalom – ősszel nem árt visszaszokni, jobban figyelni.

A kiskörúton, a Kada iskolánál is rendőrök segítik a gyalogosok átkelését szeptemberben / Fotó: Hraskó István

Kecskeméten ezúttal a polgárőrség és a Városrendészet is segíti a programot. Mint azt megírtuk, a városrendészek az Akadémia – Lánchíd utca kereszteződésében és a Református Általános Iskolánál, a polgárőrök pedig a Nyíri út – Lunkányi utca kereszteződésében.

A rendőrség részéről elsősorban az iskolarendőrök végzik a feladatot, így beosztásuk, szakterületük változó, rajtuk kívül a közlekedésrendészeti állomány vesz részt a kampányban.
A főkapitányság közölte, a rendőrség reggel és délután, a tanítási idő az alábbi helyszíneken biztosít jelenlétet Kecskeméten:
– a Katona József téren, a Kada Elek iskola előtt
– a Küküllő utca – Mátis Kálmán utca kereszteződésében (a Béke iskola mögött)
– a Batthyány utcán, a Tóth László sétánynál lévő gyalogos átkelőhelynél.

A Küküllő utcán is évek óta van rendőr tanévkezdéskor / Fotó: Hraskó István

Emellett pedig az Izsáki út – Vízmű utca kereszteződésében – tekintettel a forgalmi rend változására – szintén rendőr segíti a forgalmat.

Kedden végigjártuk az iskolákhoz közeli helyszíneket. A Küküllő utcán évek óta megszokott szeptemberben a rendőrök jelenléte, és indokolt is: ez egy igen forgalmassá vált utca, ahol ráadásul sok sofőr nem tartja be a 30-as korlátozást.
A kiskörúti kanyar előtt két rendőr állítja meg a forgalmat a gyalogos-átkelőnél. Ez a helyszín a gyalogosok szempontjából már csak azért is veszélyesebb, mert az autóvezetőket reggelente elvakíthatja a felkelő nap és az úttest.

A Batthyány utcai zebránál elvileg kellene lennie rendőrnek, de mi nem láttunk / Fotó: Hraskó István

A Batthyány utca is forgalmas, itt sem árt megvárniuk a gyalogosoknak, hogy a járművek tényleg meg is álljanak a zebra előtt, mert négysávos útról lévén szó, fennáll a kockázata, hogy ugyan mondjuk a külső sávban haladó autó fékez, de a belsőben érkező nem (ami persze teljesen szabályszegő magatartás, hiszen gyalogátkelőnél nem lehet előzni).
Noha a rendőrság válasza alapján itt is kellett volna lenniük egyenruhásoknak, mi nem láttunk egyet sem, noha kétszer is -7.10-től 7.15-ig és 7.36-tól 7.40-ig – fotóztunk itt. Megkérdeztük a sajtóosztályt, mi az oka, hogy tájékoztatásuk ellenére nem állt rendőr az átkelőnél, de erre választ egyelőre nem kaptunk.

Hasonló cikkünk:  Így indult a tavaszi szünet: a miniszterelnök beírt a gyerekek ellenőrzőjébe - szavazással

Frissítés (szeptember 5. 12:20): a sajtóosztály közölte, Kecskemét területén a reggeli órákban két baleset is történt, „így a járőröknek ezekben az ügyekben is intézkedniük kellett”.

„A tapasztalatok szerint egyes szülők már 7-8 éves kortól engedik önállóan közlekedni gyermekeiket, de van, aki a 13-14 éves gyermeket is szállítja, kíséri. 10-11 éves kortól már nagyobb számban közlekednek önállóan a gyermekek. Sok gyermek tájékozott az úttesten áthaladás alapvető szabályaival, azonban nem mindenkinél alakult ki a szabálykövető magatartás. A legnagyobb veszély a gyermekek esetében, hogy gyakran figyelmetlenek, éppen ezért különösen fontos a szülői példamutatás” – hívta fel a figyelmet a főkapitányság.

Kérik az autósokat arra is, hogy fokozott körültekintéssel közlekedjenek a reggeli és délutáni csúcs idején és figyeljenek az út szélén álló, vagy ahhoz közeledő gyermekekre.
Kérdésünkre hozzátették: a balesetek szempontjából mindkét időszak egyformán veszélyes, de más-más okból: reggel jellemzően a sietség, délután pedig a fáradtság miatti figyelmetlenség dominál.
Azt már csak mi tesszük hozzá: egy hasonló kampányra ősz végén-tél elején is szükség lenne. Ez az az időszak, amikor már a csúcsforgalom idején elkezd sötétedni, és az esőtől az aszfalt is csilloghat, ami többeket megzavar. Ráadásul sokak véleménye szerint a közelmúltban felszerelt új LED-es lámpák sem világítják meg kellően az úttestet.

A rendőrségtől megtudtuk, a héten minden nap folytatják a passzív biztonsági eszközök ellenőrzését a Rákóczi Ferenc Általános Iskolához közeli parkolóban – azaz meggyőződnek arról, a gyermekét iskolába szállító szülő bekapcsolta-e a gyermek biztonsági övét.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...