fbpx
19.4 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Szülői segítséget kérnek a fenntartói feladatok ellátásra a kecskeméti Kodály Iskolában

- Advertisement -

Használhatatlanná vált a kecskeméti Kodály Iskola tornacsarnokának falait és ablakait védő háló, ezért az iskola alapítványa a szülőkhöz fordult segítségért, hogy a közel 1 millió forintos cserét fedezni tudják. A Kecskeméti Tankerületi Központ – aki a fenntartásért felelős – szerint az iskola csak két nappal később, a kecsup.hu által küldött kérdéseket követően jelezte számukra a problémát. 

Szerkesztőségünkbe került egy szeptember 12-ei belső levél, amit a Kecskeméti Kodály Iskoláért Alapítvány küldött ki az iskolába járó diákok szüleinek, jelezve, hogy sürgős ügyben szeretnék a szülők segítségét kérni, ugyanis nem várt, jelentős kiadás elé került az intézmény.

Ahogyan azt az alapítvány levelében részletesen leírják, a nyár folyamán több felújítási, beszerzési feladatot elláttak, a mostani hiányosságra azonban csak a tornaterem ablakainak takarításakor derült fény. A falakat és ablakokat védő háló ugyanis az elmúlt évtizedek során teljesen tönkrement, így cserére szorul. Az összesen 360 négyzetméternyi háló megvásárlása és felhelyezése a legkedvezőbb ajánlatok szerint is bruttó 937.260 forint, aminek kifizetését szülői összefogással szeretnék megoldani.

Mint írják, a probléma megoldása mindenki érdeke, hiszen a diákok napi szinten használják a tornatermet. Sőt, egy gyors fejszámolást is végeztek a szülők helyett és megírták, hogy amennyiben az iskolába járó több mint 800 gyerek mindegyike csak egy ezressel beszáll, akkor a hiányzó összeg java része meg is van, a többit meg majd az alapítvány kipótolja.

Érthető a szülők megrökönyödése, hiszen az iskola fenntartója a Kecskeméti Tankerületi Központ, márpedig a Klebelsberg Központ által irányított tankerületek működési szabályzatának egyik alaptétele szerint a tankerület ellenőrzi és értékeli a köznevelési intézmény gazdálkodását, a feladatok végrehajtásához szükséges feltételek meglétét, szükség esetén beszerzi az eszközöket, biztosítja a gazdasági feltételeket.

A helyzet kapcsán felkerestük a Kecskeméti Tankerületi Központ igazgatóját, aki kérdéseinkre az alábbiakat nyilatkozta:

A tankerületi központok működési szabályzata szerint hozzájuk tartozik az intézményi eszközök biztosítása Forrás: Klebelsberg Központ

A eset kapcsán a belső levél megjelenésének másnapján, azaz szeptember 13-án a Kecskeméti Tankerületi Központhoz fordultunk, hogy megtudjuk van-e tudomásuk a problémáról? Kereste-e őket az iskola ez ügyben és kért-e segítséget és a fenntartónak nem kell-e automatikusan fedeznie az ilyen költségeket?

Hasonló cikkünk:  Javaslat született a könyvek árkedvezményének tilalmára, pár napot adtak csak egyeztetésre

Pálfi Tamás, tankerületi igazgató hétfői válaszában így nyilatkozott:

– Az iskola 2023. szeptember 14-én nyújtotta be a védőháló teljes cséréjére és felszerelésére vonatkozó költségigényét a Kecskeméti Tankerületi Központhoz. A Tankerületi Központ jóváhagyta és biztosítja a szükséges fedezetet a javítás költségére. Eközben az iskola alapítványa is kérte a szülőket, hogy támogassák a védőháló beszerzését, de erről a Tankerületi Központnak nem volt tudomása. A védőháló javításához nincs szükség a szülők anyagi hozzájárulására.

Tehát, ahogyan az a tankerület válaszából kiderül a Kodály Iskola csak két nappal az alapítvány által szülőknek kiküldött levél után – és egy nappal azt követően, hogy a kecsup.hu a tankerülethez fordult kérdésekkel – jelezte a problémát a Kecskeméti Tankerületi Központ számára, holott a törvényileg meghatározott működés szerint ez lenne a logikus első lépés.

Telefonon és emailben is kerestük Balogné Papp Boglárkát, a Kodály Iskola intézményvezetőjét, hogy az alábbi kérdésekre választ kapjunk:

– Az alapítvány saját hatáskörben döntött-e arról, hogy a szülőkhöz fordul segítségért, vagy bevonta ebbe az iskolát is?
– Ha igen, akkor az iskola miért nem a fenntartóhoz, a Kecskeméti Tankerületi Központhoz fordult először segítségért, akiknek kötelező feladataik közé tartozik az intézmények működéséhez szükséges eszközök biztosítása?
– Ha nem, akkor ezek szerint nincsenek az alapítvány által szervezett gyűjtések egyeztetve az iskolavezetéssel?
– Ezek szerint a védőháló cseréjét a tankerület magára vállalta, mi történik az eddig befizetett szülői hozzájárulásokkal?
Cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz, amennyiben ez változnak, frissíteni fogjuk anyagunkat!
Nem ez az egyetlen eset, hogy az oktatási intézményekben tárgyi vagy anyagi hozzájárulást kérnek a szülőktől bizonyos használati eszközök, felújítási feladatok vagy szolgáltatások biztosítására. A Corvin Mátyás Általános Iskola évindító szülői értekezletén a tisztasági pénz, az osztálypénz mellett helyett kapott egy 8000 forint/fő festési hozzájárulás is. Önöknél is érkeznek érdekes/hajmeresztő/megkérdőjelezhető iskolai kérések? Írja meg tapasztalatait a szerkesztoseg@kecsup.hu-ra!

 

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...