fbpx

FRISS HÍREK

Orbán nem ért rá, az osztrákok képviselték Magyarországot

- Advertisement -

Az uniós állam- és kormányfők keresik a közös hangot, amivel üzenni tudnának a közel-keleti eseményekkel kapcsolatban. Ennek érdekében rendkívüli videokonferenciát tartottak kedden.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem vett részt az eseményen, mivel Kínában tartózkodott, ahol korábban találkozott a kínai és az orosz elnökkel is. A Tanács elnökének szóvivője elmondta, hogy Magyarországot – Orbán kérésére – Karl Nehammer osztrák kancellár képviselte az ülésen.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a csúcstalálkozó után elmondta, hogy ahogy Ukrajna kapcsán is kiállt az EU az értékei mellett, úgy ennek „mindenhol és bármikor érvényesnek kell lennie.” Michel szerint az unió álláspontjának egységesnek, koherensnek és következetesnek kell lennie, „mert mi az értékek uniója vagyunk”.

Hozzátette, hogy az EU szoros kapcsolatban áll a térség szereplőivel, és az ENSZ bevonásával humanitárius támogatást biztosít (étel, gyógyszer és áramszolgáltatás), valamint részt vesz a külföldi állampolgárok evakuálásában.

Hasonló cikkünk:  Magyar politikusokat is lefizethettek orosz propaganda terjesztésére

A Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy a közel-keleti konfliktus megosztottságot okoz az európai társadalmakban, ezért „csökkenteni kell a feszültséget és biztonsági kockázatokat, küzdeni kell a gyűlöletbeszéd, az antiszemitizmus az iszlamofóbia és a rasszizmus ellen.”

Felszólalt Ursula von der Leyen, az Európia Bizottság elnöke is, azt mondta, hogy a Hamasz a palesztin népnek is fájdalmat okoz, hiszen „ők a terroristák, nem a palesztin nép.” Hozzátette, hogy ”Izraelnek joga van megvédeni magát a nemzetközi és humanitárius joggal összhangban.”

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke szerint „a valóság a helyszínen szörnyű, tragikus és kétségbeejtő”. Hozzátette, fontos, hogy az EU kifejezze a szolidaritását, elutasítsa a terrorizmust és segítse a közel 200 túsz szabadon bocsátását.

„Hangsúlyoznunk kell, hogy kötelezettségeinkkel és a nemzetközi joggal összhangban továbbra is olyan megoldásokat kell keresnünk, amelyek enyhítik a humanitárius következményeket Gázában” – mondta beszédében.

via HVG EUrologus

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Két új kecskeméti polgármesterjelölt – bővülhet még a számuk

Hódi Zsuzsanna, a Mi Hazánk és Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltje is leadta - Szemereyné...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...