fbpx

FRISS HÍREK

Bethlen körút, a városi kezelésben lévő rodeópálya – videó

- Advertisement -

Hetente több tíz ezer autó és több ezer busz közlekedik a Bethlen és a Kuruc körutakon, melynek a Ceglédi út kereszteződésétől a Bem utca – Szolnoki út körforgalomig tartó szakasza Kecskemét önkormányzatának a kezelésében van. A vármegyei jogú városnak nem ez az egyetlen forgalmas útja, amely hemzseg a veszélyesen mélységű kátyúktól, és az ehhez hasonlóan gödrös és nyomvályús úton kell egyensúlyozniuk az autósoknak. A Bethlen és a Kuruc körutak felújítását az önkormányzat 2020-ra és 2021-re ugyan betervezte, de pénzügyi fedezet hiányában még várat magára a projekt.

– Megkülönböztetünk állami tulajdonú országos közutakat és önkormányzati tulajdonú helyi közutakat. Kecskemét közigazgatási területén 118.963 kilométernyi utat kezel a Magyar Közút Zrt., ez a kecskeméti mérnökség által kezelt úthálózat 21 százaléka, melyre évente megközelítőleg 180 millió forintot fordítanak – válaszolta kérdésünkre az állami cég. Körülbelül egymillió forint évente kilométerenként; – nem sok a magas építőipari árak és pénzromlás mellett – ezt már mi tesszük hozzá.

A Városrendezési és Városüzemeltetési Bizottság még az előző ciklusban, 2018 nyarán tárgyalta Sipos László (Fidesz) tanácsnok javaslatát, melyben a város elfogadott egy három éves útfelújítási és útépítési ütemtervét. Ebben szerepelt többek között európai uniós forrásból több a város tulajdonában és kezelésében álló út felújítása, például a Mindszenti körút, az aluljárónál a turbó körforgalom építése, vagy a Károly Róbert körút.

A 2019-től 2021 végéig tartó időszakban 37 vállalás szerepelt, ezzel a megjegyzéssel: „pénzügyi fedezet függvényében”. A listában szerepel többek között a Balaton utca, a Csíksomlyói utcából jobbra kanyarodó sáv kialakítása, a belváros hangulatos utcái közé tartozó Arany János és Nagykőrösi utca teljes közterületi szélességű rekonstrukciója, és a már említett Kuruc és Bethlen körutak felújítása a Bem utca és a Ceglédi út között.

Veszélyesen mély kátyúkkal tele a Bethlen körút / Fotó: kecsup.hu

A Városüzemeltetési  Osztály vezetője a tervezet bizottsági vitájában akkor elmondta, hogy elsődlegesen a gyűjtőutakra fókuszáltak, és azt is, hogy a bekerülési költségek erősen kalkuláltak, mert, ha vissza kell bontani magmáig az utat, ez jelentősen megemeli a költségeket. Király József ellenzéki képviselő megemlítette, hogy éves szinten 1 milliárd forintot terveztek elkölteni az utakra, amibe a lakossági önerős útépítések nem kerültek bele.  Sipos László is elismerte, hogy az utak „meglehetősen problémás állapotban vannak a városban” és azt kérte, hogy ne 1 milliárd forintos, hanem összességében 30-40 milliárdos útfejlesztés kerüljön végrehajtásra. A kormánypárti politikus a fedezetét is megjelölte:

A Mercedes gyártól és az iparterületekből származó adóbevételeket erre a célra kell visszaforgatni, hiszen folyamatos romlik a közlekedés minősége Kecskeméten.”

A rossz utak örökzöld téma Kecskeméten

A kecskemétiek között az utak rossz állapota az a téma, mint az angolok között az időjárás, vagy a futball. Autósok, kerékpárosok, sofőrök és a gyalogosok is egyformán küzdenek a közlekedésben, hol a kátyúkkal, hol a kopott felfestésekkel, hol pedig azzal, hogy az erősebb elve hamis jogán egymás elé tudjanak kerülni a közlekedésben részt vevők.

Hasonló cikkünk:  "Drasztikusan nagy változtatásokban gondolkodunk" - részletesen is beszámolt terveiről a kecskeméti közlekedést megreformálni vágyó aktivista

A minél sürgősebben felújításra váró utak ügye a városi közgyűlésben is gyakran napirendre kerül, ekkor kormánypárt és ellenzék ezen össze is vitázik. Az egyik fél védi az elkészült utakat, a másik fél hiányolja az elmaradtakat. Király József (Szövetség) a legutóbbi testületi ülésen hozta szóba az utak örökzöld ügyét, „aminek felújítása nagyon régóta várat már magára, de sajnos mindig elmarad” – mondta a képviselő, aki arra is kérte Sipos László tanácsnokot, hogy „jó lenne, ha a földutakon kívül, bejönne a belvárosba is, és a kátyús és döcögős utakat a belvárosban is végre kézbe vennék és megcsinálnák, akár a Nagykőrösi utcát, amiről már nagyon régóta szó van.” A szocialista képviselő felhozta a vitában azt is, hogy az infláció és a megnövekedett árak mellett

az állam az elmúlt 4-5 évben összességében, a gépjárműadóval együtt, legalább 20 milliárd forintot vont el a várostól”.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester reagált erélyesen Királyra: „Az elhangzottak alapján egyébként nagyon egyszerű lenne a hivatal dolga, mert csak útépítésre kellene költeni a teljes költségvetési összeget”. Szerinte ugyanis „az ellenzéknél semmi más dolog nem fontos, tehát nem kell” (itt felsorolás következett: óvodák, szociális ellátóhelyek sport, kulturális programok), és ezért „csak utat építsünk, és semmi másra ne költsünk, tehát nem fizetünk majd bért, nem kompenzáljuk a közétkeztetést […] és akkor mindent le lehetne aszfaltozni Kecskeméten a zöld politikájuk mellett.

Évek óta tervezik a Nagykőrösi utca felújítását, mely Kecskemét belvárosának egyik hangulatos történelmi része / Fotó: kecsup.hu

A végnélküli vitatkozás eredményt nem hozott. A közgyűléseken rendszeresek, legalábbis a hallgatóknak így tűnik, hogy a frakciók elbeszélnek egymás mellett. Forrás nincs, vagy csak kevés, nemcsak az utakra, hanem a zöldfelületek karbantartására, megóvására is. A Bethlen körúton pedig, mint egyébként mindenhol, itt továbbra is fokozottan óvatosan kell vezetni, hogy elkerüljük a kátyúkat. Az ütemterv, ami bár lejárt már, csatorna építését is megjelölte, ami viszont további halasztást okozhat.

Ami pedig a Kecskeméten átfutó állami utakat érinti, a Magyar Közúttól megtudtuk, hogy a kezelésükbe tartozó útszakaszok közül a városban az 5-ös főút 4 sávos északi bevezető szakaszán terveznek további melegaszfaltos kátyúzást végezni. És a téli időszakban folyamatosan végzik majd a teljes kezelt úthálózaton az időjárási körülmények következtében újonnan kialakuló kátyúk ideiglenes, hidegaszfaltos javítását.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...