fbpx
15.8 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Hogyan válasszunk új bejárati ajtót 3 egyszerű lépésben?

- Advertisement -

Egy bejárati ajtó cseréje látszólag igazán nem tűnik nagy feladatnak, de azért okozhat némi fejtörést. Még ha találtunk is szakembert, aki magát a beépítést elvégzi, akkor is nekünk kell kiválasztani az új nyílászárót, melynek során rengeteg kérdés merülhet fel bennünk. 

Ám ha okosan, szisztematikusan tervezzük meg, és hajtjuk végre az egyes lépéseket, akkor sokkal könnyebb dolgunk lesz, akár családi házba, akár társasházi lakásba szeretnénk új egyedi bejárati ajtót.

Az első lépés: írjuk össze a szükséges kritériumokat!

Bár nagyvonalakban minden ajtónak ugyanaz a funkciója, azért akadnak szignifikáns különbségek az egyes nyílászárók között. Épp ezért az első feladatunk az legyen, hogy gondoljuk át, milyen elvárásokat támasztunk a leendő ajtónkkal szemben.

Például ha egy rosszabb hírű környéken élünk, vagy csak eleve nagy hangsúlyt helyezünk a vagyonvédelemre, akkor a betörésbiztos szerkezet számunkra elsődleges. Ha társasházban lakunk, és zavarnak a lépcsőházból beszűrődő zajok, akkor a hangszigetelés kérdése sem mellékes. 

Mindezeken felül a dizájnról se feledkezzünk meg, hiszen az ideális ajtó megjelenése illeszkedik az otthonunk (pláne az előszoba) stílusához. 

Most már csak annyi a dolgunk, hogy írjuk össze egy listába ezeket a szempontokat, és máris jelentősen leszűkül a szóba jöhető termékek köre. 

Az anyagiak kérdése

Tetszik vagy sem, sajnos ezzel a szemponttal is foglalkozni kell. Mert hacsak nem vagyunk abban a szerencsés helyzetben, hogy felvet minket a pénz, akkor bizony kell szabni a projektnek egy maximális költséghatárt, és ezen belül kell megtalálni a legideálisabb lehetőséget. 

Hasonló cikkünk:  Pert nyert az újságíró, az MNB jogellenesen titkolta az alapítványai költéseit

Szinte biztos, hogy ez kompromisszumokkal fog járni. Például lehet, hogy le kell majd mondanunk az üvegbetétekről, de cserébe ugyanakkora összegből magasabb szintű betörésvédelmet kapunk, amivel végeredményben jobban járunk. A lényeg, hogy a fontosabb kritériumokat (pl. biztonság, hangszigetelés) vegyük előre, és további extrákat csak akkor válasszunk, ha még beleférnek az anyagi keretbe. 

A régi ajtó “öröksége”

Nyilvánvalóan megvan az oka annak, amiért a nyílászáró cseréje mellett döntöttünk, de azért nem muszáj a régitől minden tekintetben különböző terméket választani. Ugyanis azokat a tulajdonságokat, amiket szerettünk a régi ajtónkban, az újban is megtarthatjuk. 

Ilyen lehet például a szín. Ha a jelenlegi ajtó árnyalatát szeretjük, és passzol a környezetéhez, akkor az új is lehet hasonló színű. Vagy ha például eddig is kilincs helyett gomb volt a külső oldalon, és nekünk ez így előnyös, akkor az újnál is alkalmazhatjuk ezt a megoldást. 

Ugyanezen elv mentén haladva a nyitásirányon is csak akkor célszerű változtatni, ha a régi már eddig is zavaró volt, és most végre itt a lehetőség a variálásra. Hisz ne feledjük, a cél az, hogy az új, modern ajtónk használata kényelmes és egyszerű legyen, mi pedig nap mint nap elégedettek legyünk a választásunkkal.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...