fbpx

FRISS HÍREK

Orbán: a magyarok és a törökök együtt lesznek győztesek – majd lovat is adott a török elnök alá

- Advertisement -

Orbán Viktor nem tudja, van-e még följebb – mondta ezt a Budapestre látogató Recep Tayyip Erdogan török elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón.

„Amikor a szakma elején voltam, azt gondoltam, ez csak játék a szavakkal. De aztán megtanultam, hogy ezeknek a szavaknak jelentősége van, mert ezek a kapcsolatok különböző minőségét írják le. Ma pedig egy kiemelt stratégiai együttműködést hoztunk létre. Nem tudom, van-e még följebb. Diplomáciai szinten ez a legszorosabb baráti, testvéri és politikai együttműködést fejezi ki” – mondta a magyar miniszterelnök.

Szerinte ”ebben benne van a két nép szándéka, ami arról szól, hogy a jövőben olyan szorosan akarnak együttműködni egymással, amennyire ezt csak két nép és ország teheti”.

A 24.hu cikke szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy a török energiaügyi, ipari és kereskedelmi miniszterekkel folytatott tárgyalását követően öt megállapodást írtak alá:

  • jövőre már vásárolhatunk török földgázt és együttműködünk a földgáz bértárolásában, az infrastruktúra-fejlesztésben, továbbá megújuló-energia és hidrogén felhasználásában.
  • Emellett szorosabbra fűzi az együttműködést a Mészáros Lőrinchez tartozó V-Híd Zrt. és a török vasútépítő Gülemak, a Magyar Nemzeti Levéltár és a török elnöki hivatal levéltár, a magyar és a török közmédia, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Yunus Emre Intézet is.

Ezek mellett a vasútfejlesztési és hadiipari megállapodásokat is aláírták – tette hozzá Orbán a sajtótájékoztatón.

A kormányfő szerint Erdogan „nagyívű programot is közzétett Törökország következő száz évéről. Amit szerényen úgy összegezhetnék, hogy a következő száz év az önöké lesz. Mi ezt elhittük. Ezért kötöttük most ezt a megállapodást.”

„Az előző századot mi, magyarok elvesztettük. Senki se vesztette el Európában olyan mértékig az előző századot, mint mi magyarok. Az a tervünk elnök úr, hogy a 21. századot megnyerjük. Ehhez keressük a szövetségeseket.”

Orbán felidézte, hogy ez a huszonegyedik hivatalos találkozója Erdogannal. Mint mondta, a nagy terv az, hogy a 21. században a magyarok és a törökök együtt lesznek győztesek.

Hasonló cikkünk:  Az európai tulipán – holland nagyköveti látogatás Kecskeméten

A törökök nélkül nem lehetne megfékezni a migrációt, az ukrán-orosz háborúban is ők az egyetlen ország, amely eredményt tudott elérni béketeremtés ügyében – ezért a magyar kormányfő úgy látja, hogy Törökország nélkül Magyarország biztonságát szinte lehetetlen garantálni.

Orbán több ügyben segíteni is szeretné Törökországot, ilyen az EU és Törökország közötti vámunió, amely még 1995-ben jött létre, ám a gazdaság azóta megváltozott, ezért modernizálni kell ezt a megállapodást. A kormányfő kijelentette, hogy magyar uniós elnökség alatt mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez bekövetkezetten.

Emellett vízumliberalizáció ügyében is támogatják Törökországot, tovább az oktatás és a kutatásfejlesztés terén is fokozzák az együttműködést.

Erdogan barátjának nevezte Orbán Viktort és elmondta, hogy Törökország és Magyarország között baráti kapcsolatok vannak, valamint számos megbeszélésre és egyezmény aláírására került.

A török elnök arról is beszélt, hogy elkötelezettek abban, hogy elérjék a két ország közötti hatmilliárd dolláros kereskedelmi forgalmat, ezért ösztönözni szeretnék a kölcsönös befektetéseket.

Orbán egy Facebook-posztban jelentette be, hogy Erdogan egy lovat kap ajándékba a magyar államtól. A török elnök Főúrral, a Mezőhegyesi Ménesbirtok nóniusz ménjével lett gazdagabb. Az ajándék lóról Lázár János közlekedési miniszter azt írta, a mezőhegyesi ménes mindig része volt a világpolitikának, utalva arra, hogy 1800-ban a napóleoni háború idején a francia seregek elől Lipicáról Mezőhegyesre telepítették át a ménest.

„Egy lovas nemzet ajándéka egy lovas nemzetnek” – fogalmazott Orbán, aki később azt is közölte, hogy ők cserébe megtarthatják a török elektromos autót. „Ez jó üzlet volt. 1 lóerőért cserébe 435” – nyugtázta Orbán.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...