fbpx

FRISS HÍREK

Az állam egészségügyhöz való hozzáállása miatt a magánellátás egyre fontosabb lesz, viszont ennek megfizetése már szinte luxuskategóriába esik

- Advertisement -

Mi is megírtuk a napokban, hogy Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányzati lépésekből az rajzolódik ki, egyre fontosabb lesz a magánellátás az egészségügyben. Csakhogy ez a szektor egyre drágább, 2024-ben már-már luxusnak számít – írja a Pénzcentrum.

A magyar kórházakban a pandémia óta különösen megnyúltak a műtéti várólisták, így egyre többen lehetnek, akik fizetnének egy magánklinikán a műtétért, hogy ne kelljen hónapokat várniuk. Akik viszont ezt választják, több százezres, nem ritkán milliós kiadással kell számolniuk.

A Pénzcentrum megvizsgálta, hogyan változott a műtéti várólisták hossza a magyar kórházakban 2024-re. Kiderült, hogy 2023 januárjához képest ismét romlott a helyzet. A pandémia jelentősen rontott a kilátásokon, és hiába különítettek el erre a célra 2022-ben és 2023-ban is extra forrást, a plusz keretösszeg önmagában már nem jelent megoldást.

A lap sorra vette, hogy bizonyos műtéti beavatkozásoknál mennyi az átlagos várakozási idő. A NEAK friss adatai szerint a leghosszabban a szaruhártya műtétekre kell várni, átlagosan 469 napot, ami 147 nappal több, mint 2023 januárjában volt. Egy térdprotézis beültetésére 261, egy csípőprotézisre kerek 200 napot vártak átlagosan a magyar betegek. Egy mandula, orrmandula műtétre tavaly még 28 napot kellett várni, most 80 napos várakozási idővel lehet számolni.

Egészségügyi kockázatot is hordozhat a hosszú várakozás amellett, hogy ez kellemetlen is a betegek számára. Az életminőséget jelentősen befolyásolja, hogy állandó mozgásszervi fájdalommal, elhomályosult látással, vagy folytonos epegörcsökkel, kiújuló sérvvel mennyi ideig kell együtt élni. A várakozási idő alatt a beteg állapota is romolhat, ami befolyásolhatja a műtét sikerességét.

Elviekben érdeke lenne az államnak, a kórházaknak és a betegeknek is a műtéti várólisták csökkentése, hiszen akinek műtéti beavatkozásra van szüksége, egyértelműen annál jobb, minél előbb megműtik. Emellett minél egészségesebb az ország lakossága, az annál jobb a gazdaságnak is. Ugyanakkor  GDP-ben mérhető az a kár, amit a magyar társadalom rossz egészségi állapota „termel” az országnak.

Hasonló cikkünk:  Egyes vállalkozások eladására kötelezhetné a tulajdonosokat a GVH, ha veszélybe kerülne az ellátásbiztonság

Az államnak az éri meg, ha a lakosságnak a legjobb az egészségi állapota, rendszeresen jár szűrővizsgálatra, hozzáfér a szükséges kezelésekhez, műtétekhez. Jelenleg viszont a kórházak óriásira nőtt adósságai miatt az intézményeknek nem éri meg a várólisták csökkentése.

Az árak tekintetében nagy szórás tapasztalható ugyanazon műtét kapcsán más-más szolgáltatónál. Tavaly januárhoz képest ahol árat emeltek, ott 5-30 százalékkal kerülnek többe a műtétek. Már egy kisebb műtét is legalább közel 300 ezer forintba kerül, a nagyobb beavatkozásoknál pedig nem ritkán milliós tétel lehet.

Sokak számára tehát elérhetetlen luxus a magánkórházak szolgáltatásai, a KSH friss adatai szerint a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 375 300 forint volt 2023 októberében. Egy szürkehályog műtétre nem is feltétlenül lenne elég egy havi magyar átlagbér, a csípő- vagy térprotézis beültetéséhez pedig fél évnyi fizetést kéne kifizetni átlagosan a szolgáltatóknak.

Minden esetben megérheti, ha előre félreteszünk a leendő egészségügyi kiadásainkra, ha ezt egészségpénztárral tesszük. A 20%-os szja-visszatérítést így ki tudjuk használni. Ha az évek alatt szépen gyűjtögetünk, és egészségpénztárból fizetjük a felmerülő költségeket, az állam a befizetéseink után visszatesz 20%-ot a kártyánkra (de legfeljebb évi 150 ezer forintot), amit ugyancsak az egészségünkre költhetünk.

Ha úgy döntünk, magánklinikán műttetjük meg magunkat, mindig olvassuk el, mit takarnak az árlistán feltüntetett összegek! Számoljuk hozzá a konzultáció díját is, és kérjünk árajánlatot, ahol ez lehetséges. Így biztosan nem érnek váratlan költségek!

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...