fbpx
7.9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Az EB kötelezettségszegési eljárást indít a szuverenitásvédelmi törvénycsomag miatt

- Advertisement -

Az Európai Bizottság (EB) bejelentette, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a szuverenitásvédelmi törvénycsomag uniós jogba való ütközése miatt – írja a Media1.

Szerdai közleményében azt írja az EB, határozatot hoztak arról, hogy felszólító levél útján kötelezettségszegési eljárást indítanak Magyarországgal szemben az uniós jog megsértése miatt. Azt követően döntött így a Bizottság, hogy alapos értékelésnek vetették alá a magyar Országgyűlés által 2023. december 12-én elfogadott és 2023. december 22. óta hatályos, a nemzeti szuverenitás védelméről szóló új törvényt.

A magyar jogszabály az Európai Bizottság szerint sérti az elsődleges és másodlagos uniós jog számos rendelkezését, úgy mint az uniós demokratikus értékeket, a demokrácia elvét és az uniós polgárok választójogát.

Emellett az Európai Unió Alapjogi Chartájában rögzített számos alapvető jogot, például:

  • a magán- és a családi élet tiszteletben tartásához való jogot,
  • a személyes adatok védelméhez való jogot,
  • a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságát,
  • az egyesülés szabadságát,
  • a hatékony jogorvoslathoz és a tisztességes eljáráshoz való jogot,
  • az önvádra kötelezés tilalmát és az ügyvédi titoktartási kötelezettséget,
  • valamint a személyes adatok védelmére vonatkozó uniós jogi követelményeket, és számos, a belső piacra alkalmazandó szabályt.
Hasonló cikkünk:  Magyarország volt terítéken az EP jelenlegi mandátumának utolsó vitáján

Két hónap áll rendelkezésre, hogy Magyarország válaszoljon a felszólító levélre. Ha a Bizottság által felvetett kifogásokat nem orvosolják, a Bizottság úgy határozhat, hogy a kötelezettségszegési eljárás következő lépéseként indokolással ellátott véleményt küld.

A különböző ágazatokat és szakpolitikai területeket érintő kötelezettségszegési eljárások célja, hogy a tagállamok a polgárok és a vállalkozások érdekében teljes mértékben és megfelelően alkalmazzák az uniós jogszabályokat. Az EB elsősorban párbeszéd útján próbálja meg rendezni a problémákat az érintett tagállamokkal. Amennyiben a helyzetet a párbeszéd során nem sikerül rendezni, a Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordulhat, emlékeztetnek a közleményben.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...