fbpx

FRISS HÍREK

Kivágták a fasort az Olimpia utcán, a focipályák és az atlétikai centrum mellett

- Advertisement -

Egy hétvége alatt eltűnt a Széktói Stadionhoz közeli – az edzőpályák és az atlétikai centrum melletti – fasor. Hogy mi indokolta a több mint harminc jegenyenyár kivágását, pontosan még nem tudni, a Hírös Sport Nonprofit Kft. egyelőre nem válaszolt megkeresésünkre. Egy Facebook-bejegyzésben azt írták még múlt héten, hogy a „lakosság balesetvédelme érdekében” vágják ki „az elkorhadt fákat”.

Biztosan nagyon meglepődtek, akik a héten jártak  az Olimpia utca Széktói Stadion felőli szakaszán. Ahol korábban a magas jegenyenyárfák álltak, most bántóan nagy az üresség, teljesen megváltozott a környék utcaképe és hangulata.

Több mint harminc frissen kivágott fa tönkjét számoltuk meg az edzőpályák és az atlétikai centrum mellett.

Fotók: Hraskó István

Csak a Sport utcához közelebbi részen maradtak meg a fák a stadion felőli oldalon (ezek kerítésen belül, tehát nem közterületen vannak). Aki nem járt erre soha, így képet alkothat arról, hogy körülbelül nézett ki ez az út, mikor még megvolt az összes jegenyenyárfa.

Először a Városüzemeltetési Nonprofit Kft.-t kerestük meg a fakivágással kapcsolatban, de a társaság jelezte, nem ők dolgoztak itt, és nincs is a róla információjuk.

Írtunk a KTE-nek is, de onnan is azt a választ kaptuk, hogy nem is ők kérték a fák eltávolítását.

Végül találtunk egy ilyen bejegyzést, a Messzi István Sportcsarnok Facebook-oldalán még január 31-ről:

„A lakosság balesetvédelme érdekében az Olimpia utcában 2024.02.03.-án szombaton és 2024.02.04.-én vasárnap, reggel 7:00 órától az elkorhadt fák kivágásra kerülnek, emiatt forgalmi rend fennakadás várható. Megértésüket köszönjük!”

Mivel a sportcsarnok a Hírös Sport Nonprofit Kft.-hez tartozik, szerdán írtunk az önkormányzati cégnek, mert kíváncsiak lettünk volna, hogy:
– mikor lettek kivágva a fák,
– miért kellett kivágni őket,
– volt-e rá engedély,
– mivel a Facebook-on olvastunk kommentet, hogy parkolók kialakítása miatt távolították el a fákat, megkérdeztük, igaz-e ez a szóbeszéd (bár parkolók most is vannak az út mindkét szélén),
– összesen hány fa lett kivágva,
– ezek kb. milyen korúak és állapotúak voltak,
– kivágásukat megelőzte-e favizsgálat, állapotfelmérés,
– mikor és hogyan, hány facsemetével történik meg a pótlásuk,
– az út maradék szakaszán, és az út túloldalán, a Család-és Gyermekjóléti Központ felőli oldalon is várható-e fák kivágása?

Hasonló cikkünk:  Maradhatnak a kecskeméti üzletek ablakaira ragasztott reklámok, hiába tiltja a rendelet

A cégtől – amelynek Nemcsik Mátyás, Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő a kommunikációs és marketing osztályvezetője – egyelőre nem kaptunk válaszokat. Az említett szűkszavú Facebook-bejegyzésből pedig csak az derül ki, hogy múlt hétvégén zajlott le a fák kivágása, mert el voltak korhadva.

Annyi biztos, hogy több még otthagyott fatönkön és ágon látszik, hogy nem lehetett teljesen egészséges, de nyilván ezt egy szakember sokkal pontosabban meg tudja mondani.

Hangsúlyozzuk: természetesen ha már olyan állapotban voltak a jegenyenyárfák, hogy bármikor kidőlés vagy ágleszakadás veszélye állt fenn, amely az arra közlekedők testi épségét fenyegette volna, akkor helyes döntés született, bármennyire is fájó a fasor hiánya.

Arról, hogy miért tűnnek el a sudár és impozáns jegenyenyárfák a magyar tájból, ebben és ebben a cikkben is lehet olvasni. Ha esetleg a Hírös Sport válaszol kérdéseinkre, természetesen visszatérünk a témára.

Nehéz lesz megszokni a látványt…

A piros x-szel jelölt fákat vágták ki (egy x több fát is jelenthet) / Forrás: Google Earth

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...