fbpx
23.1 C
Kecskemét
2024. május 1., szerda

FRISS HÍREK

Szünetel a tartózkodási engedélyek kiadása, így több tízezer vendégmunkás nem tud bejutni Magyarországra

- Advertisement -

Több tízezer vendégmunkás nem tud bejutni Magyarországra, mert január 1. és február 29. között nem lehet tartózkodási engedély iránti kérelmet benyújtani, valamint a december 31. előtt benyújtott kérelmek elbírálása is szünetel. Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság szerint jelenleg 23 602 kérelem van a nyilvántartásukban – írja a 444.

A helyzet zavaró mind a vendégmunkásoknak, mind az őket foglalkoztatni kívánó cégeknek is, mert az ipari nagyberuházásoknál jelentős munkaerőhiány van, így a vállalatok alapvetően a külföldi vendégmunkásokra támaszkodnak. Az ügyintézés szünetelése oda vezet, hogy a cégek alternatív módszerekhez folyamodnak.

Több forrás is elmondta, hogy az egyik ilyen módszer a C típusú, üzleti vízum alkalmazása, amelyet általában üzleti tárgyalásokra, vagy rövidtávú kiküldetésekre érkező külföldi vezetőknek szoktak kiadni. Most a munkaerőhiánnyal küzdő cégek is „kékgalléros munkásokat” hoznak ilyen vízummal.

Hasonló cikkünk:  Nincs elfelejtve, idén kezdhetik építeni a trieszti magyar tengeri kikötőt

Ezt a fajta vízumigényt a külföldi magyar konzulátusokon bírálják el, így a módszer előnye, hogy a vendégmunkások nem kerülnek be a magyar rendszerbe. A 444 forrása szerint a 90 napos tartózkodásra jogosító vízumot szinte mindig megadják a kérelmezőnek. Ez nagy segítség a cégeknek akkor is, ha ezek a vendégmunkások csak három hónapig dolgozhatnak Magyarországon.

Szintén megoldás, hogy más schengeni országokból hoznak át munkaerőt. Vagyis egy harmadik országból származó vendégmunkást egy másik tagállamba, például Csehországba hozzák be, majd ideiglenes munkavégzésre átirányítják Magyarországra.

A 444 szerint a bizonytalanság azért különösen problémás, mert van olyan nagyberuházás, aminek már idén ősszel próbaüzemet kellene folytatnia. Jelenleg ez egyre kevésbé tűnik reálisnak, könnyen csúszhatnak a szalagátvágások.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...