fbpx

FRISS HÍREK

A piacnál gyűjtött aláírást a Jobbik az 5 ezer forintos éves kamarai hozzájárulás eltörléséért

- Advertisement -

„Ez az az összeg, amit minden évben azért kell befizetni, hogy lényegében Parragh László kamarai elnöknek a játékpénze legyen” – mondta sajtótájékoztatóján Lukács László György, a Jobbik-Konzervatívok parlamenti frakcióvezetője, akinek célja 200 ezer aláírás összegyűjtése és ezáltal egy népszavazás elérése abban a kérdésben, hogy eltöröljék-e az 5 ezer forintos éves kamarai hozzájárulást.

A piac gombák felőli bejáratánál felállított standnál gyűjtötték péntek reggel-délelőtt a Jobbik-Konzervatívok aktivistái az aláírásokat. Közben Lukács László György, a Jobbik-Konzervatívok parlamenti frakcióvezetője rövid sajtótájékoztatót tartott STOP 5000 Ft népszavazási kezdeményezéséről. Mint elmondta, ezt azért indította el 2023 tavaszán, hogy lehetősége legyen a legszélesebb nyilvánosságnak véleményt nyilvánítani abban a kérdésben, szükség van-e a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) részére minden évben kötelezőként befizetni 5000 forint hozzájárulást.

Fotók: Hraskó István

„Ez az az összeg, amit minden évben azért kell befizetni, hogy lényegében Parragh László kamarai elnöknek a játékpénze legyen. A vállalkozások azt tapasztalták meg az elmúlt években, hogy ezért a pénzért semmit nem kapnak cserébe, csak be kell fizetni ezt a díjat minden év március 31-ig, a segítség viszont elmarad” – jelentette ki a Jobbik politikusa.

Mint elmondta, az elmúlt időszakban több olyan válság volt – koronavírus-járvány, energiaárak emelkedése, infláció és az alapanyag árak megugrása -, amely miatt a vállalkozások egyre nehezebb helyzetbe kerültek, „sorra zártak be az üzletek, szűntek meg a vállalkozások”, és a befizetett éves hozzájárulás ellenére nem kaptak „semmilyen segítséget” a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarától.

„Sőt, a helyzet rosszabb: nemhogy segítséget nem kapnak, de az iparkamara éves kiadásai között szerepel például olyan, mint amikor 230 millió forintért vettek olyan chatbotot, amely lényegében pár tíz euróért elérhető éves szinten a piacon” – folytatta Lukács László György. Mint elmondta, a kamarához éves szinten 5,2 milliárd forint folyik be a kötelező hozzájárulásokból, ebből jut arra, hogy „100 millió forintért külföldre repüljenek. De mondhatjuk, hogy luxusirodát bérelnek maguknak, amelynek havi bérleti díja is közel 10 millió forint. Ha pedig lesétálunk a Kereskedelmi és Iparkamara mélygarázsába, akkor luxusautókat látunk mindenhol. Világosan látszik, hogy amíg a kamarának saját magára jut pénze, amíg Parragh Lászlónak saját magára jut pénze, addig a vállalkozásoknak semmilyen segítség nem jut.”

Mivel Lukács úgy látja, hogy ezen sem a miniszterelnök, sem a kamara elnöke nem akar változtatni, ezért fordul az emberekhez és a vállalkozásokhoz, és ezért szeretne népszavazást elérni az ügyben, ennek kiírásához pedig 200 ezer aláírást kell összegyűjteni.

Hasonló cikkünk:  Az 52-es főút fáinak kijelölése indokolt volt, de kivágásukra egyelőre nincs szükség

A kezdeményezés átjutott a Nemzeti Választási Bizottságon, a Kúrián és az Alkotmánybíróságon is. Az aláírásgyűjtésre 120 nap áll rendelkezésre; a Jobbik-Konzervatívok parlamenti frakcióvezetőjének tájékoztatása szerint április 20-ától a választásokig tartó időszakban ez szünetelni fog, de a választás után folytatódik. Pénteken Kecskeméten voltak, jövő héten Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Debrecenben folytatják.

Lukács elmondta azt is, hogy az általa indított stop5000.hu oldalon lehet jelentkezni akár aláírónak, akár segítőnek is. Az aláírások pontos számát egyelőre nem tudják, mint kérdésünkre részletezte, jelenleg még abban a fázisban vannak, hogy az íveket eljuttassák segítőiknek, támogatóiknak.

„Én azt látom, hogy ez mint egy hógolyó, szépen lassan kezd elindulni, és kezd egyre nagyobbá formálódni. Most már ott tartunk, hogy heti szinten több tucat ívet küldünk ki azoknak, akik jelentkeztek aláírások gyűjtésére. Ha tippelni kell, akkor most a pár ezres nagyságrendnél járhatunk” – válaszolta, hozzátéve: április elején, közepén lesznek pontosabb adataik.

2012-től vezették be az évi 5000 forint kötelező kamarai hozzájárulást

A kamarai törvényt 2011-ben módosították, ez három lényeges változást tartalmaz (forrás: az MKIK honlapja):

2012. január 1-től a gazdálkodó szervezetek (egyéni és társas vállalkozások) kötelesek

– kamarai nyilvántartásba vételüket kezdeményezni;

– a kamarai közfeladatok ellátásához évente 5000 forint kamarai hozzájárulást fizetni (a hozzájárulás összege önkéntes kamarai tagok esetén levonható a tagdíjból), amelyet a kamara igazolás kibocsájtásával ismer el;

– a kamara pedig köteles részükre a törvényben meghatározott szolgáltatásokat (tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben; üzleti partnerkeresés és pályázatfigyelés) térítésmentesen nyújtani.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...