fbpx

FRISS HÍREK

Utoljára ültek össze a képviselők a júniusi választás előtt, viszont októberig szól a mandátumuk

- Advertisement -

Érdekes helyzetek állhatnak elő júniustól októberig, ha egy választókerületben nem a jelenlegi képviselő nyer, vagy ha nem a jelenlegi polgármestert, Szemereyné Pataki Klaudiát választják újra, hiszen a mandátumok október 1-jéig szólnak.

Utoljára ülésezett az önkormányzati (és európai parlamenti) választások előtt a kecskeméti képviselő-testület csütörtökön. Tavaly decemberben ugyanis azt szavazta meg a közgyűlés (egyhangúlag), hogy 2024 első félévében – Szemereyné Pataki Klaudia polgármester javaslata alapján – három alkalommal legyen ülés: február 15-én, április 18-án és június 27-én. A júniusi viszont már a június 9-re kiírt választások után lesz.

Ugyan júniusban lezajlik a választás, a mostani képviselők és a polgármester megbízatása idén október 1-jéig tart (aki indul és nyer, annak nyilván meghosszabbodik).
Mindez amiatt van, hogy az Országgyűlés kormányoldali többsége még 2022 júliusában tizenegyedik alkalommal is módosította az Alaptörvényt, mégpedig úgy, hogy a 2024-es önkormányzati választást a megszokott őszi időpontról előrehozták az európai parlamentivel egy időpontra, júniusra. A képviselők és a polgármester viszont öt évre kaptak mandátumot 2019 októberében, ezért az alaptörvénybe bele kellett tenni az 2024. október 1-jei dátumot, mint megbízatásuk végét (érdekesség, az Alaptörvény tizenegyedik módosításakor nevezték át a megyéket vármegyékké).

Fotó: Hraskó István

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Telex cikke szerint azzal indokolta az önkormányzati választás időpontjának módosítását, hogy így 9-10 milliárd forinttal kevesebbe kerülnek.

Hasonló cikkünk:  Bemutatta önkormányzati választási programját a Szövetség a Hírös Városért Egyesület

Más vélemények szerint az egyidejű voksolás a Fidesz-KDNP számára azért jó, mert az önkormányzati választáson hagyományosan többen vesznek részt, mint az európai parlamentin, különösen vidéken – ahol a kormánypártoknak van erős bázisa. Így akár plusz EP-mandátumot is hozhat számukra, hogy egyszerre tartják a két voksolást.

1990-től évtizedeken át az volt a megszokott rend, hogy a parlamenti és az önkormányzati választásokat négyévente ugyanabban az évben tartották – előbbit tavasszal, utóbbit ősszel. Aztán a 2012. január 1-jétől hatályos új alaptörvénnyel a polgármesterek, helyi képviselők hivatali ciklusát ötévesre növelték (először 2014 és 2019 között), így az önkormányzati választás húsz évente esik egybe a parlamentivel (azaz legközelebb majd 2034-ben, ha addig nem lesz változás).

Több elemző, szakértő rámutatott, hogy érdekes helyzetek állhatnak elő négy hónapig, ha mondjuk júniusban leváltják a regnáló polgármestert vagy megvonják a bizalmat a képviselő-testületben többséggel bíró politikai oldaltól, de október 1-ig a vesztesek irányítanak. De már az is furcsa lehet, ha egy választókerületben egy kormánypárti jelölt győz az eddigi ellenzéki képviselővel szemben, vagy fordítva, egy ellenzéki induló több szavazatot szerez, mint a jelenlegi kormánypárti képviselő. Helyét ugyanis a vesztes csak októberben fogja átadni.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...