fbpx
9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

A beígért magyar vétó elmaradt, az EU megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával

- Advertisement -

A csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozón áttörés történt, amikor Orbán Viktor feloldotta a vétót, így az EU zöld utat ad a csatlakozási tárgyalásoknak Ukrajnával és Moldovával – áll az Euronews tudosításában.

A magyar miniszterelnök a találkozót megelőző napokban megkérdőjelezte, hogy Ukrajna készen áll a tárgyalások megkezdésére, valamint azt is, hogy az Európai Bizottság hitelesen járt el ebben a kérdésben, amikor ajánlásait megfogalmazta.

Orbán úgy fogalmazott a csúcstalálkozóra érkezve, hogy „a bővítés nem elméleti kérdés, ez egy érdemeken alapuló, jogilag részletezett folyamat, amelynek megvannak az előfeltételei. Ha nem teljesítette az előfeltételeket, nincs esély a tárgyalások megkezdésére. Később kell visszatérnünk, és újra vissza kell térnünk erre a kérdésre, amikor az ukránok teljesítik.”

Az, hogy Orbánt mi késztette a vétó feloldására, nem derült ki azonnal. A közösségi oldalára feltöltött videóban így fogalmazott: „Teljesen értelmetlen, irracionális és helytelen döntés ilyen körülmények között megkezdeni Ukrajnával a tárgyalásokat és Magyarország nem is módosítja az álláspontját. Ellenben 26 másik ország ragaszkodott ahhoz, hogy ez a döntés megszülessen. Ezért Magyarország úgy döntött, hogy ha 26-án így döntenek, menjenek a maguk útján. Magyarország ebben a rossz döntésben nem kíván osztozni. És ezért a döntéstől Magyarország ma távol maradt.”

Az Euronews információi szerint ez azt jelenti, hogy Orbán Viktor kivonult az ülésteremből.

Hasonló cikkünk:  A postás szerepét is vállalja Szijjártó, amikor orosz kollégájával találkozik

A döntés után Charles Michel, az Európai Tanács elnöke így fogalmazott: „ez egyértelműen a remény jele a népük és kontinensünk számára”. Hozzátette, hogy az EU „tárgyalásokat kezd Bosznia-Hercegovinával, amint eléri a tagsági kritériumoknak való megfelelés szükséges szintjét”.

Az Európai Bizottságnak márciusig kell beszámolnia a balkáni ország előrehaladásáról, hogy döntsenek a további lépésekről. A bővítés kérdésének rendezése után az EU vezetői most mélyen belemerülnek a blokk közös költségvetésének felülvizsgálatáról szóló tárgyalásokba, amelyek egy 50 milliárd eurós külön alapot tartalmaznak Ukrajna hosszú távú pénzügyi támogatására. Orbán korábban ennek az alapnak a kisiklatásával is fenyegetett.

A péntek reggeli szokásos rádiós interjújában a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a „végső szót úgyis a nemzeti parlamenteknek kell megszavazni, tehát ha nem akarjuk, hogy Ukrajna EU-tag legyen, a parlament majd leszavazza” írja a 444.hu.

Arról, hogy miért vonult ki a teremből a döntés meghozatalakor és miért nem vállalta a döntést, ezt mondta: „Amikor a német meg a francia elnök szinte megveszekedetten el akar indulni ebbe az irányba, akkor nincs más lehetőségünk, mint figyelmeztetni őket, hogy ez rossz irány.”

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...