fbpx
17 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

A sportegyesületekhez is kerülhet a banki járványadóból

- Advertisement -

A járvány elleni védekezési alapba a tervek szerint 633 milliárd forint kerül, ezek forrása a költségvetés 378 milliárdos tartaléka, a pártok támogatásának 50 százaléka (1,2 milliárd forint) a gépjárműadó önkormányzatoktól elvett része, 36 milliárd forint értékben. A védekezés költségeit két új adófajta is kipótolja: a kiskereskedelmi multikra kivetett különadó, illetve az extra bankadó részleteit most ismertette a kormány.

A bankoktól a szokásos adókon kívül további 55 milliárd forintot remél a kormány, azok után, hogy a törlesztési moratórium közel 450 milliárd forintos terhét is rájuk rakta. A banki különadó alapja a mérlegfőösszeg 50 milliárd forintot meghaladó része, a mértéke pedig 0,19 százalék. Ám közel sem biztos, hogy minden fillér bekerül a járványügyi alapba, ugyanis a banki különadót ki lehet váltani akár 50 százalékban sporttámogatásokkal. Ugyanis a kormányrendelet a pénzintézetekre bízza, hogy a sportegyesületeket támogatják vagy befizetnek a járványügyi alapba.

Komoly megkötés ugyanakkor a bankokkal szemben, hogy csak a járványügyi adó fele adható oda a sportegyesületeknek és az is csak akkor, ha ezt a kedvezményt a bank még nem érvényesítette a társasági adóban. Ezzel együtt meglehetősen furcsa üzenet a kormány részéről, hogy ha nem is fontosabb, de egyenrangú költségvetési cél látvány csapatsportok támogatása a járvány elleni védekezéssel.

A kiskereskedelmi cégeket sújtó adóról is kormányrendelet született, vagyis azt nem hagyta jóvá a parlament törvényként, így elvileg veszélyhelyzet lejárta után hatályát veszti, hacsak időközben erről nem születik magasabb szintű jogszabály. Az idén összesen 36 milliárd forint extra bevételt remél a kormány nagyobbrészt a kiskereskedelmi multiktól, ugyanis az adó mértékét a bevétel függvényében sávosan állapítja meg a rendeleti adószabály. Az adó nemcsak klasszikus kiskereskedelemre vonatkozik, de fizetniük kell a gépjárműkereskedőknek, a gépjármű-alkatrész kereskedőknek, a benzinkutaknak, az IT-cikkek kereskedőinek, de még a kulturális cikkek árusítóinak is, azaz a könyvesboltoknak valamint az online kereskedőknek is.

Az adó alapja a cégek május elseje utáni nettó árbevétele, mértéke pedig 0 és 2,5 százalék között változik. Az első 500 millió forint bevételig nem kell adót fizetni, itt nulla az adókulcsa, efelett 0,1 százalék, 30 milliárdos forgalmon túl már 0,4 százalék az adó, míg a száz milliárd forintot meghaladó árbevétel 2,5 százalékát kell a kereskedelmi cégeknek befizetniük. Így az adó zömét jellemzően a néhány multinacionális kereskedő fogja utalni havi részletekben. A kormánynak épp ez volt a célja, hogy a komoly adóterheket toljon a külföldi tulajdonban lévő cégekre. Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben egy képviselői kérdésre válaszolva például kifejtette: „Ami a multikat illeti, bízzon bennem, és várja április 7.-ét!”.

Hasonló cikkünk:  Kocsis Máté be akarta támadni Magyar Pétert, ehelyett öngólt lőtt

A legnagyobb forgalmat a 2018-as adatok szerint a Tesco bonyolította, 800 milliárdot közelítő árbevétellel, de a top 3-ba bekerült a Coop és a Spar csoport is, őket követte a a Lidl, CBA és a Reál-csoport. Vagyis a forgalom alapján akár a magyar cégek is bekerülhetnek a fizetők közé, bár ezek franchise-rendszere miatt aprózódhat a bevétel a tagok között. Az adókivetéshez kapóra jött azt Európai Unió Bíróságának március eleji ítélete, amely a 2012-ben bevezetett kiskereskedelmi adóról kimondta, hogy annak kivetése sávonként növekvő kulccsal nem volt diszkriminatív a multikkal szemben, hiába ezek a boltok fizették a legtöbbet. A Pénzügyminisztérium érvelése szerint a „kiskereskedelmi ágazatot évek óta folyamatosan segítik a kormány intézkedései, így például jelentős megtakarítást hozott az elmúlt időszak befektetésbarát adórendszere, illetve az EU legalacsonyabb társasági adója”, ezért most visszakérnek ebből. A multiknak ez gyakorlatilag ez az adóterhek duplázást jelenti, hisz a 2,5 százalékos árbevétel arányos adó 8-10 százalékos társasági adónak felel meg.

Kiskereskedelmi láncok forgalma – milliárd forint
Tesco – 769,0
Coop – 627,0
Spar – 617,6
Lidl – 549,0
CBA – 527,0
Reál – 416,1
Auchan – 390,1
Penny Market – 292,2
Aldi – 256,0
DM – 103,4
Rossmann – 89,1

Forrás: Trade Magazin, 2018-as bruttó bevétel

 

Alaptöltés titokban

Bizonytalannak látszik a kormány által létrehozott két költségvetési alap közül a gazdaság újraindítását célzó, 1345 milliárd forintra rúgó alap finanszírozása, annak ellenére, hogy ezek létrehozásáról már bő egy hete döntött a kormány. A gazdaság-újraindítási alap forrásai ugyanis olyan közelebbről meg nem nevezett kiadások, amelyek eredetileg szerepeltek a 2020-as költségvetésben, ám a kormány ezeket zárolta vagy a közeljövőben zárolja. Jelenleg nem lehet tudni, hogy hol tart ez a munka, ugyanis ezen összegek zárolásáról, átcsoportosításáról mind a mai napig nem jelent meg egyetlen kormányhatározat sem. A Pénzügyminisztériumot már a múlt héten megkeresték azzal a kérdéssel, hogy az alapokat milyen pénzekből töltik fel, ám a pénzügyi tárca szokásához híven válaszra sem méltatta a Népszavát.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...