fbpx

FRISS HÍREK

Madárinfluenza: 2016-ban 2,5 millió baromfit, 2020-ban már 5 milliót kellett leölni (1. rész)

- Advertisement -

Magyarország visszanyerte a madárinfluenzától mentes besorolást szeptember elején, közölte az Állategészségügyi Világszervezet (OIE). Az utolsó madárinfluenza miatti területi korlátozást 2020. július 10-én oldotta fel az állategészségügyi hatóság.

A 2020 elején kitört madárkór következtében több mint 5 millió állatot kellett leölni a vírus megfékezése érdekében.

2020 áprilisában és májusában Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyében a Nébih laboratóriuma összesen 269 baromfiállományban mutatta ki a betegség jelenlétét. A gazdák kártalanítására 13 milliárd forintot fizetett ki az állam, olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal oldalán.

Arra vagyunk kíváncsiak, hogy miért tartozik Bács-Kiskun megye a veszélyeztetettebb területek közé, hogy madárinfluenza gócpont-e a megye és mi állhat a háttérben a tömeges gyilkos madárvésznek?

Állattartókkal, kereskedőkkel és állatorvosokkal beszélgettünk, amit két részben közlünk a kecsUP-on.

Bács-Kiskun megyében többször is kitört már a gyilkos madárkór

Először 2006 nyarán fordult elő a madárinfluenza Bács-Kiskun megyében, ekkor 29 járványkitörést jegyeztek fel és 770 ezer baromfit öltek le. (2007-ben Csongrád, 2015-ben Békés megyében tört ki a vírus.) 2016 őszén a madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a NÉBIH laboratóriuma a Bács-Kiskun megyei Kiskunmajsán lévő nagylétszámú kacsatartó gazdaságban. A fertőzött gazdaságok száma ekkor országosan a 226-ot érte el, amiből 177 Bács-Kiskun megyén belül volt. A leölt állatok száma összesen 2,5 millió volt, amiből 2 millió (!) Bács-Kiskun megyében történt, derül ki az egykori Földművelésügyi Minisztérium összefoglalójából.

A számokból világosan látszik, hogy vírusról vírusra egyre több állatot kell leölni. Míg 2016-ban 2,5 millió állatot semmisítettek meg, 2020-ban már 5 milliót.

A túlzott állomány koncentráció, a kártalanításért folyó küzdelem, illetve a személyes és intézményes átfedések is befolyásolják az egyre nagyobb károkat okozó madárinfluenza körüli problémákat

A magyar baromfiágazat a legnagyobb hazai, alapvető hústerméket előállító ágazat, ahol a foglalkoztatottak létszáma 50-60 ezer fő között van. A baromfiágazat több fajból áll össze, a legnagyobb a csirke, ezt a pulyka és kacsa követi, majd a liba zárja a sort. A jó takarmánytermő területek miatt az Alföldön jelentős a víziszárnyasok tartása. Kacsából és lúdból az országos állomány döntő többsége itt található a térségben. A vágópulyka feldolgozás dél-alföldi kapacitásait jelzi, hogy zömmel Bács-Kiskun és Békés megyei felvásárlókhoz jut az országos mennyiség 95%-a, aminek felét adja az alföldi árualap.

200 ezernél is több baromfit öltek le Kerekegyházán és Lajosmizsén 2020 tavaszán / a kép illusztráció

Egy, a madárkórt jól ismerő, de a neve elhallgatását kérő állatorvost arról kérdeztünk, hogy a baromfitartók miért ennyire kitettek a madárinfluenzának, és mi áll az egyre nagyobb károkat okozó madárvész kitörések mögött? A következő választ kaptuk:

túlzott koncentráció és nagy telepen belüli állománysűrűség a víziszárnyasoknál, ami megnöveli a kockázatot, a kitettséget. De nem lehet figyelmen kívül hagyni az integrátori érdekeket egy kezdődő túltermelési és árcsökkenési válságban, ahogy a kártalanítási összegek megszerzésének a lehetőségét sem. A személyes szerepek és érdekek keveredése és összetalálkozása, átfedések a termelői, tulajdonosi, állatorvosi, hatósági, állatorvosi és integrátori körben, mind-mind befolyásoló tényezővel bírnak ebben az ágazatban.

Madárinfluenza Bács-Kiskun megyében 2020 tavaszán / az interkatív térképet készítette a NÉBIH

Ezt a kérdést már mi szúrjuk itt közbe, amit sokan mások is feltettek tavasszal. A madárinfluenza márciusban jelent meg Kiskunmajsa és környékén, és több tízezer állatot kellett leölni. Az állati hulláknak csak egy része került elszállításra, hogy speciális körülmények között semmisítsék meg, de egy részüket a hazai és az EU-s jogszabályok ellenére, egy miniszteri rendeletre hivatkozva mégis elföldeltek. Az eset néhány lokális és országos lapban jelent csak meg, miközben a helyi lakosok attól tartanak, hogy a tetemek szennyezik a környezetet, akár a talajvizet is.

Hasonló cikkünk:  Májusban adják majd át a forgalomnak az M44-es út Szentkirály és Tisza közötti szakaszát

Fotók: Dabis Tibor – majsa.info

Egy nem régen nyugállományba vonult másik állatorvos, aki korábban hatósági állatorvosként is dolgozott, szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy intézményi szinten sincs minden a legnagyobb rendben. (Ő is a neve elhallgatását kérte, ahogy egyébként minden megszólítottunk.)

Szerinte vannak hiányosságok a hatósági oldalon is, főleg az információ jut el nehézkesen oda, ahol a legnagyobb szükség lenne rá. Kétségesnek találta azt is, hogy az állathigiéniai szabályok betartását minden esetben megfelelően és mindenkire egyforma szigorral alkalmazzák-e, illetve alkalmazták a korábbi járványok idején. Elmesélt egy rendkívüli esetet is 2019-ből, miszerint okostelefonnal készített képekkel kellett helyzetjelentést küldeni az illetékes hatóság felé a tartási körülmények hiányosságairól és a pótlásukra foganatosított intézkedésekről.

Szigorodnak a szabályok, de nehéz a végrehajtásuk

Az országos főállatorvos, a Nébih, illetve a megyei kormányhivatalok rendelkezései irányadók, mint az köztudott, azok számára, akik a baromfiágazatban dolgoznak. A hatósági munka szigora növekszik, mint azt több helyen is elmondták nekünk, de helyi és járási szinten komoly szakemberhiány merül fel. A ténylegesen terepen dolgozók, köztük az állatorvosok túlterheltek. Telepi állatorvosi teendők, rendelés, adminisztráció, ügyelet, csak néhány alapfeladat, amit el kell látniuk.

A vírus kapcsán a szigort elsősorban a rendkívüli virulencia indokolja. Egyre erősebb ugyanis a fertőzőképesség és a megbetegedések hevenysége, ami a veszélyeztetettséget fokozza. A nagy állományok, a nagy és a gyakori anyag, ember- és élőállat forgalom csak növeli a vírus gyors és kezdetben láthatatlan tovaterjedését. Minimum 3-5 nap a tünetmentes lappangási idő. Az állatok csak kisebb részben töltik ki életciklusukat egy telephelyen, napos vagy növendékbaromfiként, tömő állományként 8-10 hetes korban termelőt vagy telepet váltanak.

Az állatorvosok, akikkel beszélgettünk azt is elmondták, hogy sok még mindig a termelői oldalon a tartási technológiai hiba és fegyelmezetlenség a fertőtlenítési és egyéb higiéniai szabályok betartásában. Az emberi kockázati tényező, ahogy sok más ágazatban is, rendkívül nagy. Mindez pedig kezelhető lehetne a szakemberek anyagi megbecsülésével, nagyobb technológiai fegyelemmel, képzésekkel és kisebb állománysűrűséggel.

Tömegesen földelték el a döglött kacsákat Kiskunmajsán, amit a jogszabály megtilt

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...