fbpx
14.1 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

130 milliárd forintot kaphat a választási évre az MTVA

- Advertisement -

Közel 13 milliárd forinttal nagyobb költségvetésből gazdálkodhat jövőre az MTVA, mint idén. Az NMHH jövő évi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot hétfőn nyújtotta be a parlamentnek a Költségvetési Bizottság. Ebben van benne az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) büdzséje is. Ők gyártják a közmédia műsorait, de hozzájuk tartozik a MTI is.

A törvényjavaslat szerint

összesen 130,141 milliárd forintból gazdálkodhat 2022-ben az MTVA.

Ez azt jelenti, hogy a költségvetésben ekkora bevétellel és kiadással számolnak.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 48,8 milliárd forintot kap jövőre, míg a Médiatanács 695 millió forinttal számolhat. A javaslatot még idén megszavazza az Országgyűlés.

Az MTVA költségvetése évek óta rohamtempóban nő. A 2010-es kormányváltás után 64 milliárd forintot szavaztak meg a következő évre, mostanra ez az összeg már megduplázódott.

2020-ban lépte át először a százmilliárd forintot az MTVA éves költségvetése. Bár csak 93,36 milliárd forintot szavazott meg arra az évre a parlament, 101,67 milliárd lett a végösszeg. Az idei évnek 117,71 milliárd forinttal vágott neki a közmédia, ezt az összeget emelik jövőre még csaknem 13 milliárd forinttal.

Hasonló cikkünk:  A kedden elterjedt hírrel szemben mégsem változott a terrorkészültség Magyarországon

Mivel jövőre választási év lesz, nagy valószínűséggel ez az összeg még nőni is fog. A 2018-as országgyűlési választás évében kiugró volt a különbség a tervezett és teljesített összeg között. 80,9 milliárd forintot szavazott meg arra az évre a parlament, de 97,7 milliárd forint lett a végösszeg, azaz majdnem 17 milliárddal lépték túl az előirányzott összeget. A költségvetés végrehajtását is az Országgyűlés fogadja el.

A költségvetési javaslatot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke állítja össze. Épp pár napja derült ki, hogy lemondott a hatóság elnöke, Karas Monika. Kinevezése 2022 szeptemberében járna le, de utódját így még a jövő áprilisi választás előtt a fideszes többségű országgyűlés választhatja meg. A hatóság elnökét 9 évre nevezik ki.

Sajtóhírek szerint Karas Monika az Állami Számvevőszék alelnökeként folytatja a munkáját, a Médiahatóság élén pedig Karast Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora követi majd.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...