fbpx

FRISS HÍREK

Kecskeméten is sztrájkolnak a pedagógusok hétfőn

- Advertisement -

A fő követeléseik a pedagógusok kötelező oltásáról szóló rendelet visszavonásáról és a bérrendezésről szólnak. Hiába tárgyaltak erről hetekig, nem jutott eredményre a kormánnyal folytatott egyeztetések során a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) közös sztrájkbizottsága.

Január 31-én, hétfőn ezért a munkabeszüntetésben részt vevő kecskeméti iskolákban is kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak, derül ki abból a dokumentumból, amiben erről értesítik az igazgatók a szülőket.

A PDSZ és a PSZ arra kéri a szülőket, hogy értsék meg és támogassák az akciójukat, hiszen mindez a gyermekek érdekében történik, olvasható a levélben.

Az érdekvédelmi szervezetek azt kifogásolják, hogy a kormány nem biztosít a 10%-os pótlékemelésen kívül további béremelést, de a munkaterhelés csökkentésére vonatkozó követelést sem fogadta el. Ezért, hogy a további tárgyalásokat befolyásolják, nem marad más eszközük, mint a munkabeszüntetés.

Az akcióhoz pedagógusokat, nem pedagógus-munkakörben dolgozókat, szakszervezeti tagokat és szakszervezeten kívülieket egyaránt várnak.

Mi a sztrájk? A kormány azt szeretné, hogy a sztrájk alatt is tanítsanak, a pedagógusok szerint maximum a gyermekfelügyeletet jelenti

Arról is vita van, hogy a kormány mit ért sztrájk alatt. Az EMMI szerint a munkabeszüntetés ideje alatt is biztosítani kell a „még elégségesnek minősülő szolgáltatást” az iskolákban. Ez a kormány szerint azt jelenti, hogy a pedagógusoknak a mindössze kétórás sztrájk alatt is meg kellene tartaniuk az óráik egy részét.

Hasonló cikkünk:  Nőkről, de nem csupán nőknek szól a Kecskeméti Nemzeti Színházban bemutatott Naptárlányok

Magyarán: úgy sztrájkolhatnának, hogy az időszak felét ledolgozzák, amiért nem is kapnának fizetést – hiszen éppen sztrájkolnak.

A szakszervezetek álláspontja ezzel szemben az, hogy a még elégségesnek minősülő szolgáltatás a gyermekfelügyeletet jelenti, amit Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja szerint minden intézményben biztosítanának is a sztrájk alatt, derül ki 444-nek adott válaszából.

A szülőktől azt kérik, úgy segítsék a sztrájkjukat, hogy január 31-én csak 10 órára vigyék iskolába a gyerekeiket.

Márciusban jöhet a határozatlan idejű sztrájk

Január 31-én figyelmeztető sztrájkkal készülnek a pedagógusok, a határozatlan idejű sztrájkot pedig március 16-ára tervezik, amennyiben a figyelmeztető sztrájk hatására követeléseik nem teljesülnek.

A PDSZ által üzemeltetett nedolgozzingyen.hu oldalon azt írják, folyamatosan kapják a beszámolókat az újabb és újabb sztrájkbizottságok megalakulásáról, a sztrájkot támogató petíciójukat pedig néhány nap alatt több mint 27.000-en írták alá.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...