Már csak napok vannak hátra az szja-bevallások benyújtására

0
pixabay.com

Egy hét sem maradt az szja-bevallások benyújtására vagy a NAV-által elkészített bevallás elfogadására. Az adóhatóság által összeállított tervezet május 20-a után automatikusan bevallássá válik. Akit adókedvezmények illetnek meg vagy több forrásból is van jövedelme, annak érdemes szakértővel is átnézetni a bevallást – hívta fel a figyelmet az Atv.hu.

Már egy hét sincs hátra az szja bevallások elkészítésére, vagy inkább ellenőrzésére. Május 20-a, hétfő a határidő. Idén a NAV mindenkinek elkészítette a tervezetet: az egyéni vállalkozóknak, az őstermelőknek és az áfás magánszemélyeknek is. Nekik a tervezet nem fordul át automatikusan bevallássá, mindenki másnak igen.

A NAV tervezetét legegyszerűbben a honlapjukon keresztül lehet elérni, ahol ügyfélkapun keresztül elérhető a dokumentum. Ebben az Adó-és Vámhivatalhoz beérkezett adatok szerepelnek. A hiányzó adatokat viszont fel kell vezetni.

Ilyen például az ingatlan bérbeadás. Ha valaki adott bérbe ingatlant, akkor saját magának kell kiegészítenie a tervezetét és saját magának kell beírni az adatokat, a NAV nem tudhatja előre. Vagy ha valaki adott el egy lakást, adott el egy házat és ebből volt jövedelme, akkor ezt is bele kell írni a tervezetbe. Adókedvezmények esetén szintén érdemes átnézni a dokumentumot.

Radnai Károly, az Orientax vezérigazgatója azt javasolja, hogy olyan jövedelmekkel, adókedvezményekkel kapcsolatban, mint például a családi adókedvezmény, a gyermekek után járó adókedvezmény (ahol a férjnek és a feleségnek is nyilatkozni kellett), ott érdemes átnézni, hogy jól írta-e az adóhatóság.

Az egyházak, illetve civil szervezetek számára felajánlható egy százalékos rendelkezés határideje szintén május huszadika. Aki erről lemarad, az idén lecsúszik, és az összeg a költségvetésben marad.