fbpx
0.9 C
Kecskemét
2023. január 29., vasárnap

FRISS HÍREK

Nagy nehezen visszavonja a kormány a civiltörvényt

Beadta a kormány a javaslatot, amellyel hatályát veszti a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény, viszont 20 millió forintos mérlegfőösszeg fölött majdnem minden szervezetről az Állami Számvevőszék készít évente jelentést.

Még tavaly nyáron mondta ki az EU Bírósága, hogy a 2017-es magyar civiltörvény nem egyeztethető össze az uniós joggal. Egész pontosan arról döntöttek: a kormány azzal, hogy nyilvántartásbavételi, bejelentési és közzétételi kötelezettségeket írt elő a bizonyos összeghatárt meghaladó mértékű külföldi támogatásban közvetlenül vagy közvetve részesülő civil szervezeteknek, és szankciókat helyezett kilátásba az e kötelezettségeknek eleget nem tévő szervezetekkel szemben, a szóban forgó szervezetek és a számukra ilyen támogatást nyújtó személyek vonatkozásában hátrányosan megkülönböztető és indokolatlan korlátozásokat vezetett be.

A magyar döntéshozók nem siettek ezután, csak most adott be a kormány egy törvényjavaslatot a civil szervezetek átláthatóságáról. Ennek a végén található az a paragrafus, amellyel reagálnak a bírósági döntésre:

hatályát veszti a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény.

Ezzel együtt azonban új szabályt is bevezetnek. Minden olyan egyesületről és alapítványról, amelynek a mérlegfőösszege eléri az adott évben a 20 millió forintot, az Állami Számvevőszék készít vizsgálatot évente. Ez alól a sportegyesületek, a vallási közösségek, valamint a nemzetiségi szervezetek jelentenek kivételt.

Hasonló cikkünk:  A béremelések nem tudják behozni a lemaradást
Hasonló cikkünk:  Lehet az Orbán-kormány maga alatt vágja a fát, amikor szembe megy a környezetvédelemmel

hvg.hu

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...