fbpx

FRISS HÍREK

Stumpf: A legelkeserítőbb bravúr, amit a kormány tett a felhatalmazási törvény okán

- Advertisement -

A valaszonline.hu „A legelkeserítőbb bravúr” című cikkében a felhatalmazási törvény körül kirobbant vitáról írva a következőket fogalmazza meg (nem idézzük, saját gondolatainkkal fogalmazzuk meg).

Az egész egy hajcihő, hiszen:

  • A veszélyhelyzetet nem kell meghosszabbítani, az a kihirdetéstől fogva él, és addig él, amíg tart a járvány. Ehhez tehát semmilyen újabb törvényre nincs szükség.
  • A mostani jogrendben alkotott kormányrendeletek 15 napig élnek, és ezeket akár szó szerint újra ki lehet hirdetni. Ehhez ugyancsak nincs szükség a felhatalmazási törvényre

Senki nem szurkol a vírusnak. Nemzeti egység van. A kormány akarja elhitetni, hogy nem így van.

Vagyis ezekből kiindulva az ellenzék semmit nem gátolt meg, semminek nem tett keresztbe. A cikkíró Stumpf András szerint azért a legelkeserítőbb bravúr volt a minapi történés, mert a kormánynak a kommentekből ítélve, sikerült egy olyan témában is azt a látszatot kelteni, hogy bárki az országban a vírusnak szurkol és ellenzi az intézkedéseket, amelyben ténylegesen nemzeti egység van. A szerző szerint a migrációs kérdésnél működött ugyanez a terv, de akkor valóban két táborra szakadt az ország. A koronavírus elleni küzdelemben viszont valódi az egység, de a kormány ennek ellenkezőjét igyekszik láttatni, mert:

„…a koronavírus nem indul választáson. Az ellenzék meg igen. Őket kell ledarálni.”

Az írás szerint pedig erre volt jó egy olyan törvénytervezet beterjesztése, amelyet ellenzék nem szavazhat meg. Mert a hatalom korlátlan átadását nem szavazhatja meg sehol az ellenzék. Stumpf szerint csupán azért volt szükség a tervezet beterjesztésére,

„hogy az ellenzék nyomjon egy nemet valamilyen koronavírushoz kapcsolódó szavazáson, aztán rögtön utána elindulhasson a kampány: „Az ellenzék ma megakadályozta a veszélyhelyzet meghosszabbítását. Szomorú, hogy ilyenkor sem lehet rájuk számítani.”

A kormány érvei nem állnak meg

A cikk írója szerint a kormányzati indok, amely szerint azért kell a felhatalmazás, mert nem biztos, hogy a képviselők három hónap múlva is össze tudnak jönni, nevetséges. És pont a benyújtott törvénytervezet teszi nevetségessé. Hiszen ebben néhány sor is elég ahhoz másutt, hogy az online ülésezést lehetővé tegye az Alkotmánybíróságnak. Akkor pedig a képviselők esetében is megengedhető lehetne ez.

Hasonló cikkünk:  Tavalyhoz képest idén 124-gyel több önkormányzatnak kell szolidaritási hozzájárulást fizetnie - a kormány a saját kiadásait csökkenti vele

Az író szerint az az érv sem áll meg, hogy lehet bízni a kormányban, hogy a korlátlan hatalmat csak a védekezésre használná fel. Stumpf emlékeztet, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése után fideszes polgármesterek a rájuk ruházott hatalommal azonnal kiiktatták a testületeket, és egyedül döntöttek például sajtó megvásárlásáról. Megemlíti az elemzés azt is, hogy a migráció miatt kihirdetett válsághelyzetet is úgy hosszabbítgatja a kormány fél évente, hogy ennek már semmilyen meghatározott feltétele nem áll fenn.

Lényegében csapdába csalták az ellenzéket, és ott ütik, ahol érik

A cikk szerint persze végül elfogadhatja a fideszes többség egyedül is a törvényt. Amely  nem az ellenzéktől fog elvenni bármit is, hanem éppen a kormánypárti képviselőktől. Hiszen döntési helyzetben ők vannak és voltak eddig is. Helyettük dönt majd ezután a kormányfő, ami korábban sem volt másként, csak most esetleg gyorsabbak lehetnek a döntések- írja a publicisztika.

A szerző szerint a kormánynak sikerült megtalálni azt a kis rést, amelyben az ellenzéknek valódi döntési helyzete van. A gyorsított eljáráshoz ugyanis négyötöd kellett, erről szavaztak hétfőn, és ez nem kapta meg a szükséges igent. Ez volt most az a szokatlan helyzet, hogy az ellenzék valamiről dönthetett. Ezért nem fogadta el a kormány az ellenzék javaslatát, hogy legyen a törvénytervezetben egy határidő, tehát ne legyen korlátlan a hatalom átruházása. Ha ebbe belementek volna, az ellenzék igennel szavazott volna.

De akkor hogy lehetett volna az ellentét látszatát kelteni? Hogy lehetett volna a szabotőr ellenzék képét hatásosan felfesteni? – teszti fel a kérdést a szerző. Így végződik a cikk:

Tényleg bravúr. Csak épp a legelkeserítőbb bravúr, amit valaha láttunk.

Mert most épp van valódi, közös ellenségünk.

Kicsi bár, de annál veszélyesebb.

Megvolt a lehetőség, hogy együtt, a pártpolitikai kavarást egy időre félretéve csak a vírus ellen küzdjön most mindenki.

Hogy nem így lett, azért kizárólagosan a kormányt terheli a felelősség.

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...