fbpx
10.5 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Tömeges tesztelés, bírság, iskolabezárás – stratégiák a világból a koronavírus lassítására

- Advertisement -

Van mit tanulni Dél-Koreától, Tajvantól, illetve a németektől vírusügyben. A keddi óvatos hírek arról szóltak, hogy talán túl van a koronavírus terjedésének tetőpontján Dél-Korea, az ország, amely az elsők között jelezte az új koronavírus Kínán kívüli felbukkanását. A COVID-19-fertőzésben egyik legérintettebb országban március 9-én 131 új esetet jegyeztek fel, amely az új esetek száma tekintetében a negyedik napja folyamatosan csökkent – számolt be több nemzetközi portál is.

(Közbeszúrjuk: március 11-én az új esetek száma egy nap alatt ismét megnőtt Dél-Koreában, szerdán 242 új fertőzöttről jelentettek. Március 13-ra azonban a hétfőihez képest is csökkent az esetek száma, 114-re. Koreában a legfrissebb hivatalos adatok szerint 7.979 fertőzött van és 72 ember halt meg a koronavírus miatt.)

Tömeges tesztelés, riasztások és nagy bírságok: stratégiák a koronavírus lassítására

Tajvan, Dél-Korea (és immár Németország is) olyan technikákat vetett be, amivel a lehető leghatékonyabb módszerekkel igyekszenek fékezni a vírus terjedését. A dél-koreai egészségügyi miniszter két fő tanulsággal tud szolgálni a többi kormánynak:
– Tegyenek meg mindent, hogy minél korábban megkezdhessék a széleskörű tesztelést.
– Hangolják össze globálisan az intézkedéseket.

Az 52 millió lakosú Dél-Koreában a kezdetekkor igyekeztek ingyenes és egyszerű tesztekkel megszűrni a lakosságot: a rendszer naponta 15 ezer koronavírusteszt lefuttatására alkalmas, mostanáig mintegy 200. 0000 tesztet végeztek el. Kojang városban autós tesztfülkéket is felállítottak, ahogy nemrég Németországban is.

Autós tesztfülkéket is felállítottak Németországban (fotó: Thomas Kienzle/afp)

Esslingen körzet polgárait az autójukban ülve tesztelik a védőruházatban dolgozó orvosok. Egy kenetet vesznek az autós szájából és orrából. Ennek előfeltétele, hogy az állampolgár az elmúlt 14 napban kockázati területen tartózkodott, például Olaszországban. A mintákat laboratóriumba küldik, aminek az eredménye 24–48 óra elteltével elérhetővé válik.

„A betegség korai felismerése rendkívül fontos, ezt az egyszerű leckét megtanultuk akkor, amikor ezzel az igen fertőző vírussal küzdöttünk – ha egyszer elindul, nagyon gyorsan terjed szét. A tesztkapacitás növelése elsődleges, mert csak akkor lehet feltartóztatni a vírust, ha kiszűrjük a hordozókat” – mondta a dél-koreai miniszter.

Dél-Korea emellett gyorsan létrehozott olyan intézményeket, ahol a csak enyhe tünetektől szenvedő pácienseket kezelhetik. A fertőzötteknek csak körülbelül 10 százaléka szorul kórházi ápolásra, a többieknek elég erős az immunrendszere, hogy egyedül is megküzdjön a kórokozóval – olvasható a qubit.hu összeállításában.

Tajvan: bírság jár akkor is, ha valaki nem jelenti be a tüneteit a hatóságoknál

Tajvan tanult a 2003-as SARS-COV koronavírusból, ami súlyos akut emberi légzőszervi megbetegedéseket okozott. Akkor több tucat ember halt meg a Dél-Kínából való vírus elterjedése után, de ezúttal Tajvan hozzáférhetett a legfejlettebb technológiákhoz.

A tajvani járványügyi hatóság már korán felállított egy operatív központot. Száz feletti intézkedést rendeltek el, messzebb menőket is, mint például a határ fokozott ellenőrzését. A repülőtereken már eleve rendelkezésre álltak a lázmérő monitorok. Az utasok egy QR-kód segítségével maguk is lejelenthetik az utazási történetüket és a tüneteiket, az adatok pedig a járványügyi központban futnak össze. A vírusgócokból érkezőket kötelező 14 napos karanténnak vetik alá akkor is, ha nincsenek tüneteik, és mobiltelefonos helymeghatározás segítségével ellenőrzik, hogy nem szegik-e meg a tilalmat – ha igen, pénzbüntetéssel sújtják őket. Bírság jár akkor is, ha valaki nem jelenti be a tüneteit a hatóságoknál.

A kormány azonnal betiltotta az egészségügyi maszkok exportját, és 16 centes hatósági árat állapított meg a termékre. A védőfelszerelések hiányát elkerülendő új gyártósorokat állítottak be – összegezte az ázsiai technikákat a qubit.hu.

Szingapúr, ahol sok külföldi látogató van, egy szigorúan bevezetett otthoni karanténrendszerrel és telefonos kapcsolatfelvételi programmal rendelkezik. A járványkezdete óta több ezer ember van karanténban, és telefonjuk mutatja, hogy valóban ott vannak-e. Tisztviselők helyszíni ellenőrzéseket is végeznek a betartás biztosítása érdekében. Azok, akik nem maradnak otthon, akár 10 000 dollár vagy akár hat hónap börtönbüntetésre is számíthatnak.

Hasonló cikkünk:  Nyilvánosságra került Magyar Péter beígért hangfelvétele, kiderül majd mire lesz elég

Van anyagi támogatás az elszigeteltek számára is: napi 100 dollárt kínálnak, és azok az emberek, akik nem képesek otthon elszigetelten maradni, állami intézményekben maradhatnak – tudósít a theguardian.com.

A magyar kormány március 11-én veszélyhelyzetet hirdetett és a következő intézkedéseket rendelte el, ami nem tér ki az iskolák bezárására

  • felsőoktatási intézményekben látogatási tilalom;
  • nem lehet tömegrendezvényeket tartani azokban az esetekben, amikor zárt térben 100, vagy bárhol 500 főt meghaladná a résztvevők száma;
  • Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból kizárólag magyar állampolgárok léphetnek be Magyarországra és rájuk kötelező karantén vár;
  • szigorítják az ellenőrzést az osztrák és a szlovén határon, a légi, a busz- és a vonatközlekedést fel is függesztik;
  • betiltják a külföldi iskolai kirándulásokat, és felfüggesztik a Határtalanul programot;
  • szankciókat helyeztek kilátásba a karantént megszegőkre és az álhíreket terjesztőkre;
  • 100 fős határ miatt bezárnak a színházak és a mozik is, illetve számos szociális intézményben ki- és bejárási tilalom lépett életbe.

Iskolák bezárása szerte Európában – Magyarország még dacol ellene

Bár az egyetemeken és főiskolákon intézménylátogatási tilalom lépett életbe, a kormány tervei között nem szerepel az iskolák és óvodák bezárása a koronavírus-járvány miatt. Némileg ellentmondásos az, hogy már korábban kérték az iskolákat, hogy ne tartsák meg március 15-i ünnepségeket. Jogos kérdésként merül fel, hogy ennek mi értelme, ha a gyerekek amúgy is bejárnak az iskolába.

A kormányrendelet most úgy rendelkezik, hogy az iskolaigazgatók (illetve az óvodaigazgatók és a jegyzők) saját hatáskörben nem rendelhetnek el szünetet. A rendelet külön kimondja:

az összehangolt védekezés érdekében köznevelési intézményben rendkívüli szünetet az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el.

A Yale Egyetem egyik professzora, Nicholas Christakis orvos-evolúcióbiológus szerint fontos lenne különbséget tenni megelőző és a járványterjedésre válaszlépésként elrendelt iskolabezárások között. A megelőző iskolabezárások nagyon is hatékonyak tudnak lenni a járványok megfékezésében. Ilyenkor ugyanis nemcsak az számít, hogy a gyerekek nem alkotnak nap mint nap közösséget, hanem az is, hogy nem találkoznak egymással a potenciálisan ugyancsak fertőzött szülők, amikor a gyerekeiket iskolába viszik.

Természetesen mérlegelni kell, hogy a gyakorlatban az iskolabezárás meghozza-e a kívánt eredményt, amit körültekintően elő is kell készíteni. Mindenesetre az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) március 11-én publikált széleskörű állásfoglalásában is az áll, hogy zárják be a napköziket, óvodákat, általános és felsőfokú oktatási intézményeket.

A 28 EU-tagállam több mint fele már elrendelte a teljes vagy részleges iskolabezárást. Több EU-n kívüli ország is ezt tette, köztük Albánia, Bosznia-Hercegovina és Ukrajna is.

Iskolabezárások a régióban

Fogynak a diákok a koronavírus miatt – Kecskeméten több szülő nem engedte gyermekét iskolába

Nagyon megoszlik, hogy az iskolák hogyan állnak az elrendelt országos vészhelyzethez: van, ahol szülői igazolással minden további nélkül otthon maradhatnak a diákok, máshol minden egyes napra orvosi igazolás kell. Olyan iskola is van, ahol csak a fertőzött területekről visszaérkezetteket kérik otthon maradásra – számol be a hvg.hu az országos tapasztalatairól.

Az iskolák bezárását kérte többek közt a veszélyeztetett korosztályhoz tartozó tanárok miatt csütörtökön a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is. Egy petíció is indult azért, hogy – mint elindítói fogalmaztak – „akadályozzák meg a koronavírus terjedését az iskolák, óvodák bezárásával„. Ezt péntek reggelre több mint 18 ezren írták alá.

Kecskeméten tömeges hiányzásokról nem tudunk, de a kecsup.hu-nak több szülő is arról számolt be, hogy gyermekét nem engedi iskolába. Egyikük elmondta: jelezte az osztályfőnöknek, hogy gyermekét otthon hagyná a vírus miatt. A gyerekét nem szívesen küldi most közösségbe, felvállalva azt is, ha az iskola nem fogadhatja el a szülői igazolást.

Ha Kedves Olvasónk tud esetleg tömeges iskolai hiányzásról Kecskeméten írja meg a szerkesztoseg@kecsup.hu címre.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...