Tömeges tesztelés, bírság, iskolabezárás – stratégiák a világból a koronavírus lassítására

0
Autós tesztfülkéket is felállítottak Németországban (fotó: Thomas Kienzle/afp)
Hirdetés

Van mit tanulni Dél-Koreától, Tajvantól, illetve a németektől vírusügyben. A keddi óvatos hírek arról szóltak, hogy talán túl van a koronavírus terjedésének tetőpontján Dél-Korea, az ország, amely az elsők között jelezte az új koronavírus Kínán kívüli felbukkanását. A COVID-19-fertőzésben egyik legérintettebb országban március 9-én 131 új esetet jegyeztek fel, amely az új esetek száma tekintetében a negyedik napja folyamatosan csökkent – számolt be több nemzetközi portál is.

(Közbeszúrjuk: március 11-én az új esetek száma egy nap alatt ismét megnőtt Dél-Koreában, szerdán 242 új fertőzöttről jelentettek. Március 13-ra azonban a hétfőihez képest is csökkent az esetek száma, 114-re. Koreában a legfrissebb hivatalos adatok szerint 7.979 fertőzött van és 72 ember halt meg a koronavírus miatt.)

Tömeges tesztelés, riasztások és nagy bírságok: stratégiák a koronavírus lassítására

Tajvan, Dél-Korea (és immár Németország is) olyan technikákat vetett be, amivel a lehető leghatékonyabb módszerekkel igyekszenek fékezni a vírus terjedését. A dél-koreai egészségügyi miniszter két fő tanulsággal tud szolgálni a többi kormánynak:
– Tegyenek meg mindent, hogy minél korábban megkezdhessék a széleskörű tesztelést.
– Hangolják össze globálisan az intézkedéseket.

Az 52 millió lakosú Dél-Koreában a kezdetekkor igyekeztek ingyenes és egyszerű tesztekkel megszűrni a lakosságot: a rendszer naponta 15 ezer koronavírusteszt lefuttatására alkalmas, mostanáig mintegy 200. 0000 tesztet végeztek el. Kojang városban autós tesztfülkéket is felállítottak, ahogy nemrég Németországban is.

Hirdetés
Autós tesztfülkéket is felállítottak Németországban (fotó: Thomas Kienzle/afp)

Esslingen körzet polgárait az autójukban ülve tesztelik a védőruházatban dolgozó orvosok. Egy kenetet vesznek az autós szájából és orrából. Ennek előfeltétele, hogy az állampolgár az elmúlt 14 napban kockázati területen tartózkodott, például Olaszországban. A mintákat laboratóriumba küldik, aminek az eredménye 24–48 óra elteltével elérhetővé válik.

„A betegség korai felismerése rendkívül fontos, ezt az egyszerű leckét megtanultuk akkor, amikor ezzel az igen fertőző vírussal küzdöttünk – ha egyszer elindul, nagyon gyorsan terjed szét. A tesztkapacitás növelése elsődleges, mert csak akkor lehet feltartóztatni a vírust, ha kiszűrjük a hordozókat” – mondta a dél-koreai miniszter.

Dél-Korea emellett gyorsan létrehozott olyan intézményeket, ahol a csak enyhe tünetektől szenvedő pácienseket kezelhetik. A fertőzötteknek csak körülbelül 10 százaléka szorul kórházi ápolásra, a többieknek elég erős az immunrendszere, hogy egyedül is megküzdjön a kórokozóval – olvasható a qubit.hu összeállításában.

Tajvan: bírság jár akkor is, ha valaki nem jelenti be a tüneteit a hatóságoknál

Tajvan tanult a 2003-as SARS-COV koronavírusból, ami súlyos akut emberi légzőszervi megbetegedéseket okozott. Akkor több tucat ember halt meg a Dél-Kínából való vírus elterjedése után, de ezúttal Tajvan hozzáférhetett a legfejlettebb technológiákhoz.

A tajvani járványügyi hatóság már korán felállított egy operatív központot. Száz feletti intézkedést rendeltek el, messzebb menőket is, mint például a határ fokozott ellenőrzését. A repülőtereken már eleve rendelkezésre álltak a lázmérő monitorok. Az utasok egy QR-kód segítségével maguk is lejelenthetik az utazási történetüket és a tüneteiket, az adatok pedig a járványügyi központban futnak össze. A vírusgócokból érkezőket kötelező 14 napos karanténnak vetik alá akkor is, ha nincsenek tüneteik, és mobiltelefonos helymeghatározás segítségével ellenőrzik, hogy nem szegik-e meg a tilalmat – ha igen, pénzbüntetéssel sújtják őket. Bírság jár akkor is, ha valaki nem jelenti be a tüneteit a hatóságoknál.

A kormány azonnal betiltotta az egészségügyi maszkok exportját, és 16 centes hatósági árat állapított meg a termékre. A védőfelszerelések hiányát elkerülendő új gyártósorokat állítottak be – összegezte az ázsiai technikákat a qubit.hu.

Szingapúr, ahol sok külföldi látogató van, egy szigorúan bevezetett otthoni karanténrendszerrel és telefonos kapcsolatfelvételi programmal rendelkezik. A járványkezdete óta több ezer ember van karanténban, és telefonjuk mutatja, hogy valóban ott vannak-e. Tisztviselők helyszíni ellenőrzéseket is végeznek a betartás biztosítása érdekében. Azok, akik nem maradnak otthon, akár 10 000 dollár vagy akár hat hónap börtönbüntetésre is számíthatnak.

Van anyagi támogatás az elszigeteltek számára is: napi 100 dollárt kínálnak, és azok az emberek, akik nem képesek otthon elszigetelten maradni, állami intézményekben maradhatnak – tudósít a theguardian.com.

A magyar kormány március 11-én veszélyhelyzetet hirdetett és a következő intézkedéseket rendelte el, ami nem tér ki az iskolák bezárására

  • felsőoktatási intézményekben látogatási tilalom;
  • nem lehet tömegrendezvényeket tartani azokban az esetekben, amikor zárt térben 100, vagy bárhol 500 főt meghaladná a résztvevők száma;
  • Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból kizárólag magyar állampolgárok léphetnek be Magyarországra és rájuk kötelező karantén vár;
  • szigorítják az ellenőrzést az osztrák és a szlovén határon, a légi, a busz- és a vonatközlekedést fel is függesztik;
  • betiltják a külföldi iskolai kirándulásokat, és felfüggesztik a Határtalanul programot;
  • szankciókat helyeztek kilátásba a karantént megszegőkre és az álhíreket terjesztőkre;
  • 100 fős határ miatt bezárnak a színházak és a mozik is, illetve számos szociális intézményben ki- és bejárási tilalom lépett életbe.

Iskolák bezárása szerte Európában – Magyarország még dacol ellene

Bár az egyetemeken és főiskolákon intézménylátogatási tilalom lépett életbe, a kormány tervei között nem szerepel az iskolák és óvodák bezárása a koronavírus-járvány miatt. Némileg ellentmondásos az, hogy már korábban kérték az iskolákat, hogy ne tartsák meg március 15-i ünnepségeket. Jogos kérdésként merül fel, hogy ennek mi értelme, ha a gyerekek amúgy is bejárnak az iskolába.

A kormányrendelet most úgy rendelkezik, hogy az iskolaigazgatók (illetve az óvodaigazgatók és a jegyzők) saját hatáskörben nem rendelhetnek el szünetet. A rendelet külön kimondja:

az összehangolt védekezés érdekében köznevelési intézményben rendkívüli szünetet az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el.

A Yale Egyetem egyik professzora, Nicholas Christakis orvos-evolúcióbiológus szerint fontos lenne különbséget tenni megelőző és a járványterjedésre válaszlépésként elrendelt iskolabezárások között. A megelőző iskolabezárások nagyon is hatékonyak tudnak lenni a járványok megfékezésében. Ilyenkor ugyanis nemcsak az számít, hogy a gyerekek nem alkotnak nap mint nap közösséget, hanem az is, hogy nem találkoznak egymással a potenciálisan ugyancsak fertőzött szülők, amikor a gyerekeiket iskolába viszik.

Természetesen mérlegelni kell, hogy a gyakorlatban az iskolabezárás meghozza-e a kívánt eredményt, amit körültekintően elő is kell készíteni. Mindenesetre az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) március 11-én publikált széleskörű állásfoglalásában is az áll, hogy zárják be a napköziket, óvodákat, általános és felsőfokú oktatási intézményeket.

A 28 EU-tagállam több mint fele már elrendelte a teljes vagy részleges iskolabezárást. Több EU-n kívüli ország is ezt tette, köztük Albánia, Bosznia-Hercegovina és Ukrajna is.

Iskolabezárások a régióban

Fogynak a diákok a koronavírus miatt – Kecskeméten több szülő nem engedte gyermekét iskolába

Nagyon megoszlik, hogy az iskolák hogyan állnak az elrendelt országos vészhelyzethez: van, ahol szülői igazolással minden további nélkül otthon maradhatnak a diákok, máshol minden egyes napra orvosi igazolás kell. Olyan iskola is van, ahol csak a fertőzött területekről visszaérkezetteket kérik otthon maradásra – számol be a hvg.hu az országos tapasztalatairól.

Az iskolák bezárását kérte többek közt a veszélyeztetett korosztályhoz tartozó tanárok miatt csütörtökön a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is. Egy petíció is indult azért, hogy – mint elindítói fogalmaztak – “akadályozzák meg a koronavírus terjedését az iskolák, óvodák bezárásával“. Ezt péntek reggelre több mint 18 ezren írták alá.

Kecskeméten tömeges hiányzásokról nem tudunk, de a kecsup.hu-nak több szülő is arról számolt be, hogy gyermekét nem engedi iskolába. Egyikük elmondta: jelezte az osztályfőnöknek, hogy gyermekét otthon hagyná a vírus miatt. A gyerekét nem szívesen küldi most közösségbe, felvállalva azt is, ha az iskola nem fogadhatja el a szülői igazolást.

Ha Kedves Olvasónk tud esetleg tömeges iskolai hiányzásról Kecskeméten írja meg a szerkesztoseg@kecsup.hu címre.

500 Ft1000 Ft3000 Ft