fbpx

FRISS HÍREK

Veszélyhelyzet: Egy fideszes polgármester már élt a törvény által ráruházott hatalommal

- Advertisement -

Nem helyi eset, Komlón történt, amiről írunk. De csak azért tesszük, mert jó üzenet ez azokra a felvetésekre, hogy nem úgy van az! Mármint az, amit mi is megírtunk. Hogy tudniillik veszélyhelyzet esetén a katasztrófavédelmi törvény egyértelműen fogalmaz:

„Veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja.”

A városháza sajtósa azt válaszolta nekünk, hogy „Ez most nem az a vészhelyzet, amelyben ne lehetne közgyűlést tartani.” Mert a kérdésünk az volt, hogy lesznek-e testületi, bizottsági ülések, tekintettel a törvény kijelentő (és nem megengedő) mondatára.

A törvény egyébként nem tesz megkülönböztetést ilyen vagy olyan veszélyhelyzet között. A felsorolások között az is szerepel, hogy:

  • tömeges megbetegedést okozó humánjárvány vagy járványveszély, valamint állatjárvány

A városházi magyarázat szerint a törvényi kitétel (amit kérdező levelünkhöz csatoltunk), „lényege, hogy amennyiben a közgyűlés összehívása akadályokba ütközik, akkor gyakorolja a hatáskört a polgármester.” Akadályoztatásról azonban nincs szó a törvényben.

A kecskeméti polgármester nem akar átlépni a demokrácián

Később a kecskeméti polgármester is azt nyilatkozta, hogy ha ő dönt egyedül, akkor úgy dönt, hogy nem dönt egyedül. Mert ő nem tudja elképzelni, hogy átlép a demokrácia határain.

Hasonló cikkünk:  A Spar panasszal élt az Európai Bizottságnál, Lázár megfenyegette az üzletláncot

Csakhogy felmerülhet a kérdés, hogy ha a törvény úgy rendelkezik ahogy, akkor bármelyik pogármester értelmezheti-e úgy, hogy ez most nem olyan helyzet, ez most rá nem vonatkozik? Elképzelhető persze az is, hogy esetleg mégis dönthet úgy egy polgármester, ahogy a kecskeméti döntött.

Komló polgármestere egyedül fogadta el a költségvetést

Itt térünk vissza Komlóra, amelynek fideszes polgármestere élt a törvény adta ráruházott hatalommal, és a már meghirdetett testületi ülést lefújta, majd egyedül elfogadta a költségvetést, a képviselők tiszteletdíját pedig megnyirbálta. Erről később tájékoztatta a képviselőket – írta meg a Szabad Pécs.

A komlót vezető fideszes polgármester ellenzéki többségű testülettel viszi a város ügyeit, és mivel kisebbségben van, ezért nem biztos, hogy egy rendes testületi ülésen pont olyan döntések születtek volna, mint amelyeket ő egyedül meghozott. Amennyiben Szemereyné Pataki Klaudia azzal hárítja vissza a törvény által rátestált feladatokat, hogy nem lépi át a demokráciát, akkor e felfogás szerint párttársa, Komló fideszes polgármestere átlépte azt.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...