Május végéig biztosan marad a digitális oktatás

0
Gulyás Gergely (Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu)

50 nap megfeszített munkájának köszönhetően olyan helyzetben vagyunk, hogy az egészségügy akár a tömeges megbetegedések kezelésre felkészült. A számok kedvezőek világviszonylatban is – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón, a kormány tegnapi döntéseit ismertetve. Fokozatosan, szigorú menetrend mellett, a területi különbségekre tekintettel újraindul az élet – döntött a kormány.

A döntés az idősek védelmére és a területi különbségekre figyelemmel van. Az összes fertőzött 70 százaléka Budapesten és Pest megyében van, és az összes halott 70 százaléka Budapesten. Ezért minden korábbi korlátozás, amit pár hete hoztak, az Budapesten és Pest megye néhány járásában változatlanok maradnak – mondta a miniszter.

Május 4-től:

Az időseket arra kérik, hogy csak a legszükségesebb időszakban hagyják el otthonukat. A boltokban a 9-12 közötti sávban továbbra is csak ők vásárolhatnak.

Mindenki kötelezően takarja el a száját a boltokban és a közlekedésben, maszkkal, sállal. Másfél méteres távolságot kell tartani.

Tantermen kívüli digitális oktatás május végéig biztosan fennmarad. Utána meglátják.

Marad az ingyenes parkolás az egész országban.

Hasonló cikkünk  Kétszer több egészségügyi hulladékot termeltünk a második hullámban, mint az előző években

A rendezvénykorlátok érvényben maradnak továbbra is: augusztus 15-ig 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet tartani az országban.

Vidéken a kijárási korlátozásokat eltörlik, de lazább szabályok lesznek. Ennek keretében:

  • Az éttermek, kávézók, szállodák kerthelyiségében lehet tartózkodni, fogyasztani.
  • Az üzletek korlátozás nélkül nyitva lehetnek vidéken.
  • Strandok, állatkertek, szabadtéri múzeumok kinyithatnak.
  • A profi és amatőr tömegsportban engedélyezik a tevékenységet.
  • Szolgáltatások korlátozások nélkül nyújthatóak.
  • Esküvő, temetés a korábbi szabályok szerint megtartható lesz, tehát a távolságtartással.

Az egészségügy a felkészültség állapotába került, május 4-étől feloldják a magánegészségügy korlátozásait, többek között azért, hogy tehermentesítsék az állami ellátást, amely szintén mentesül bizonyos korlátozások alól. Utóbbit négy, később ismertetett lépéssel teszik meg. Változtatnak az adatközlésen is: hétfőtől a megbetegedésekről és halálozásokról már területi bontásban tájékoztatnak.

Gulyás Gergely elmondta: az érettségi lebonyolítható, azonban csak írásbeli vizsgák lesznek, kivéve azokat a tárgyakat, amelyeknél ez elképzelhetetlen. A vizsgáknál egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó lehet, ennek adottak a feltételei.

Hasonló cikkünk  Így néz ki a védettségi igazolvány

24.hu