fbpx

FRISS HÍREK

A tervek és engedélyek megvannak, egyelőre mégsem lesz új fürdőkomplexum Kiskunhalason

- Advertisement -

2022 januárjára készültek el nettó 359 millió forintból Kiskunhalas új fürdőjének tervei, amelyhez a város már minden engedélyt megszerzett – ezeket közadatigénylésben kérte ki az Átlátszó, azonban szerzői jogokra hivatkozva csak betekintést engedtek.

Bányai Gábor, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője megnyerte a 2022-es választást, kormánybiztos is lett. Ez kellett ahhoz, hogy meginduljon a tervezés, Fülöp Róbert fideszes polgármester pedig januárban már idei alapkőletételről beszélt.

„Már a 2018-as választások előtt elkezdtem azt a folyamatot, mely az új fürdő építését irányozta elő. Az igény már nagyon régen fellépett a kiskunhalasiak és egész térségünk lakosai körében, de a politikai akarat vagy nem volt meg, vagy nem kapott megfelelő támogatást” – mondta a polgármester egy 2020-as videójában. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a konkrét megvalósítás még hosszú időt vesz igénybe, hiszen a tervező becslése szerint 2-2,5 évig tart majd az építkezés.”

A videóban Fülöp ígéretet tett, hogy „2023-as várható elkészültével Magyarország egyik legszebb és legújabb fürdője lesz a kiskunhalasi.” Hozzátette, a létesítmény a Csipke Gyógyfürdő nevet fogja viselni.

magyarepitok.hu cikke szerint „a fedett fürdőben az alábbi medencetípusokat jelöli a kiírás: gyógytornamedence, gyógymedence, úszómedence, tanmedence, élménymedence, meleg vizes medence, csúszdamedence, gyerekmedence, merülő medence. Legalább egy medence kiúszóval és kültéri résszel is rendelkezik. Az uszoda részlegben egy vízilabda mérkőzések lebonyolítására is alkalmas úszómedencét ír elő a közbeszerzés.”

A választási győzelem és az ígéretek ellenére fürdő nincs. Viszont a tervek másfélszeres drágulásról szólnak

A költségvetés szerint maga a fürdő 18,2 milliárd forint lenne 2022 januári áron, az uszoda 7,4 milliárd, a kültéri medencék árát 413 millió forintra árazták, míg a parkolóházra 3,3 milliárd forintot számoltak. Ez összesen 29,3 milliárd forint, a kempinggel együtt viszont már 34,8 milliárd forintra becsülik a tervezők a beruházást, ez több mint 50 százalékos drágulás. 

Hasonló cikkünk:  Ultramaratont teljesített a nyárlőrinci jegyespár (galériával)

A beruházástól az önkormányzat új munkahelyeket, a turizmus fellendülését várja, mert a megvalósíthatósági tanulmány szerint egy időben 840, kettő turnusban 1680 vendéggel számolnak. A fürdő beltéri kapacitása 2040 fő, a kültéri medencéé 1360 fő. Az összes kapacitás nyáron 3400 fő lehet. A meglévő fürdő évente 137 ezer vendéget fogad, azaz nyitvatartási naponta átlagosan 570-et.

Fülöp Róbert a lapnak megírta, hogy „a projekt végleges költségét meghatározza, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium végül mely projektelemeket fogadja el, illetve milyen formában, továbbá a közbeszerzésen beérkező ajánlat is, amelyet az eljáráskori gazdasági környezet nagy mértékben befolyásolhat. A projekt összköltségének meghatározásakor fontos figyelembe venni, hogy kizárólag a gyógyfürdőhöz kapcsolódó fejlesztésekről beszélünk vagy figyelembe vesszük a projektet komplexé tevő egyéb beruházásokat: pl. útépítés, körforgalom kialakítása, közművek fejlesztése.”

A 2023-as alapkőletételről azt írta a polgármester, hogy „a közbeszerzés elindítása, illetve az ebből következő alapkőletétel a Minisztérium hatáskörébe tartozik. Minden egyes megnyilatkozásom alkalmával a legoptimálisabb forgatókönyvet igyekszem bemutatni és elmondani azt is, hogy ehhez képest mindig lehetnek – legtöbb esetben rajtunk kívül álló okok miatt – akadályozó tényezők.”

A lap megkereste a minisztériumot is, akik azt írták,

„Tájékoztatjuk, hogy a beruházás tervezési fázisa folyamatban van, a kivitelezési közbeszerzési eljárás kiírása jelenleg nem várható”.

A tervek már minden engedélyt megkaptak, vagyis további tervezés nem szükséges. Így a minisztérium válasza inkább azt sugallja, a projekt parkolópályára került. Ez nem jelenti, hogy a tervezés kárba veszett, hiszen minden engedélyt megszereztek, ugyanakkor a közeljövőben nem lesz új fürdő Kiskunhalason.

via Átlátszó

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...