fbpx

FRISS HÍREK

Ha ártéri erdőben barangolnál, kiránduló tipp a Tiszához

- Advertisement -
Ha szeretsz barangolni az ártéri erdőkben és egy napra kiszabadulnál Kecskemétről a bezártságból, de már voltál a közeli két jelentősebb holtágnál, a szikrai (Tőserdő) és a tiszaalpárinál, akkor érdekelhet a Mártélyi tanösvény is. Ősszel és tavasszal vadludakkal, Kócsagokkal, Fekete gólyákkal, Vadrécékkel találkozhatunk, de akár szarvasokkal is. Mártély fő zoológiai értéke gazdag madárvilága. Eddig 245 madárfajt regisztráltak a területen, a költő fajok száma 112. Ezért indokolt, hogy a tájvédelmi körzet 1979 óta szerepel a nemzetközi jelentőségű vadvizek jegyzékében (Ramsari egyezmény).
A túra legszebb része a középtájon lévő pár száz méteres vizi tanösvény, ahol korlátokkal ellátott fapallókon érhetjük el az élő Tiszát.

Lassan ébredő tavaszi táj / Fotó: kecsup.hu

A tanösvény könnyen teljesíthető, hossza 2,6 km, ami táblával jelzett állomással oda-vissza 2-2,5 óra alatt bejárható, ahol bemutatják a holtágak életét, madárvilágát és a tiszai folyószabályozást is.

Séta a Tisza mellett / Fotó: kecsup.hu

A tanösvény mellett egy széles réten is bandukolhatunk, ahol fűzeket termesztenek különböző termékek fonásához.

Fűz / Fotó: kecsup.hu

A holttágnál a járványon túli időszakban egyébként lehetőség van ebédelni, de akár néhány napra megszállni is. Mi most csak az Üvegtigris Maxiban kaptunk kiszolgálást.

Járvány alatt is nyitva az Üvegtigris Maxi / Fotó: kecsup.hu

Kapcsolódó cikkünk: 

Ilyennek láttuk télen a fülöpházi homokbuckákat

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...