fbpx
21 C
Kecskemét
2023. május 30., kedd

FRISS HÍREK

Republikon: 6 százalékponttal izmosodott a Fidesz áprilisban

Az újabb Fidesz-kétharmadot eredményező, brutális választási vereséget követően tovább fogy az ellenzéki pártok támogatottsága, miközben – vélhetően természetes győzteshez húzás miatt – a voksolás után ismét jelentősen nőtt a kormányoldal támogatottsága mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében – derül ki a Republikon Intézet áprilisi pártpreferencia-kutatásából.

Az eredmények értelmében áprilisban 43 százalékon állt a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében. A DK a legnépszerűbb ellenzéki párt, 10 százalékos támogatottsággal bírt, de vesztett, eközben a Momentum a teljes népesség körében 7, a Jobbik 5, az MSZP 4 százalékon álltak. A Párbeszéd és a Mi Hazánk támogatottsága a teljes népesség körében 3-3 százalék, míg az LMP 2 százalékon, az MKKP 1 százalékon álltak ugyanebben a körben.

Eközben a pártválasztók körében

55 százalék a Fidesz-KDNP támogatottsága, azaz jelentősen növekedett a megelőző hónaphoz képest, márciusban ugyanis még 49 százalékon állt a Fidesz, és 46 százalékot mért a Republikon az Egységben Magyarországért esetében a pártválasztók körében.

Most azonban az ellenzék tovább gyengül: a DK 12, a Momentum 9 százalékon; a Jobbik 6, az MSZP 5 százalékon állt. A Párbeszéd és Mi Hazánk 4-4 százalékos támogatottsággal bírtak a pártválasztók körében, az LMP-nek 3, az MKKP-nek pedig 2 százalékos volt a támogatottsága.

Hasonló cikkünk:  Enyhítené a Fidesz a Btk. becsületsértésre vonatkozó jogszabályait
Hasonló cikkünk:  Akciózott a Fidelitas: eurókötegekkel tömött táskával várták az Európai Parlament delegációját

A Republikon elemzése arra is felhívja a figyelmet, hogy a bizonytalanok aránya magasabb, mint a választásokat megelőzően, jelenleg 22 százalék. Noha az adatok nyomán az látszik, a választások után a pártok támogatottsága nagyjából megfelel a parlamenti arányoknak és a választási eredményeknek, a bizonytalanok arányának növekedése azt mutatja, hogy a csalódott ellenzéki szavazók egy része nem tud besorolni a pártok mögé az április harmadikai szereplés után.

A Republikon szerint eközben a válaszadók most könnyebben felvállalják pártpreferenciájukat, és megfigyelhető bizonyos szintű győzteshez húzás is – a választások után a Fidesz támogatottsága jelentősen növekedett mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében is.

via telex.hu

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...