fbpx

FRISS HÍREK

Republikon: 6 százalékponttal izmosodott a Fidesz áprilisban

- Advertisement -

Az újabb Fidesz-kétharmadot eredményező, brutális választási vereséget követően tovább fogy az ellenzéki pártok támogatottsága, miközben – vélhetően természetes győzteshez húzás miatt – a voksolás után ismét jelentősen nőtt a kormányoldal támogatottsága mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében – derül ki a Republikon Intézet áprilisi pártpreferencia-kutatásából.

Az eredmények értelmében áprilisban 43 százalékon állt a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében. A DK a legnépszerűbb ellenzéki párt, 10 százalékos támogatottsággal bírt, de vesztett, eközben a Momentum a teljes népesség körében 7, a Jobbik 5, az MSZP 4 százalékon álltak. A Párbeszéd és a Mi Hazánk támogatottsága a teljes népesség körében 3-3 százalék, míg az LMP 2 százalékon, az MKKP 1 százalékon álltak ugyanebben a körben.

Eközben a pártválasztók körében

55 százalék a Fidesz-KDNP támogatottsága, azaz jelentősen növekedett a megelőző hónaphoz képest, márciusban ugyanis még 49 százalékon állt a Fidesz, és 46 százalékot mért a Republikon az Egységben Magyarországért esetében a pártválasztók körében.

Most azonban az ellenzék tovább gyengül: a DK 12, a Momentum 9 százalékon; a Jobbik 6, az MSZP 5 százalékon állt. A Párbeszéd és Mi Hazánk 4-4 százalékos támogatottsággal bírtak a pártválasztók körében, az LMP-nek 3, az MKKP-nek pedig 2 százalékos volt a támogatottsága.

Hasonló cikkünk:  A rendőrség ingyen helikopterezteti Szijjártó Pétert

A Republikon elemzése arra is felhívja a figyelmet, hogy a bizonytalanok aránya magasabb, mint a választásokat megelőzően, jelenleg 22 százalék. Noha az adatok nyomán az látszik, a választások után a pártok támogatottsága nagyjából megfelel a parlamenti arányoknak és a választási eredményeknek, a bizonytalanok arányának növekedése azt mutatja, hogy a csalódott ellenzéki szavazók egy része nem tud besorolni a pártok mögé az április harmadikai szereplés után.

A Republikon szerint eközben a válaszadók most könnyebben felvállalják pártpreferenciájukat, és megfigyelhető bizonyos szintű győzteshez húzás is – a választások után a Fidesz támogatottsága jelentősen növekedett mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében is.

via telex.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...