fbpx
27.2 C
Kecskemét
2022. június 27., hétfő

FRISS HÍREK

A Fidesz-KDNP víziója szembemegy az EU törekvéseivel

Kedd este negyed tízkor nagyszabású európai víziót nyújtott be a magyar parlamentnek négy kormánypárti képviselő: Kövér László házelnök (Fidesz), Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (KDNP), Simicskó István frakcióvezető (KDNP) és Kocsis Máté frakcióvezető (Fidesz) – írja a 444.hu.

Egy olyan határozati javaslatot készítettek, amelyben felszólítják a kormányt, hogy szerintük mit kellene elérnie az EU átszervezéséről szóló vitában. Az egyik legérdekesebb javaslat – amit Orbán Viktor tavaly nyáron egyszer már előadott – hogy az Európai Parlamentet a jelenlegi formájában fel kell számolni. Kövérék szerint ugyanis az EP zsákutcába vezette az európai demokráciát. Közvetlenül megválasztott EP-képviselők helyett szerintük a nemzeti parlamenteknek kellene delegálniuk képviselőket.

A javaslatok között van még, hogy soha többé ne vehessen fel hitelt az EU – az RRF nevű óriási támogatási csomag eddig az egyetlen komoly program, amit az EU hitelből intéz, de Magyarország egyetlenként a tagállamok közül nem férhet hozzá a neki járó pénzhez, a túlzott korrupciós kockázatok miatt. A politikai nyilatkozat elvben arra jó, hogy figyelmeztesse a kormányt, mit kellene elérnie az EU-ban, más jogi relevanciája nincs.

Hasonló cikkünk:  Alakul az ötödik Orbán-kormány

Az európai tervek jórésze ezekkel ellentétes, felmerült például az Európai Parlament jogköreinek megerősítése, és nemzetközi pártlisták állítása az EP-választáson; de az is, hogy szűküljön a tagállamok vétójoga a Tanácsban, például külpolitikai ügyekben. Utóbbit a Bizottság elnökén kívül többek között a német és a francia kormány is támogatja. Ezekkel mind szembemennek Kövérék mostani nyilatkozatukban.

Hasonló cikkünk:  Lengyel hátraarc az EP-ben a Fidesszel szemben

Amennyiben az EU új alapszerződést készítene, annak pontjainak elfogadásakor minden tagállam kormányának vétójoga lenne. Mivel a tagállamok többsége a fenti nyilatkozat pontjaival ellentétes irányba változtatna, ezért a nyilatkozat leginkább arra jó, hogy Magyarország előre figyelmeztessen, úgyse történhet változás.

via 444.hu

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...