fbpx
17 C
Kecskemét
2023. június 3., szombat

FRISS HÍREK

A Fidesz-KDNP víziója szembemegy az EU törekvéseivel

Kedd este negyed tízkor nagyszabású európai víziót nyújtott be a magyar parlamentnek négy kormánypárti képviselő: Kövér László házelnök (Fidesz), Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (KDNP), Simicskó István frakcióvezető (KDNP) és Kocsis Máté frakcióvezető (Fidesz) – írja a 444.hu.

Egy olyan határozati javaslatot készítettek, amelyben felszólítják a kormányt, hogy szerintük mit kellene elérnie az EU átszervezéséről szóló vitában. Az egyik legérdekesebb javaslat – amit Orbán Viktor tavaly nyáron egyszer már előadott – hogy az Európai Parlamentet a jelenlegi formájában fel kell számolni. Kövérék szerint ugyanis az EP zsákutcába vezette az európai demokráciát. Közvetlenül megválasztott EP-képviselők helyett szerintük a nemzeti parlamenteknek kellene delegálniuk képviselőket.

A javaslatok között van még, hogy soha többé ne vehessen fel hitelt az EU – az RRF nevű óriási támogatási csomag eddig az egyetlen komoly program, amit az EU hitelből intéz, de Magyarország egyetlenként a tagállamok közül nem férhet hozzá a neki járó pénzhez, a túlzott korrupciós kockázatok miatt. A politikai nyilatkozat elvben arra jó, hogy figyelmeztesse a kormányt, mit kellene elérnie az EU-ban, más jogi relevanciája nincs.

Hasonló cikkünk:  NAV: jogszerűen jártak el a lőszergyártó gépsor ügyében
Hasonló cikkünk:  Orbán Viktor 30 évvel ezelőtti beszédében még az állam és az egyház összefonódása ellen beszélt

Az európai tervek jórésze ezekkel ellentétes, felmerült például az Európai Parlament jogköreinek megerősítése, és nemzetközi pártlisták állítása az EP-választáson; de az is, hogy szűküljön a tagállamok vétójoga a Tanácsban, például külpolitikai ügyekben. Utóbbit a Bizottság elnökén kívül többek között a német és a francia kormány is támogatja. Ezekkel mind szembemennek Kövérék mostani nyilatkozatukban.

Amennyiben az EU új alapszerződést készítene, annak pontjainak elfogadásakor minden tagállam kormányának vétójoga lenne. Mivel a tagállamok többsége a fenti nyilatkozat pontjaival ellentétes irányba változtatna, ezért a nyilatkozat leginkább arra jó, hogy Magyarország előre figyelmeztessen, úgyse történhet változás.

via 444.hu

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...