fbpx
13.5 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Nem járnak jól anyagilag a parlamentbe jutott ellenzéki pártok

- Advertisement -

Az országgyűlési választások eredménye nemcsak arról szól, hogy melyik párt mennyi képviselőt juttathat a parlamentbe, hanem meghatározza a következő négy évre a pártok gazdasági mozgásterét is. Ezek Magyarországon kiadásaik messze túlnyomó részét állami támogatásból fedezik, a tagdíjak és a támogatások a legtöbb párt esetében alig néhány százalékát teszik ki a bevételeknek – írja a G7.

A rendszerváltás óta eltelt 32 évből 16-ot kormányon töltő Fidesz esetében is alig 13 százalékot tettek ki a tagdíjak és támogatások a párt 2021-es pénzügyi beszámolója szerint. A másik kormánypárt, a KDNP esetében már alig 5 százalék a nem állami forrás. A kormánypártok az újabb kétharmados győzelemmel még növelték is forrásaikat.

Az ellenzék a közös indulással és a rossz szerepléssel anyagilag is rosszul járt, négy év alatt 2,8 milliárd forinttal csökkennek a bevételeik.

A Fidesz és a KDNP azáltal, hogy két külön képviselőcsoportot alkot, több forráshoz jut, számításaink szerint összesen 1,3 milliárd forinttal. Így az ellenzéki hat párt összesen 18 százalékkal kevesebb, a kormánypártok 7 százalékkal több forráshoz jutnak majd a mostani ciklusban.

Hasonló cikkünk:  Egy törvényjavaslat szerint tilos lesz energiaitalt árusítani 18 év alattiaknak

Pártok állami támogatáshoz alapvetően négy forrásból jutnak:

  1. Választási eredményeik alapján, a leadott szavazatok arányában kapnak állami támogatást – ez a közismert egyszázalékos szabály, aki ennél több szavazatot ér el, az kaphatja.
  2. A legalább 71 egyéni körzetben jelöltet állító pártok a kampányuk támogatására kapnak támogatást. Ha nem érik el az egy százalékot, vissza kell fizetni – ezt használták ki korábban a kamupártok, amelyek eltűntek a visszafizetési kötelezettség elől.
  3. A parlamentben képviselőcsoportot alakító pártok az Országgyűlés Hivatalától kapnak állami támogatást.
  4. A pártok alapítványait is jelentős összegekkel támogatja az állam.

Mindezeket a következő ciklusra megbecsülve adódik, hogy az egyszeri kampánytámogatásokat nem számolva évente immár közel 60 százalékkal költhet többet a Fidesz-KDNP, mint a hat ellenzéki párt. (Pontosabban ez volt a helyzet azt megelőzően, hogy Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője előállt a parlamenti frakciókat megillető támogatások megvágásának javaslatával. Ha ezt a jelenlegi formájában elfogadják, az ellenzéki frakciók 3, a kormánypártiak 2 milliárd forintot veszítenek a négyéves ciklusra vetítve.)

A teljes cikk grafikonokkal a g7.hu-n olvasható.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...