fbpx
14.2 C
Kecskemét
2023. április 1., szombat

FRISS HÍREK

A MÚOSZ szerint alkotmányellenes Orbán Viktor rendelete

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) állásfoglalásban közölte, hogy az ukrajnai háború miatt kihirdetett veszélyhelyzetre hivatkozni cinikus és alkotmányellenes, amikor visszamenőlegesen titkosította a kormány a koronavírus-járványt kezelő operatív törzs üléseinek jegyzőkönyveit.

A Magyar Közlönyben éppen akkor jelent meg az Orbán Viktor által aláírt rendelet, amikor az ügyben bírósági eljárás zajlik, amit a HVG indított az adatok nyilvánosságáért – említi meg a közlemény.

„Nincs elfogadható magyarázat arra, hogy az Ukrajna ellen indított háborúra hivatkozva korlátozzák a Covid-járvány idején keletkezett jegyzőkönyvek elérhetőségét. Minden magyar állampolgárnak joga van tudni, hogy mit tartalmaznak az operatív törzs jegyzőkönyvei. A nyilvánosságra tartozik, hogy a világjárvány elleni küzdelemben milyen, eddig nem publikált döntéseket hozott a kormány illetékes szervezete, különösen azért, mert a magyar halálozási adatok, és a járványellenes küzdelemre fordított kiadások még rengeteg megválaszolatlan kérdést vetnek fel.”

A MÚOSZ felszólítja a kormányt, hogy tartsa be a jogállamiság egyik legfontosabb alapelvét, a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalmát, valamint állítsa helyre az alkotmányos működés rendjét, tegye hozzáférhetővé a jegyzőkönyveket!

Hasonló cikkünk:  Orbán is kapálni küldené a Momentum elnökét
Hasonló cikkünk:  Jézusnak és Orbánnak is a másik neve Viktor - mondta az ördögűző atya

A Magyar Közlönyben hétfőn késő este megjelent rendelet 23 órakor már hatályba is lépett, azt a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell. A HVG szerint a kormány így akadályozná meg, hogy bíróság kötelezze a a jegyzőkönyvek kiadására, amelyeknek egyébként semmi közük az ukrajnai háború miatt május végén kihirdetett háborús veszélyhelyzethez.

via 24.hu

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...