fbpx

FRISS HÍREK

Parragh Lászlónak megint van egy ötlete

- Advertisement -

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában mondta el Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, hogy „a vállalkozások elszálló energiaárakkal vívott harcának” megsegítésére is javaslatokat tett a kormánynak. Már önmagában jelentős energiamegtakarítást eredményez egész Európában az, hogy „sokat beszélünk az energiaválságról”, de ez kevés az inflációhoz képest – vélte az elnök.

Vannak „hangok”, amelyek szerint egy esetleges vasárnapi boltzár jó spórolási lehetőség lenne, és Parragh szerint igazuk is van. Elmondta, hogy más országokban már megvan ennek a kultúrája, valamint felpanaszolta, hogy néha egy vásárlás nálunk családi programmá alakul át.

Kutakodva az elmúlt hónapok híreiben úgy tűnik, hogy a kamarai elnök által emlegetett „hangok” egyetlen szervezettől, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetétől jönnek. Azonban a KASZ elnöke sem erőltetné a vasárnapi boltzárat, hanem inkább ahhoz az elképzeléshez ragaszkodna, hogy az áruházak vasárnap csak délig tartsanak nyitva.

A legfenyegetettebb vállalkozói réteg a mintegy 800 ezres kisvállalkozók, akik sok esetben önfoglalkoztatók (akiknek a terhei leginkább az új kata törvénnyel növekedtek meg, köszönhetően Parraghnak is), azonban ma Magyarországon „most mindenki bajban van”, olyan alkalmazkodási kényszer van, amellyel még sosem szembesültünk – fejtette ki az elnök.

Hasonló cikkünk:  A Lázár János vezette minisztérium láthatatlanná tenné az építkezéseket

Azt nem lehet várni, hogy egyedül a kormány vagy egyedül a vállalkozások vagy önkormányzatok oldjanak meg mindent, hanem „ilyenkor az összefogásnak van a legnagyobb szerepe”. A kamara mindenesetre letette a kormány asztalára a javaslataikat, és „akár a jövő hétre összeállhatnak a döntéshozatalhoz szükséges feltételek”.

Ezek szerint:

  • a kormány korlátozza a szolgáltatók „erőfölénnyel való visszaélését”, érdemes például nézni a költségszintet, hogy az fedezi-e azt a profitigényt, amit a vállalkozástól elvár. Ebben az esetben vissza kell térni a 2021. október 1-jei állapothoz, méghozzá azért, mert az energiaellátási szerződés – az árat kivéve – nem támaszthat rosszabb feltételeket, mint akkor;
  • ne lehessen leszerelni egy mérőórát, ha időlegesen megszűnik egy szolgáltatás (ez nem ugyanaz az eset, mint amikor valaki nem fizeti a rezsit);
  • elsősorban „a termelő tevékenységet, a feldolgozóipart kell megmenteni”, méghozzá elsődlegesen az energiaigény csökkentésére fókuszálva.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...