fbpx

FRISS HÍREK

Ukrajnából importálja a gabonát Magyarország

- Advertisement -

Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára írta az oldalán csütörtökön, hogy Magyarország minden lehetséges eszközzel segíti az ukrán gabona vasúti kiszállítását a háborúval sújtott országból.

A Záhony környéki körzetben januárhoz képest nyolc és félszeresére nőtt a növényi termékek forgalma az ukrán-magyar vasúti határon. 4500-ról mára 3000 alá csökkent az ukrán oldalon magyar határátlépésre váró gabonaszállító kocsik száma. Palkovics László miniszter rövidesen a kormány elé terjeszti azt a programot, amiben a körzet vágányhálózatának minőségi és mennyiségi bővítésére 12,4 milliárd forintot szánnak. A tervek szerint ennek első eredményei már idén érezhetőek lesznek a MÁV saját erős beruházásában.

Vitézy szerint szükség van a vasúti szállításra, hiszen a korábbi években Ukrajna zömmel hajókon szállította el a gabonatermést, különösen az afrikai, közel-keleti és más tengerentúli régiókba, az orosz támadás után azonban ez az út bezárult. Azóta az újra megnyíló tengeri út továbbra is bizonytalan. „Leginkább Rijeka a cél a tranzitban, tehát Gyékényes. De az aszály miatt a magyar import is egyre számottevőbb, főleg kukoricából.” – írta egy kommentben a szállítmányról. Elismerte, hogy az aszály miatt Magyarország is importra szorul idén, így Ukrajnából vásárol Magyarország.

Hasonló cikkünk:  Totális ellenőrzés alá vonnák a kultúrát, a kormány szerint csak az átláthatóság a cél

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára júliusban arról beszélt, hogy az idei búzatermést valószínűleg nem éri el a 4 millió tonnát, az elmúlt 5 év átlagához képest több mint 30 százalékos lehet a csökkenés. A kormány korlátozta március elején a gabonafélék kivitelét, vagyis a Magyarország területéről külföldre kivinni kívánt búzát, rozst, árpát, zabot, kukoricát, szójababot és napraforgót a kivitelt tervező termelőnek vagy vállalkozásnak előzetesen be kell jelentenie a Nébihnél és az állam élhet elővásárlási vagy vételi jogával.

A kormány eddig nem élt az elővásárlási jogával az exportra szánt gabonafélék esetében – mondta Nagy Istán agrárminiszter. A korlátozások bevezetése óta összesen mintegy 3 millió tonna termény exportját jelentették be, korábbi évek azonos intervallumában is ennyit szoktak, nem volt indokolt az elővásárlási jog gyakorlása.

via 444

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bezárt a Szilvási Áruház, de mi lesz a helyén?

Húsz, harminc, majd a végén már ötven százalékos kiárusítás volt április végén a Szilvási Áruházban, aztán végleg bezárt. Hallottunk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...