fbpx

FRISS HÍREK

Nem biztos, hogy mindent megtettünk a Sheraton Hotel előtt most balesetveszélyessé vált fák védelmében

- Advertisement -

A héten zajló bizottsági üléseken mutatta be a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) az Izsáki úti négysávosítás első üteméhez kapcsolódó zöldfelületi tervet. Arról is beszámoltak, hogy a már megindult kivitelezői munkálatok során a Sheraton Hotel előtti fák nagyobb részénél megsérültek a tartógyökerek, és egyúttal balesetveszélyessé váltak. Ezzel az egy hónappal ezelőtt tüntetésekkel megvédett tölgyek után újabb fák kerültek a beruházás kapcsán a figyelem középpontjába.

A Környezetvédelmi, Városrendezési és Agrár Bizottság ülésén hosszan sorolták a NIF Zrt. képviselői, hogy milyen előzetes védelemben kell részesíteni a fákat a munkálatok előtt, illetve hogy milyen konkrét teendői vannak a kivitelezőnek, ha sérülne a fa munkavégzés közben.

Elmondásuk szerint itt is – ahogy ilyen jellegű beruházásoknál minden esetben – történt egy megelőző fafelmérés, amit követett a konkrét intézkedés: fák kalodázása, és gyökérvédelem a felszínre került gyökérzetek esetében. Előírás szerint a nagyobb gyökerek átvágásánál éles szerszámmal kell kimetszeni a roncsolt felületeket a különféle fertőzések megelőzése érdekében, ezen kívül pedig a keletkező sebfelületeket kenőanyaggal kezelik, speciális esetekben még geotextillel, kókuszrosttal is körbetekerik.

Dolgoztak a gépek, tépték a gyökereket / Fotó: kecsup.hu

Ezzel szemben sem kezelést, sem takarást nem látott a Zöld Küldetés Egyesület vezetője, Farkas Barta Kata, amikor a helyszínen több alkalommal is járva megnézte ezeket a fákat. Többször is írt a kivitelezőnek levelet, kérte tőlük a favédelmi tervet is, de még csak választ sem kapott. Ugyanakkor a munkálatok borzasztó pusztítással jártak, teljesen tönkretették a fák gyökereit.

Hasonló cikkünk:  Meddig jár a korsó a kecskeméti kútra? – a Víz Világnap alkalmából nagyinterjú Kurdi Viktorral, a BÁCSVÍZ vezérigazgatójával

Az elsősorban fák ültetésével, zöld rehabilitációval, újabban pedig már esőkertek létesítésével is foglalkozó civil szervezet vezetője ezért is tette fel azt a kérdést a bizottsági ülésen, hogy kinek a kötelezettsége a favédelmi eljárások betartatása? A NIF Zrt. képviseletében jelen lévő zöldfelületi tervező állítása szerint műszaki ellenőr felügyelete alá tartozik ez a feladatkör.

Elkerülhetetlen járulékos veszteség? / Fotó: kecsup.hu

Dr. Gajdácsi Zoltán, a kecskeméti önkormányzat Mérnöki Irodájának vezetője válaszában felhívta a figyelmet, hogy állami beruházásról van szó, így a város a műszaki tartalom és a terület felett sem rendelkezik, és a tervezési folyamatba sincs beleszólása. Viszont tudomásuk szerint jogszabályok mentén és szabványok alapján zajlik mind a tervezés, mind a kivitelezés, nincs információjuk arról, hogy ne tartották volna be a favédelmi eljárásokat. Állítása szerint baj eddig még nem történt.

Kinek mi a baj, persze… A leginkább érintettek ugyanis nem kaptak, nem is kaphattak szót a bizottsági ülésen, ám feltételezzük, hogyha az eredeti szándék szerint talpon és életben maradásra szánt, most viszont már balesetveszélyessé nyilvánított fák beszélni tudnának, valószínűleg egészen máshol húznák meg a baj határait.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...