fbpx
5.7 C
Kecskemét
2022. december 7., szerda

FRISS HÍREK

Nem biztos, hogy mindent megtettünk a Sheraton Hotel előtt most balesetveszélyessé vált fák védelmében

A héten zajló bizottsági üléseken mutatta be a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) az Izsáki úti négysávosítás első üteméhez kapcsolódó zöldfelületi tervet. Arról is beszámoltak, hogy a már megindult kivitelezői munkálatok során a Sheraton Hotel előtti fák nagyobb részénél megsérültek a tartógyökerek, és egyúttal balesetveszélyessé váltak. Ezzel az egy hónappal ezelőtt tüntetésekkel megvédett tölgyek után újabb fák kerültek a beruházás kapcsán a figyelem középpontjába.

A Környezetvédelmi, Városrendezési és Agrár Bizottság ülésén hosszan sorolták a NIF Zrt. képviselői, hogy milyen előzetes védelemben kell részesíteni a fákat a munkálatok előtt, illetve hogy milyen konkrét teendői vannak a kivitelezőnek, ha sérülne a fa munkavégzés közben.

Elmondásuk szerint itt is – ahogy ilyen jellegű beruházásoknál minden esetben – történt egy megelőző fafelmérés, amit követett a konkrét intézkedés: fák kalodázása, és gyökérvédelem a felszínre került gyökérzetek esetében. Előírás szerint a nagyobb gyökerek átvágásánál éles szerszámmal kell kimetszeni a roncsolt felületeket a különféle fertőzések megelőzése érdekében, ezen kívül pedig a keletkező sebfelületeket kenőanyaggal kezelik, speciális esetekben még geotextillel, kókuszrosttal is körbetekerik.

Dolgoztak a gépek, tépték a gyökereket / Fotó: kecsup.hu

Ezzel szemben sem kezelést, sem takarást nem látott a Zöld Küldetés Egyesület vezetője, Farkas Barta Kata, amikor a helyszínen több alkalommal is járva megnézte ezeket a fákat. Többször is írt a kivitelezőnek levelet, kérte tőlük a favédelmi tervet is, de még csak választ sem kapott. Ugyanakkor a munkálatok borzasztó pusztítással jártak, teljesen tönkretették a fák gyökereit.

Hasonló cikkünk:  Több a rendőr, mint tíz éve, de kevesebb, mint két-három esztendeje

Az elsősorban fák ültetésével, zöld rehabilitációval, újabban pedig már esőkertek létesítésével is foglalkozó civil szervezet vezetője ezért is tette fel azt a kérdést a bizottsági ülésen, hogy kinek a kötelezettsége a favédelmi eljárások betartatása? A NIF Zrt. képviseletében jelen lévő zöldfelületi tervező állítása szerint műszaki ellenőr felügyelete alá tartozik ez a feladatkör.

Hasonló cikkünk:  Ne zárják be a Vacsiközben a postát, a helyi polgárok aláírásgyűjtésbe kezdtek

Elkerülhetetlen járulékos veszteség? / Fotó: kecsup.hu

Dr. Gajdácsi Zoltán, a kecskeméti önkormányzat Mérnöki Irodájának vezetője válaszában felhívta a figyelmet, hogy állami beruházásról van szó, így a város a műszaki tartalom és a terület felett sem rendelkezik, és a tervezési folyamatba sincs beleszólása. Viszont tudomásuk szerint jogszabályok mentén és szabványok alapján zajlik mind a tervezés, mind a kivitelezés, nincs információjuk arról, hogy ne tartották volna be a favédelmi eljárásokat. Állítása szerint baj eddig még nem történt.

Kinek mi a baj, persze… A leginkább érintettek ugyanis nem kaptak, nem is kaphattak szót a bizottsági ülésen, ám feltételezzük, hogyha az eredeti szándék szerint talpon és életben maradásra szánt, most viszont már balesetveszélyessé nyilvánított fák beszélni tudnának, valószínűleg egészen máshol húznák meg a baj határait.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...