fbpx
5.7 C
Kecskemét
2022. december 7., szerda

FRISS HÍREK

Az Európai Bizottság javaslata, hogy függesszék fel a Magyarországnak járó felzárkóztatási támogatások egyharmadát

7,5 milliárd euró (nagyjából 3000 milliárd forint) sorsa a kérdés, hogy megkapja-e Magyarország. Ez az összeg a Magyarországnak 2021-2027 között járó felzárkóztatási támogatások egyharmada. A Európai Bizottság (EB) azért döntött úgy, hogy javasolja az összeg felfüggesztését, mert úgy ítélte meg, hogy Magyarország nem teljesítette maradéktalanul azokat a korrupcióellenes intézkedéseket. Azonban az biztosi testület úgy tervezi, hogy a magyar helyreállítási tervnek nem áll útjába, vagyis a mintegy 5,8 milliárd euró (2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatást megkaphatja Magyarország, viszont nagyon szigorú feltételekhez köti az odaítélését. A feltételek 27 tételből állnak.

Az Orbán-kormány november 19-ig vállalta, hogy meghozza a szükséges lépéseket a korrupció megfékezéséről és a jogállam érvényesítéséről. A biztosi testület értékelése szerint azonban néhány vállalással adós maradt, és emiatt még csak részleges felmentést sem kaphat a javasolt szankció alól. Problémásnak tartják az Integritás Hatóság vezetőségének összetételét és az új vagyonnyilatkozati rendszert, és ezek miatt még csak részleges felmentést sem kaphat a javasolt szankció alól. A végső döntést a tárcavezetők hozzák meg, akik minősített többségi szavazással helyben hagyhatják vagy módosíthatják az indítványt.

Hasonló cikkünk:  A kecskeméti hátvéd elárverezi a mezét, hogy segítsen egy beteg kisfiún
Hasonló cikkünk:  Felmérés: a kormánypárti szavazók fele úgy tudja, az Orbán-kormány nem szavazta meg a szankciókat

27 feltételt kell majd teljesítenie a magyar kabinetnek a helyreállítási pénzért, amik között szerepel a reformokra és a beruházásokra vonatkozó általános vállalások, a korrupcióellenes és a bíróságok függetlenségét biztosító intézkedések. Mindezekről várhatóan december 6-i ülésükön mondják ki az utolsó szót a tagállamok pénzügyminiszterei.

Ursula von der Leyen vezette biztosi kollégium szigorúan lépett fel, ami meglepte a brüsszeli elemzőket. Az Európai Parlament – amely e heti határozatában teljes szigort követelt az Orbán-kormánnyal szemben – elégedett lehet az EB küszöbönálló döntéseivel.

via Népszava

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...