fbpx

FRISS HÍREK

Orbán négy embert vetetne le a szankciós listáról, ezért vétóval fenyeget

- Advertisement -

A Politico szerda reggeli hírlevele három diplomatára hivatkozva állítja, hogy Orbán Viktor vétóval fenyegeti az Oroszországot sújtó uniós szankciók meghosszabbítását, mert négy személyt szeretne levetetni a szankcionáltak listájáról. Az nem derül ki, hogy kiket mentene fel.

A miniszterelnök a február 18-i évértékelő beszédében már tett erre utalást:

„Fenntartjuk gazdasági kapcsolatainkat Oroszországgal, sőt ezt tanácsoljuk az egész nyugati világnak, mert kapcsolatok nélkül nem lesz sem tűzszünet, sem béketárgyalás. Ezért nem járulunk hozzá, hogy papokat, egyházi vezetőket helyezzenek szankciós listákra; éppen elég baj, hogy ez megtörténhetett művészekkel és sportolókkal”.

Tavaly a hatodik európai uniós szankciócsomag vétójával fenyegetett a magyar kormány, ha a csomagból nem veszik ki Kirill moszkvai pátriárkára kimondott büntetőintézkedéseket, aki Vlagyimir Putyin politikájának lelkes támogatója, és aki Ukrajna invázióját is következetesen támogatja. A Bizottságnak akkor engednie kellett a magyar követelésnek, mivel az uniós döntésekhez a 27 tagállam konszenzusára van szükség.

Hasonló cikkünk:  Az Orbán-kormánynak egyetlen női tagja sincs, ezzel nagyon szűk csoportba került a világ országai közül

„A kormány szerint nem szolgája a békét, ha egyházi vezetőket is büntetnek. A szankciós listáknál érdemes szerinte minden egyes személyt megnézni, mert nincs kollektív bűnösség” – mondta Gulyás Gergely a február 9-i kormányinfón.

Magyarország ellenzi azt a – minden más ország által támogatott – javaslatot is, hogy hat helyett tizenkét hónap legyen a szankciók automatikus érvényességi ideje. Ez azt jelentené, hogy hat hónap helyett csak évente kellene felülvizsgálni a szankciós csomagokat, ez pedig „kevesebb lehetőséget adna Budapestnek a szankciók megtorpedózására és az uniós döntések kisiklatására” – írja a Politico.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...