fbpx

FRISS HÍREK

Továbbra is felfalja az infláció azt, amit a munkánkkal megkeresünk

- Advertisement -

A teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete 528 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 363 900 forint volt idén januárban – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből. Eszerint a bruttó átlagkereset 16,1, a nettó átlagkereset 16,0 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Az információ érték, a vendéglátás már kevésbé

A bruttó átlagkereset az információ és kommunikáció szektorban volt a legmagasabb (867 400 forint), míg a legalacsonyabb bérek a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás területén fordultak elő (349 700 forint). A rendszeres bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 505 600, a költségvetésben 489 800, a nonprofit szektorban 513 600 forintot tett ki.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 351 100 forintot, a kedvezményeket is figyelembe véve 363 900 forintot jelentett, ami az egy évvel korábbinál nagyjából 16 százalékkal jelent magasabb értéket.

A reálkeresetek 7,6 százalékkal csökkentek, miközben az infláció 2022 januárjához képest 25,7 százalékkal növekedett / Fotó: Getty Images

Minisztérium: a kormány intézkedései működnek

Az adatok megjelenése után a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) öntömjénezésbe kezdett, így közleményükben kijelentették: a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bére több mint 73 ezer forinttal emelkedett tavaly óta. 2010-hez képest pedig az átlagos keresetek már a 2,6-szorosukra nőttek. Ezután kitértek a szokásos háborús inflációra témájára is, melynek leküzdésére, valamint a gazdaság megvédése érdekében szerintük a kormány már 20 intézkedésről döntött, melyek működnek. Így az Európai Unióban csak Magyarországon és Bulgáriában nőttek a reálbérek 2021-ben és 2022-ben is.

Hasonló cikkünk:  Bács-Kiskunban egyre többen adnak vért

Nagy a szakadék az egyes régiók között

Csakhogy egyvalamit a KSH jelentésében nem vettek figyelembe, mégpedig azt, hogy januárban a reálkeresetek 7,6 százalékkal csökkentek, miközben az infláció 2022 januárjához képest 25,7 százalékkal növekedett. Ráadásul amennyiben csak Bács-Kiskun vármegye tavalyi évi adatait vesszük alapul, akkor az is kiderül, hogy gazdasági szempontból az országban óriási szakadékok tátonganak.

Bács-Kiskun vármegyében ugyanis tavaly bár 18 százalékkal nőttek a havi bruttó átlagkeresetek (440 ezer forint), de azok messze elmaradtak az országos átlagtól (516 ezer forint). A helyieknek ráadásul az infláció 14,5 százalékos növekedésével, ezen belül az élelmiszerárak 26,0 százalékos drágulásával kellett szembenézniük. S ha ez nem lenne elég: a megye munkaerőpiaca is bajban, a munkanélküliek száma ugyanis a vármegyében 11 százalékkal gyarapodott 2021-hez képest, miközben a foglalkoztatottak aránya csupán 0,7 százalékkal nőtt.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...