fbpx
13.5 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Magyar kormányzati tisztviselőket tilthatnak ki Amerikából

- Advertisement -

A Szabad Európa értesülései szerint vízumtilalmi listára kerülhet több volt magyar kormányzati tisztviselő és kormányközeli szereplő is. A korrupcióra fókuszáló amerikai törvényjavaslatról washingtoni állami tisztviselőktől értesült a lap.

A napokban bejelentett szankciós lista után ez lehet a következő lépés. A készülő törvényjavaslat az amerikai külügyminisztérium külügyi műveletekről és kapcsolódó programokról szóló törvény 7031(c) passzusára hivatkozik, amely szerint külföldi kormányok tisztviselői és közvetlen családtagjaik nem jogosultak az Egyesült Államokba való belépésre, ha a külügyminisztériumnak hiteles információi vannak arról, hogy közvetlenül vagy közvetve súlyos korrupcióban és/vagy az emberi jogok súlyos megsértésében vettek részt.

Amerikában nem nézik jó szemmel a Magyarországon eluralkodó korrupció mértékét, így a készülő törvényjavaslatot több kongresszusi képviselő és szenátor is készül elfogadni. Az elfogadásához kongresszusi többségre lesz szükség. Dalibor Rohac, az washingtoni American Enterprise Institute vezető elemzője nyilatkozott a lapnak:

„A lépés már régóta esedékes. Bár nem ez az első alkalom, hogy ez történik, az USA-nak sokkal erőteljesebben fel kellett volna lépnie, amikor a korrupcióról van szó, és ez egy jó lépés. Valószínűleg ez az egyetlen nyelv, amelyet az Orbán-kormány megért” – mondta.

Hasonló cikkünk:  Elfogadták az EU médiaszabadságról szóló rendeletét - egyedül a magyar kormány szavazott nemmel

Az amerikai külügyminisztérium 2022-es emberi jogi országjelentésében szerepelt a korrupció aggasztó mértéke hazánkban: „Bár a kormány tett lépéseket az emberi jogi visszaéléseket elkövető tisztviselők azonosítása, kivizsgálása, büntetőeljárás alá vonása és megbüntetése érdekében, a magas szintű politikai kapcsolatokkal rendelkező korrupció elleni fellépés korlátozott volt” – olvasható a jelentésben.

Volt már példa arra, hogy a Fidesz-kormányhoz közeli szereplőknek korrupciós vádak miatt korlátozták az Amerikába való beutazást. 2014 októberében az Egyesült Államok nem sokkal a magyar választások után lépett fel az Orbán-kormány ellen korrupció gyanúja miatt, hat magyar közhivatalnokot és közéleti személyiséget kitiltva az USA-ból. Az Egyesült Államok akkori ideiglenes budapesti ügyvivője, André Goodfriend is többször hangsúlyozta: nem szeretné nyilvánosságra hozni, mert nem akar személyiségi jogokat sérteni.

A kitiltási botrány az elmúlt évtized egyik legnagyobb – személyeskedéstől legkevésbé sem mentes – külpolitikai botrányává vált.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...