fbpx
19.6 C
Kecskemét
2023. szeptember 23., szombat

FRISS HÍREK

Magyar kormányzati tisztviselőket tilthatnak ki Amerikából

A Szabad Európa értesülései szerint vízumtilalmi listára kerülhet több volt magyar kormányzati tisztviselő és kormányközeli szereplő is. A korrupcióra fókuszáló amerikai törvényjavaslatról washingtoni állami tisztviselőktől értesült a lap.

A napokban bejelentett szankciós lista után ez lehet a következő lépés. A készülő törvényjavaslat az amerikai külügyminisztérium külügyi műveletekről és kapcsolódó programokról szóló törvény 7031(c) passzusára hivatkozik, amely szerint külföldi kormányok tisztviselői és közvetlen családtagjaik nem jogosultak az Egyesült Államokba való belépésre, ha a külügyminisztériumnak hiteles információi vannak arról, hogy közvetlenül vagy közvetve súlyos korrupcióban és/vagy az emberi jogok súlyos megsértésében vettek részt.

Amerikában nem nézik jó szemmel a Magyarországon eluralkodó korrupció mértékét, így a készülő törvényjavaslatot több kongresszusi képviselő és szenátor is készül elfogadni. Az elfogadásához kongresszusi többségre lesz szükség. Dalibor Rohac, az washingtoni American Enterprise Institute vezető elemzője nyilatkozott a lapnak:

„A lépés már régóta esedékes. Bár nem ez az első alkalom, hogy ez történik, az USA-nak sokkal erőteljesebben fel kellett volna lépnie, amikor a korrupcióról van szó, és ez egy jó lépés. Valószínűleg ez az egyetlen nyelv, amelyet az Orbán-kormány megért” – mondta.

Hasonló cikkünk:  Az osztrákok szerint a schengeni rendszer működésképtelen

Az amerikai külügyminisztérium 2022-es emberi jogi országjelentésében szerepelt a korrupció aggasztó mértéke hazánkban: „Bár a kormány tett lépéseket az emberi jogi visszaéléseket elkövető tisztviselők azonosítása, kivizsgálása, büntetőeljárás alá vonása és megbüntetése érdekében, a magas szintű politikai kapcsolatokkal rendelkező korrupció elleni fellépés korlátozott volt” – olvasható a jelentésben.

Hasonló cikkünk:  Futurisztikus lakópark épül a szegedi belváros szélére

Volt már példa arra, hogy a Fidesz-kormányhoz közeli szereplőknek korrupciós vádak miatt korlátozták az Amerikába való beutazást. 2014 októberében az Egyesült Államok nem sokkal a magyar választások után lépett fel az Orbán-kormány ellen korrupció gyanúja miatt, hat magyar közhivatalnokot és közéleti személyiséget kitiltva az USA-ból. Az Egyesült Államok akkori ideiglenes budapesti ügyvivője, André Goodfriend is többször hangsúlyozta: nem szeretné nyilvánosságra hozni, mert nem akar személyiségi jogokat sérteni.

A kitiltási botrány az elmúlt évtized egyik legnagyobb – személyeskedéstől legkevésbé sem mentes – külpolitikai botrányává vált.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...