fbpx

FRISS HÍREK

Nagyon rá szeretné venni a kormány a lakosságot, hogy vásároljon állampapírt – indul a 2,8 milliárd forintos kampány

- Advertisement -

A költségvetési törvényhez csatolt fejezeti indoklásból látszik, hogy a banki megtakarítások megadóztatásán kívül az Orbán-kormány rá akarja venni a lakosságot, hogy vegyenek minél több állampapírt, és finanszírozzák a rendszer működését – mindezért 2,8 milliárd forintot költenek kommunikációs kampányra – mutatott rá az Mfor.hu, amit a 24.hu is szemlézett.

Az ideinél 300 millió forinttal, a tavalyinál 400 millió forinttal magasabb a kampányelőirányzat, ami azt mutatja, hogy a kormány minden eszközt bevet azért, hogy a lakosság még több állampapírt vásároljon.

A hosszú futamidejű, inflációkövető, magasabb kamatozású lakossági állampapír-állomány arányának növekedése is jelentős szerepet játszik abban, hogy 2024-ben százmilliárdokkal fizethet többet az állam kamatokra, mint 2023-ban. Az adósságkezelés nettó kamatköltsége 2024-ben így 2705 milliárd forint forintot tesz ki, ami a 2023. évi módosított előirányzathoz képest 631 milliárd forint növekedést jelent.

Hasonló cikkünk:  Aki június 9-én külföldön lesz, az nem voksolhat az önkormányzati választáson

A magasabb lakossági állampapír-állomány növekvő kamatköltsége is szerepet játszik a kamatkiadások emelkedésében a Pénzügyminisztérium szerint. 2013-ban az adósságkezelés nettó kamatköltsége még 1226 milliárd forint volt – ma már 2705 milliárd forint. Az új célkitűzés szerint 2023-ban a lakossági állampapírok állománynak 20-25 százalék közötti arányt kell elérnie a teljes adósságon belül.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...