fbpx

FRISS HÍREK

Új pszichoaktív szerekkel történő visszaélések

- Advertisement -

A törvény szigorúan bünteti a kábítószernek minősülő anyagokkal történő visszaéléseket, főleg a kereskedést. Ilyen esetekben általában a rendőrség őrizetbe veszi a gyanúsítottat és kezdeményezi a letartóztatását. Az esetek többségében a bíróság pedig el is rendeli azt. 

A kábítószer birtoklása is büntetendő, ebbe a kategóriába az ún. fogyasztói magatartások tartoznak, ami elhatárolja a kereskedelemtől. A kábítószerek piacán folyamatosan új pszichoaktív szerek jelennek meg annak kiküszöbölésére, hogy kábítószernek minősüljenek ezek az anyagok. 

Az új pszichoaktív anyagok

A dizájner drogok kémiai szerkezetét úgy módosítják, hogy azok ne feleljenek meg a kábítószerek listáján szereplő egyik vegyületnek sem. Az új pszichoaktív szerek a forgalomban újonnan megjelent, gyógyászati felhasználással nem rendelkező anyagok vagy vegyületcsoportok, amelyek a központi idegrendszer működését befolyásolják. Alkalmasak a tudatállapot, a viselkedés vagy az érzékelés módosítására és megváltoztatására. 

Minden esetben vegyész szakértő állapítja meg, hogy az ügyben lefoglalt anyag ennek minősül-e. Bűntett az új pszichoaktív anyag kínálása, átadása, forgalomba hozatala, vagy az azzal való kereskedés is. Jelentős mennyiség esetén nagyobb a büntetés is, azonban a kábítószerrel való visszaéléshez képest kisebb. 

Érdemes ügyvédet megbízni

Tévhit, hogy csak az új pszichoaktív szerekkel való kereskedés büntetendő, hiszen a kínálás, az átadás és a forgalomba hozatal is az. Akkor is kínálásnak minősül a cselekmény, ha nem fogadja el az új pszichoaktív szert az a személy, akit megkínálunk vele. 

Hasonló cikkünk:  Totális ellenőrzés alá vonnák a kultúrát, a kormány szerint csak az átláthatóság a cél

Ha konkrét személy birtokába adja valaki a rendelkezésére tartott anyagot, aki azt maga akarja elfogyasztani, akkor beszélhetünk átadásról. Kereskedés vagy forgalomba hozatal valósul meg akkor, ha több személy részére történik az átadás. 

Miután ezek mind bonyolult tényállások, célszerű már a legelején büntetőjogi ügyvéd segítségét és képviseletét kérni. Sok börtönben töltött évnyi különbség lehet ugyanis a birtoklás és a kereskedés között. 

Hogyan nő a büntetés mértéke az új pszichoaktív anyagokkal történő visszaélések esetén?

Az új pszichoaktív anyag előállítása, behozatala az ország területére, vagy kivitele, illetve átszállítása is büntetendő. Aki ilyen anyagot csekély mennyiséget meghaladóan megszerez vagy tart szintén szabadságvesztéssel büntetendő. 

A büntetés mértéke tovább nő, ha üzletszerűen, bűnszövetségben vagy hivatalos, illetve közfeladatot ellátó személyként, ezt a minőséget felhasználva követi el valaki a cselekményt. Ennél is több év szabadságvesztés jár, ha a bűncselekményt jelentős mennyiségű pszichoaktív anyagra követik el, különösen jelentős mennyiségnél pedig tovább emelkedik az évek száma. 

Elsősorban tehát a mennyiségnek van jelentősége a büntetés kiszabása során, aminek meghatározását mindig szakértő végzi a törvényi szabályozásnak megfelelően. 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...