fbpx

FRISS HÍREK

Státusztörvény: péntektől jelezhetik a tanárok, ha nem írják alá a szerződést

- Advertisement -

Az az abszurd helyzet alakult ki, hogy sok tanár elkezdte a tanévet, majd szeptember közepén bejelenti: nem akarja folytatni a munkát. Ugyanis a pedagógusok szeptember 15-29-ke között nyilatkozhatnak arról, ha nem akarják aláírni a 2024. január 1-től hatályba lépő új szerződésüket. Sokan megvárhatták ezt az időpontot, mert akik már nyáron elmentek a közoktatásból, azok nem kaphattak végkielégítést.

Valószínűleg a tanárok kivárnak szeptember 29-ig, mert így az iskolavezetés vagy a tankerület is később szerez tudomást a távozásról, így talán a pedagógusoknak kevesebb ideig kell a retorzióktól tartaniuk. De bízhatnak abban is, hogy a hónap végéig történik valami változás, ami miatt mégis maradnak a közoktatásban. Információk szerint sok iskolában még a hét közepén sem kapták meg a tanárok a tájékoztatást az új munkaviszonyukról, miközben ez alapján kellene döntést hozniuk. Az oktatásban dolgozóknak a státusztörvény alapján írt új szerződésüket szeptember 15-ig kellett megkapniuk.

Hasonló cikkünk:  Szakképzési intézményekért is bejelentkeztek egyetemi-alapítványi és egyházi fenntartók

A státusztörvény elfogadása előtt is létezett tanárhiány, viszont a törvény elfogadása megdobhatja a távozó vagy távozni készülő tanárok létszámát. A törvény elfogadása előtt ötezer pedagógus jelezte: felmond, ha elfogadják az új jogállást. A kormány nem aggódik.

Rétvári Bence államtitkár szerint „semmi rendkívüli változás” nem történt a tanárok létszámában, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig azt mondta: az országban nincs tanárhiány. Szerinte „az nem igaz, hogy ezrek hiányoznának, mert a gyerekek száma csökkent: a tanárok száma nem, vagy kismértékben, a gyerekek száma nagymértékben csökkent”.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...