fbpx
3 C
Kecskemét
2023. december 1., péntek

FRISS HÍREK

Az Orbán-kormány „hülyeségekre” költi a közpénzt – hangzott el egy makrogazdasági fórumon

- Advertisement -

A Portfolio makrogazdasági konferenciáján, a Budapest Economic Forumon elhangzott: nincs letudva az infláció elleni küzdelem.

Az sem zárható ki, hogy jövőre emelkedni fog az infláció – mondta Oszkó Péter volt pénzügyminiszter, az OXO Holding vezérigazgatója. Szerinte bár ez év végére meglesz a 7 százalékos inflációs index, de 2024-ben minden kockázat a magasabb infláció irányába mutat. Vannak még kamatsapkák, választási év is lesz, a kormány a reálbérek jelentős növelését tervezi, és ne feledkezzünk meg a külső kockázatokról sem – összegezte Oszkó.

Úgy nem teremthető meg az árstabilitás, ha januártól 10 százalékkal emelkednek a bérek, sőt egyes kormánytagok a minimálbér 10-15 százalékos emelését tervezik – érvelt Surányi György közgazdász, volt MNB elnök. Szerinte csak összehangolt költségvetési, jövedelmi és monetáris politikával lehet elérni a tartós árstabilitást.

Sem a gazdasági környezet, sem a költségvetés állapota nem alkalmas arra, hogy mesterséges eszközökkel serkentse a kormány a gazdaságot – véli a közgazdász. Hozzátette, nem az a fő tragédia, hogy magas az államháztartás hiánya, hanem az, hogy magas hiány mellett a kormány nem kezelte a társadalmi gondokat, vagyis az egészségügy, az oktatás és az innováció problémáit.

Hasonló cikkünk:  Többen a vártnál jóval magasabb gázszámlát kaptak

Surányi szerint nehéz, de nem lehetetlen a jelenlegi gazdasági helyzetből jól kijönni, mert a költségvetési kiadások között könnyedén lehetne találni évi 2000-3000 milliárd forintot, amelyekből a szükséges reformok finanszírozhatóak volnának. Erős véleményt is megfogalmazott: az Orbán-kormány „hülyeségekre” költi a közpénzt, olyan beruházásokra, amelyek tartósan nem növelik sem a termelékenységet, sem a nemzeti jövedelmet.

Bod Péter Ákos egyetemi tanár, volt jegybankelnök szerint most közepes a magyar gazdaság helyzete. Túl van a tavalyi félelmetes egyensúlyvesztésen, megvolt az EU legmagasabb inflációja, de Magyarország továbbra is erős függésben van. – Nem szuverén, hogy egy divatos szót használjak – tette hozzá.

Bod Péter Ákos szerint függünk a magas kamatoktól, az uniós pénzektől, az energiaártól, és sokba kerülhet még a kormánytagok kínai útja is – tette hozzá, utalva Orbán Viktor és Nagy Márton pekingi tárgyalásaira.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Több osztályvezetői főorvos állás megüresedett ősszel a kecskeméti kórházban

Novemberben egy héten belül két osztályvezetői főorvos állást hirdetett meg a kecskeméti megyei kórház, a központi radiológiai és az...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...