fbpx

FRISS HÍREK

Éjjeli „robbanások” Kecskeméten: petárda, vagy valami más?

- Advertisement -

Robbanáshoz hasonlító éjjeli hangokra panaszkodnak a kecskemétiek, főleg a Széchenyivárosból, de a napokban más városrészekből is beszámoltak „mennydörgésszerű” robajokról. Nyilván az a legvalószínűbb, hogy petárdák vagy más pirotechnikai eszközök okozzák, de igyekeztünk jobban utánajárni, miről lehet szó.

A közel 38 ezer tagot számláló Kecskeméten Hallottam nyilvános Facebook csoportban csütörtökön arról számolt be egy férfi, hogy aznap hajnalban 3:10 körül fültanúja volt a Széchenyivárosban „egy robbanásszerű hangnak, ami leginkább egy mennydörgésre hasonlít”. A poszthoz már több mint száz hozzászólás érkezett, ezek arról tanúskodnak, hogy hasonló robaj pénteken 0:45 körül is lehetett, és hogy ezeket a hangokat (vagy hasonlókat) hallották például:

– a Széchenyivárosban a Lánchíd utcában, az Akadémia körúton, a Stádium utcában, a Lóverseny utcában, valamint
– a Bocskai utcában,
– az Erzsébet körúton,
– a Petőfi Sándor utcán,
– az Árpádvárosban,
– a Máriavárosban,
– a Hunyadivárosban.

Tehát Kecskemét elég nagy részén. Ha máshol is még, kérjük olvasóinkat, írják meg!

Pont a területi kiterjedtség miatt bizonytalanodhatunk el abban, amire a legtöbben elsőre gondolnak, főleg így szilveszter után: azaz hogy egyesek a megmaradt pirotechnikai eszközöket durrogtatják el, esetleg szemeteskonténerbe bevágva, hogy még nagyobbat szóljon. Erre tippelnek többen is a kommentelők közül, szerintünk is ez tűnik a legvalószínűbb verziónak, bár az furcsa, hogy a Lánchíd utcától légvonalban kb. két kilométerre lévő Erzsébet körúton is hallották robbanást (természetesen az is lehet, hogy több helyszínen petárdáznak éjjelente).

Forrás: Pixabay.com

– Az elmúlt napokban sem robbanásról, sem rendkívüli nagy tűzről nem tudnak a tűzoltóságon, azaz ilyen esetek miatt nem kellett vonulniuk, nem érkezett bejelentés – tudtuk meg a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól. Kovács Andrea tűzoltó főhadnagy, szóvivő elmondta: január 3-án délután 4 órakor egy melléképület égett Kecskeméten, de nyilván ez sem okozott ilyen hanghatásokat (és nem is éjjel történt), ezen kívül semmi komolyabb esetük nem volt.

Hasonló cikkünk:  Mi történt az elmúlt héten a vidéki Magyarországon? - heti sajtószemle

Volt olyan kommentelő, aki a Termostar Kft.-re gyanakodott, hogy az Akadémia körúti telephelyükről jöhetnek a rejtélyes zajok. Megkerestük a távhőszolgáltató céget is, azt a választ kaptuk, hogy náluk minden rendben, nem történt semmilyen rendkívüli esemény, sem műszaki fennakadás, nem tőlük származnak a robbanásszerű hangok. Most télen karbantartási munkálatokat sem végeznek (csak rendkívüli esetben), annak nyáron van az ideje.

Ettől még a robbanások nyilván sokakat zavarnak, pláne, ha álmukból riadnak fel rá (vagy gyermekük). Egy hozzászóló szerint félelmetes volt a hang, más még ennél is jobban megijedt: „azt hittem, hamar megszólalnak a légvédelmi szirénák is… Elég hátborzongató volt, azt hittem valami támadás érte a várost”.

Még pár komment:

„Mintha egy ágyú dörrent volna”

„a robaj végén fémes ‘csörgés’ is hallható volt”

„én mindháromszor kb. szívrohamot kaptam, ez most nem a vicc kategória”.

Persze volt, aki kinevette a többieket, és poénra vette a dolgot:

„Elnézést kérek mindenkitől, de nagyon szeretem a babot”

„Ez csak az újévi lencse meg a bab meghozta a hatását”

Mire más megjegyezte:

„Sokan viccet csinálnak ebből, majd be ….nának ők is, ha mellettük lenne”

A posztot elindító kommentelő mindenesetre jelezte, hogy ő bejelentést tett a rendőrségen, és másokat is erre buzdított.

Frissítés: egy olvasónk küldött egy videót, szerinte ilyen eszközről lehet szó – valóban robbanásszerű az okozott hanghatás. „Ez már nem petárda, Lengyelországban gyártották, de már ott is betiltották. Ezért szerintem ma már Magyarországon robbanószerrel való visszaélés miatt kapna valaki felfüggesztetett” – írta.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...