fbpx
15.5 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Először a temetőbe vitték az Ungvárra látogató Szijjártót az ukrán háborús halottak előtt tisztelegni

- Advertisement -

A háború kitörése óta először van külügyminiszteri szintű találkozó Ukrajna és Magyarország között. Szijjártó Pétert hétfőn Ungváron Dmitro Kuleba külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője fogadta, az első hivatalos program a Kálvária temetőben volt, hogy megkoszorúzzák a háborúban elesett katonák sírját.

Érkezése után rögtön a temetőbe vitte Szijjártót az ukrán delegáció Ungváron – írta hétfőn a hvg.hu. Erről a magyar külügyminiszter Facebook-oldalára is került fel egy bejegyzés.

Fotó: Andrij Jermak X oldala

Mint a hvg.hu megjegyzi, a háború kitörése óta az Ukrajnába látogató külföldi delegációkat rendszerint elviszik az ukránok megkoszorúzni a háborúban elesett katonák sírját. Szijjártó most csinál ilyet először, ő ugyanis, egyetlen uniós külügyminiszterként, egészen idáig nem vett részt személyesen kétoldalú egyeztetésen ukrán kollégájával.

A temetői látogatásról és mécses elhelyezésről szóló Facebook-posztba azért elfért két jól ismert békepárti mondat: „Egyre több a halott a csatatéren, nem szabad engedni, hogy még többen haljanak meg! A háborúnak véget kell vetni, emberéleteket csak békével lehet menteni.”

Az ukrán külügyminisztérium egy videót posztolt a temetői látogatásról az X-en, egészen más szöveggel. Azt írták, „a tárgyalások előtt Dmitro Kuleba miniszter, az Elnöki Hivatal vezetője Andrij Jermak, és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere tisztelgett az ukrajnai katonák előtt, akik életüket áldozták Ukrajna szuverenitásáért és területi integritásáért”.

Andrij Jermak X-oldalán azt írta, „azok előtt tisztelegtünk, akik életüket adták Ukrajna védelmében”. Hozzátette: „Meglátogattuk az ukrán fegyveres erők elesett magyar származású katonáinak sírjait is”.

Ugyanő a látogatás kezdetét így kommentálta: „A jobb kapcsolat érdekében őszinte párbeszédre van szükség. Mi készen állunk erre”. Jermak X-oldalára több fotót is feltöltöttek a találkozás pillanatáról, és a tárgyalások helyszínéről.

Hasonló cikkünk:  Varga Mihálynak azonnal elő kell teremtenie több, mint 63 milliárd forintot

Forrás: Andrij Jermak X-oldala

Szíjjártó már Záhonynál bejelentkezett, itt találkozott ugyanis Viktor Mikita kormányzóval, aki „teljesen új szemléletet hozott Kárpátaljára: a megbékélés kultúráját képviseli annak érdekében, hogy ukránok és magyarok egymás mellett békében élhessenek”.

„Mi szeretnénk javítani Ukrajna és Magyarország együttműködését, ezért is jó, hogy a Kormányzó már a záhonyi határnál csatlakozik a delegációhoz” – posztolták a külügyminiszte Facebook-oldalán.

A hvg.hu arról is beszámolt, hogy a magyar külügyminisztert aktivisták várták az ungvári városháza előtt. „A kárpátaljai magyarok is az Európai Unióhoz akarnak tartozni!” – ez a felirat volt a molinón, amivel Szijjártó Péternek üzentek.

A hvg.hu szerint az időpontot január 19-én egyeztette telefonon Szijjártó Andrij Jermákkal. Az akkori közlés szerint a személyes találkozón a két ország közötti kapcsolatok hosszú távú jövőjéről tárgyalnak majd, a magyar fél pedig reméli, hogy egyetértésre jutnak a magyar nemzeti közösség korábban elvett jogainak ügyében. Mielőtt biztos lett volna a két külügyminiszter találkozója, Szijjártó Péter úgy nyilatkozott, egy esetleges egyeztetés egy Orbán-Zelenszkij tárgyalást készítene elő.

Az index.hu január 23-án adta hírül, hogy ukrán nyelvű fenyegetést kapott a külügyminiszter a külügy ukrajnai képviseleteinek címzett e-mailben, a tárca értesítette a TEK-et, és magasabb szintre emelte Szijjártó személyi védelmét. A találkozót a külügyminiszter nem mondta le emiatt.

„Magyarok, gyűlöljük a kormányotokat, amely továbbra is mindent megtesz azért, hogy elveszítsük a háborút. Azt hiszitek, hogy a miniszteretek az Ukrajna elleni támadások után csak úgy eljön hozzánk? Mi nem így gondoljuk. Január 29-én tehát robbanásveszélyes üdvözletre számíthatnak. Egy páncélvonat nem fogja megmenteni önöket. Javasoljuk, hogy adjon megrendelést egy temetkezési irodának, hogy elkezdhessék elkészíteni a koporsót Szijjártónak, és az illeszkedjen a magasságához. Isten megbocsát, de az ukránok nem” – ez állt a fenyegetésben.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...