fbpx
9.3 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Telex: nem politikai tisztogatás történt a Duna–Ipoly Nemzeti Parknál

- Advertisement -

Csütörtökön mi is megírtuk a Hvg cikke alapján, mint ahogy több országos lap is, hogy új igazgatója lett a Duna–Ipoly Nemzeti Parknak. Füri András, az előző igazgató vitába keveredett Menczer Tamás államtitkárral a Nagykovácsi mellett lévő Nagy-Szénás tetején újra állítandó kereszt miatt. Menczer akar keresztet, Füri nem.

Ebből reflexből sokan arra gondolhattak: azért került új vezető a park élére, mert Füri András kormányzati támadás célkeresztjébe került. A Telex információi szerint viszont nem erről van szó. A lap forrásai elmondták, Füri már régebb óta tervezte távozását a posztjáról, a természetvédelmi területen a jogszabályok ellenére felállítani tervezett feszület körül kialakult polémia legfeljebb csak meggyorsította a szakember döntését.

A lap megkereste az Agrárminisztériumot is, ahonnan az a válasz jött, hogy Füri András egészségügyi állapotára való tekintettel már több mint egy évvel ezelőtt kérte a felmentését. A természetvédelmi ágazatban jártas források szerint Füri utódja, Selmeczi-Kovács Ádám sem politikai kinevezett, hanem a szakmában elismert vezető.

A történet előzménye, hogy tavaly augusztusban felgyújtották a Nagy-Szénás hegyen (ami fokozottan védett természeti terület) található törvénytelenül felállított keresztet. Erre a területre a hatályos magyar törvények szerint semmit sem lehet építeni. A vita ott kezdődött, hogy a keresztet tavaly szeptemberben a KDNP helyi szervezete vissza akarta állítani. A jogszabály azonban ezt továbbra is tiltja: sem keresztet, sem semmi mást nem lehet ilyen területre építeni. Nem számít, hogy éppen keresztény vagy más ideológiát képviselő építményről van, az Alaptörvény szerint ide semmit sem lehet építeni.

Hasonló cikkünk:  Hittan csoportjába járó gyerekeket vett rá szexuális kapcsolatra az egykori katolikus pap

Füri András igazgató a törvény betűjét betartva nem járult hozzá a kereszt visszaállításához.

Októberben Nagykovácsi országgyűlési képviselője, Menczer Tamás külügyminisztériumi államtitkár kijelentette: keresztényüldözés zajlik. Füri András válaszul közleményt adott ki, amiben rögzítette: saját bevallása szerint is hívő keresztény ember, és ezt megerősítették a Telexnek névtelenséget kérő források is.

Füri arra is hivatkozott, hogy „a természet Isten temploma, melyben vannak szentély területek”, és ezek „védelmét – a nemzeti örökségünk részeként – az Alaptörvény is megőrizni rendeli”.

A nemzeti park működésére és a természetvédelmi ágazatra rálátó, egymástól független megszólalók azt is hangsúlyozták: lehet, hogy a keresztügy volt az utolsó csepp a pohárban Füri számára, de az igazgató már régóta tervezte, hogy átadja a posztot, tehát most nem politikai tisztogatás történt.

Selmeczi-Kovács Ádámról, Füri utódjáról egyöntetűen azt mondták: emberileg és szakmailag is kiváló vezető kerül vele a szervezet élére, aki közel 15 éve dolgozik a nemzeti parknál.

A lap próbált kapcsolatba lépni Füri Andrással. Az is oka lehet, hogy ez nem sikerült, mert mindenki szerény, szerepelni nem szívesen akaró embernek írta le őt, akit vélhetően megviselt az a politikai cirkusz, amibe akaratlanul is belecsöppent. Továbbra is a nemzeti park kötelékében marad, hiszen szakmai felkészültsége és elhivatottsága mindenki számára evidencia.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...